metafrasi banner

cash trapping = μέθοδος της τάπας, τάπα στο ΑΤΜ

Zazula

Administrator
Staff member
.
cash trapping definition (βλ. σελ. 24 στο pdf): The illegal interference with the ATM’s cash dispensing function so that the cash will be trapped and later stolen after the victim has departed from the ATM. This tampering is targeted at ATMs using the “spray” cash dispensing method – the obstruction inserted by the fraudster prevents the notes from being dispensed into the cash tray.

Το πώς εκτελείται η απάτη επεξηγείται αναλυτικά (και με φωτογραφίες) σε έγγραφο μεγάλης τράπεζας εδώ: http://www.scribd.com/doc/50004365/Παγίδεςζη-ΑΤΜ-Wincor-Nixdorf. Σχετικά δελτία τύπου της ΕΛ.ΑΣ. (το πρώτο με οδηγίες) είναι: [1], [2]. Στα σχετικά ελληνικά δημοσιεύματα χρησιμοποιούνται οι αποδόσεις:
  • μέθοδος της τάπας (η κυρίαρχη απόδοση), κόλπο τής τάπας ή σκέτο «τάπα» (έτσι το αποκαλεί και η ίδια η τράπεζα στο προλινκαρισθέν έγγραφό της)
  • παγίδευση μετρητών (χρησιμοποιείται μάλλον αμήχανα —εξ ου και κατά κανόνα εντός εισαγωγικών— από συντάκτες που αγνοούν τον όρο που χρησιμοποιείται στην πιάτσα)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Γενικά (και προτού διαδοθεί το cash trapping) χρησιμοποιούνταν ο όρος παγίδευση (ενν. τού ΑΤΜ) για το skimming. Λέει σχετικά το 2008 ο Π. Μεσσηνέζης, διευθυντής ασφαλείας συναλλαγών της Citibank: «Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι απάτης μέσω ΑΤΜ και καρτών είναι τρεις. Πρώτον, η παγίδευση των ΑΤΜ, κατά την οποία μια κάμερα καταγράφει τον κωδικό ΡΙΝ την ώρα της πληκτρολόγησης ενώ μια συσκευή, τοποθετημένη στην υποδοχή του καρταναγνώστη του ΑΤΜ, αντιγράφει τη μαγνητική ταινία της κάρτας. Δεύτερον, η αντιγραφή της μαγνητικής ταινίας των πιστωτικών καρτών σε κάποιο σημείο πώλησης. Τέλος, από τον Απρίλιο είναι σε έξαρση το φαινόμενο της κλοπής καρτών. Οι απατεώνες πλησιάζουν πελάτες στο ΑΤΜ, βλέπουν το ΡΙΝ τους τη στιγμή που εκείνοι το πληκτρολογούν και στη συνέχεια αποσπούν την προσοχή τους και κλέβουν την κάρτα τη στιγμή που βγαίνει από το μηχάνημα.»

Για την απόσπαση της προσοχής υπάρχει και παλιότερο δελτίο τύπου τής ΕΕΤ: http://www.hba.gr/6Mme/6mmeDetails.asp?Mpage=3&Id=183. Στα τέλη του 2009 η ΕΕΤ εξέδωσε και ένα διατραπεζικό εγχειρίδιο για την ενημέρωση των τραπεζικών υπαλλήλων με τίτλο «Απάτες σε βάρος των τραπεζών με τη μέθοδο παγίδευσης των ΑΤΜ» (όπου μπορεί να δίνεται αντίστοιχη ελληνική ορολογία), αλλά δεν το έχω στη διάθεσή μου για να το συμβουλευτώ.
 
Top