metafrasi banner

carriage return

nickel

Administrator
Staff member
Όσοι δουλέψατε παλιά σε χειροκίνητη γραφομηχανή και δεν πήγατε κατευθείαν στις ηλεκτρονικές ή τους υπολογιστές, θα θυμάστε τη γυμναστική που κάναμε με το δεξί χέρι κάθε φορά που φτάναμε στο τέλος της γραμμής: έπρεπε να πατήσουμε ένα μοχλό και να τον σπρώξουμε προς τα αριστερά δεξιά για να ανέβει ο κύλινδρος με το χαρτί λίγο πιο πάνω και να πάει το «στόχαστρο» (αυτό δεν θυμάμαι πώς το έλεγαν) στην αρχή της επόμενης γραμμής. Η διάταξη με τον κύλινδρο και το μοχλό και τα γρανάζια και διάφορα άλλα μεταλλικά στοιχεία λεγόταν carriage στα αγγλικά (δηλ. φέρων μηχανισμός), chariot στα γαλλικά και, από τα γαλλικά, σαριό στα ελληνικά και, στη λόγια γλώσσα των εγχειριδίων, πρέπει να ήταν φορείο.

Αυτή η κίνηση της γραφομηχανής έδωσε την ονομασία της στην εντολή carriage return για τους υπολογιστές και, επειδή στους υπολογιστές αυτό σημαίνει «επαναφορά στην αρχή της γραμμής», η πλήρης κίνηση που απομιμείται την κίνηση της γραφομηχανής λέγεται CRLF, δηλαδή carriage return και line feed (changement de ligne, «αλλαγή γραμμής, προχώρημα στην αποκάτω γραμμή»).

Αυτό έγινε Return πάνω στο πλήκτρο του πληκτρολογίου του υπολογιστή και στη συνέχεια Enter (επειδή έδινε εντολή για την εισαγωγή μιας εντολής). Μια απόδοση που χρησιμοποιούμε συνήθως για να περιγράψουμε όλη αυτή την κίνηση είναι αλλαγή παραγράφου. Μου προκάλεσε κάποια νοσταλγία μαζί με λίγη ευθυμία η ελετοϊκή απόδοση για το carriage return, επαναφορά φορείου, καθώς φαντάζομαι αρκετούς νεαρούς προγραμματιστές να προσπαθούν να το αποκωδικοποιήσουν.




Και να μην ξεχάσετε να επιστρέψετε το φορείο
 
Last edited:

daeman

Administrator
Staff member
[...] Αυτό έγινε Return πάνω στο πλήκτρο του πληκτρολογίου του υπολογιστή και στη συνέχεια Enter (επειδή έδινε εντολή για την εισαγωγή μιας εντολής). Μια απόδοση που χρησιμοποιούμε συνήθως για να περιγράψουμε όλη αυτή την κίνηση είναι αλλαγή παραγράφου. [...]

Αλλαγή παραγράφου είναι πράγματι αυτό που κάνουμε πατώντας Enter, τουλάχιστον στους επεξεργαστές κειμένου. Αλλά η πιο συχνή απόδοση ως εντολή είναι: «Πατήστε (το) Enter», «πάτα το Enter» ή «Έντερ, ρε!», ανάλογα με το ρέτζιστερ και τον βαθμό οικειότητας μεταξύ εντολέα και εντολοδόχου.

Παρέμπ, το ας το πούμε line feed (αλλαγή γραμμής χωρίς αλλαγή παραγράφου) στους επεξεργαστές κειμένου γίνεται
με Shift+Enter, ενώ η αλλαγή σελίδας με Ctrl+Enter. Το φορείο κάποτε το επέστρεφα (μέχρι που έκανα βίδες τη γραφομηχανή της μάνας, για να δω τα σωθικά της - της μηχανής, όχι της μάνας - πώς δουλεύει αυτό το μαγικό), τώρα πια όχι μετά από τόσα χρόνια. Χρησικτησία. Ζζζιινγκ-τουκ-ντιν!

Α, ναι, δεξιά σπρώχναμε το κινητό φορείο (που όσο γράφαμε, μετακινούνταν γράμμα γράμμα προς τα αριστερά) όταν τελείωνε η τρέχουσα γραμμή, ώστε να έρθει η αριστερή πλευρά του χαρτιού κάτω από το στόχαστρο που κινούνταν μόνο πάνω κάτω:

 
Εγώ πάντως μόνο σαν ανέκδοτο μπορώ να πάρω την μετάφραση της ΕΛΕΤΟ, σήμερα που δεν υπάρχουν γραφομηχανές. Είναι σαν να μεταφράζεις την ζάντα με το "στεφάνη κάρου" (ξέρω, ξέρω, υπάρχει "αμάξωμα"). Εντελώς αδιαφανές χωρίς απολύτως κανέναν λόγο. Η ΕΛΕΤΟ συχνά μού δίνει την εντύπωση ότι αποτελείται από κάστα αρχιερέων που φοράνε χλαμύδες και σανδάλια.
 
Top