metafrasi banner

Business and Administration και Business and Management!

vamp

New member
έχω 2 μεταπτυχιακα..Business and Administration και Business and Management

πως θα τα μεταφράζατε;

Διοίκηση Επιχειρήσεων και για τα 2;

Για μένα και τα δύο είναι διοίκηση επιχειρήσεων. Εάν μεταφράζεις βιογραφικό, μπορείς να τα διαφοροποιήσεις με τη σχολή. Πχ. Μεταπτυχιακό/μεταπτυχιακές σπουδές (δεν ξέρω τη σύνταξη της πρότασής σου) του Πανεπιστημίου/της Σχολής τάδε στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Εάν πάλι πρέπει οπωσδήποτε να τα διαφοροποιήσεις, θα σου πω κάτι με το οποίο εγώ δεν συμφωνώ καθόλου -το βρίσκω σχεδόν γελοίο- αλλά θα το πω έτσι, να πέσει καμιά ιδέα στο τραπέζι. Που λες, τώρα τελευταία, τα καλά μας τα ΙΕΚ δεν ονομάζουν τα προγράμματά τους "Διοίκηση Επιχειρήσεων" αλλά "Στέλεχος επιχειρήσεων". Το πήρα γραμμή όταν σε κάποια φάση γνώρισα μια πιτσιρίκα που ήθελε μετάφραση στην πτυχιακή της και -όταν τη ρώτησα τι σπουδάζει- μου είπε: "Στέλεχος επιχειρήσεων!"
Είναι σα να λες ότι σπουδάζεις διευθυντής! Τεφαρίκια πράματα αυτά τα ΙΕΚ. Τεσπα... Ο πλήρης τίτλος συνήθως είναι "Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων" και το νέτι είναι γεμάτο από αυτά. Αλλά θα στο "πρότεινα" -που δεν θα στο πρότεινα- μόνο εάν το κείμενό σου είναι της μορφής:
"Σπούδασε διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων στη σχολή/στο πανεπιστήμιο τάδε"

Αυτά. Καλά κουράγια! :)

nickel

Administrator
Staff member
Τα στατιστικά των βρετανικών πανεπιστημίων (ac.uk) δίνουν τα εξής ευρήματα:

business and management 548.000
business management 444.000
business administration 260.000
business and administration 17.900

Και τα τέσσερα είναι «Διοίκηση Επιχειρήσεων». Εκτός αν έρθει κάποιος και μου εξηγήσει πειστικά ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «Επιχειρήσεις και Μάνατζμεντ», «Μάνατζμεντ επιχειρήσεων», «Διοίκηση επιχειρήσεων» ή «Επιχειρήσεις και διοίκηση»! Οπότε η λύση της Όλι είναι Όλι τα λεφτά...

η λύση της Όλι είναι Όλι τα λεφτά...
She administered a well-managed solution. Στη Βικιπαίδεια:
In business, administration consists of the performance or management of business operations and thus the making or implementing of a major decision.
Μύλος δηλαδή, "in business", η διάκριση μεταξύ administration και management. Όποτε πάντως, σε άλλα συμφραζόμενα, υπάρχει πραγματική διάκριση, το management προηγείται ιεραρχικά. Στα ελληνικά, το management έχει αποδοθεί "διοίκηση" ή και "διοικητική", και βέβαια υπάρχει αντίστοιχο χάος, αφού το administration μεταφραζόταν κατά παράδοση κι αυτό με το "διοίκηση". Κάποιες εντελώς κοινές εκφράσεις, όπως διοικητικός υπάλληλος, διοικητικές εργασίες κτλ., συνδέονται με το administration και όχι με το management. Σαν να μην έφτανε αυτό το χάος, μπήκε στη μέση και η διαχείριση για τις περιπτώσεις όπου πραγματικά θέλουμε να κάνουμε διάκριση. Άλλοτε όμως θεωρούμε τη διαχείριση υποδεέστερη και τη συνάπτουμε με το administration (τρέχουσα διαχείριση/διεκπεραίωση vs διοίκηση), και άλλοτε θεωρούμε τη "διοίκηση" ανεπίστρεπτα καπαρωμένη για το administration και χρησιμοποιούμε τη διαχείριση για το management - βοηθούμενοι κι από τη γαλλική μετάφραση του management που είναι gestion.

Ολ, σκέφτομαι τη θέσπιση βραβείου "Business and Administration και Business and Management" και έχω ήδη στο μυαλό μου έναν βασικό υποψήφιο.