metafrasi banner

bruiser

Θέλω μια λιγότερο λαϊκή απόδοση από τα "σφίχτης", "φουσκωτός" κλπ.
Από την άλλη, δεν μου κάνει το "πυγμάχος".
Καμιά ιδέα;

nickel

Administrator
Staff member
θηρίο
ντερέκι
αγριάνθρωπος
μπράβος
γορίλας
μαγκλαράς, νταγλαράς

Αυτά για τώρα.

rogne

¥
Συμφραζόμενα; Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από "τραμπούκος" (όλο μπροστά μου τους βλέπω τελευταία...) μέχρι "σκληρός" ή απλώς "σωματώδης".

Ναι, τα συμφραζόμενα είναι το πρόβλημά μου. Αντιδιαστέλλεται με το δανδής.
The difference is that whereas the first technique will select dandies, the second will select bruisers.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ίσως καβγατζήδες;

Από την άλλη, αν άλλαζες λίγο τον δανδή; Η διαφορά είναι ότι ενώ η πρώτη τεχνική επιλέγει φλώρους (ΛΚΝ2), η δεύτερη επιλέγει αγριανθρώπους. Ή, αν σηκώνει το γενικότερο κείμενο, ίσως να άλλαζες τους όρους στη σύγκριση: Κρο Μανιόν/Νεάντερταλ, γατάκια/πούμα, λουλούδια/κάκτους...

Το καβγατζήδες δεν είναι και τόσο άσχημο, αλλά πρέπει να τονιστεί η διάσταση της σωματικής ρώμης. Ίσως ρωμαλέοι καβγατζήδες, αλλά προτιμώ μία λέξη. Μου φαίνεται ότι προσανατολίζομαι τελικά στους πυγμάχους.
Το δανδήδες δεν το αλλάζω γιατί ταιριάζει γάντι με αυτό που περιγράφεται στο κείμενο.
Παρεμπιπτόντως, δεν μιλάμε για ανθρώπους:

The difference is that whereas the first technique will select dandies, the second will select bruisers. Thus, bull elephant seals and red deer stags are big, armed, and dangerous. Peacocks and nightingales are aesthetic show-offs.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Υπάρχει και ο σωματαράς, αλλά νομίζω ότι ότι είναι για ρέτζιστερ τουλάχιστον τρία κλικ πιο κάτω. Επικουρικά, ίσως μπορείς να προσθέσεις επιθετικό προσδιορισμό και στους δανδήδες, πχ. λεπτεπίλεπτος, για να καταφύγεις μετά στους ρωμαλέους καβγατζήδες.

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Παλιά ο (μ)πεχλιβάνης ήταν και παλαιστής και παλικαράς, νταής. Αλλά ποιος ξέρει σήμερα τη λέξη; Με τους δανδήδες θα μου άρεσε ηχητικά το νταήδες. Δανδήδες και νταήδες. Κάτι σαν το «Κούκλες και μάγκες».