metafrasi banner

boarding party = άγημα νηοψίας

Alexandra

Super Moderator
Staff member
(nautical) The group of sailors who were selected to board an enemy ship and, when in control, to make such repairs to rigging and sail that the ship could be taken to port as a prize.

Πώς αποδίδεται αυτό; Δεν είναι ομάδα απόβασης, αφού δεν κάνουν κατάληψη παραλίων με αποβίβαση στην ξηρά.

nickel

Administrator
Staff member
Μια και ξεκίνησε συζήτηση πάλι για το ρεσάλτο:

Ρεσάλτο είναι η έφοδος για την κατάληψη πλοίου. Storming είναι η σαφέστερη λέξη για να περιγράψουμε την έφοδο.

Για τα σημερινά:
More than 10 people have been killed after Israeli commandos stormed a convoy of ships carrying aid to the Gaza Strip, the Israeli army says.

Πριν από ένα μήνα ακριβώς:
Dutch Navy Releases Video of Storming of Ship Taken by Pirates

Το σχετικό λήμμα στη Wikipedia είναι στο boarding.

Boarding may be carried out during wartime by naval infantry in an attempt to seize and possibly destroy the vessel, or it may occur in peacetime by pirates and other criminals, or as a means of inspection by a nation's coast guard (or navy) to prevent piracy and smuggling.

Το ελληνικό οδηγεί στη νηοψία: Νηοψία (boarding, search ή inspection of a ship)...

Υπάρχει και το visit and search.

Μπερδεμένα πράγματα και θέλει προσοχή στις μεταφράσεις. Μου έχει μείνει η απορία πώς θα ήταν μια καλή απόδοση για το boarding party.

nickel

Administrator
Staff member
Να 'σαι καλά. Και landing party, αποβατικό άγημα (καλύτερο από το «αποβατικό απόσπασμα»).

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εμένα μ' αρέσει το "άγημα", αλλά στη μακριά μου "θητεία" στο Πολεμικό Ναυτικό :D έχω ακούσει ότι η λέξη "άγημα" δεν χρησιμοποιείται όταν η ομάδα αποτελείται από ναύτες, αλλά λέγεται "απόσπασμα".

UsualSuspect

New member
Η λέξη άγημα χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις στο ναυτικό...

αποβατικό άγημα....για επιδρομή από το πλοίο στη ξηρά (όπως ορθά είπε ο nickel)
άγημα νηοψίας ....για έλεγχο ενός πλοίου
άγημα λείας....για κατάληψη ενός πλοίου (πολλές φορές συνδυάζουμε και λέμε άγημα νηοψίας-λείας)
άγημα αποδόσεως τιμών (αυτονόητο)
άγημα σημαίας
άγημα Ε/Β .....ελέγχου βλαβών....damage control
άγημα πυρκαιάς και διαρροής
και κάποια άλλα....

[Kordoma]Γούγλισα "άγημα νηοψίας" δοκιμαστικά για boarding-party και μου 'βγαλε τούτο το νήμα[/Kordoma] :up: