metafrasi banner

blister-type tactile markings = φολίδες, φολιδωτά επάρματα (σε πλακίδια όδευσης τυφλών)

N10

¥
"corduroy type profiles as well as blister type tactile markings..."

Αναφέρεται σε ανάγλυφα πλακίδια για την καθοδήγηση των ατόμων με προβλήματα όρασης/τυφλών, έχω κολλήσει όμως και δεν μπορώ να σκεφτώ πώς λέγονται στα Ελληνικά.

 
Επάρματα αφής τύπου φυσαλίδας;
Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε καλύτερο.
 

N10

¥

nickel

Administrator
Staff member
Ωραία. Για να βρίσκονται κι εδώ, αντιγράφω από το ΦΕΚ 18/2002:

Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών επιβάλλεται η κατασκευή ΟΔΗΓΟΥ ΤΥΦΛΩΝ, λωρίδας δηλαδή της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΠΕΖΩΝ πλάτους 0,30 -0,40 μ σε διαφορετική υφή και χρώμα από το δάπεδο της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΠΕΖΩΝ που αποβλέπει στην καθοδήγηση και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΥΦΛΩΝ κατασκευάζεται σε απόσταση 0,50 μ κατ' ελάχιστον από την ρυμοτομική γραμμή.
Για την κατασκευή του ΟΔΗΓΟΥ ΤΥΦΛΩΝ θα χρησιμοποιούνται έγχρωμες τετράγωνες πλάκες πεζοδρομίου με βάση τσιμέντο υψηλής αντοχής, πλευράς 0,20 μ., 0,30 μ ή 0,40 μ και πάχη 3 - 5 εκ, όπως παρακάτω:
α. Ριγέ με πλατιές και αραιές ρίγες, τύπου Α: «ΟΔΗΓΟΣ» (βλ. σχήμα 1), οι οποίες τοποθετούνται με τις ρίγες παράλληλα με τον άξονα της κίνησης για να κατευθύνουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στην πορεία τους.
Με τέτοιες πλάκες, με τις ρίγες όμως κάθετα στον άξονα κίνησης, επιστρώνονται και τα κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες, σκάφες) όπου κατασκευάζονται τέτοια, όπως π.χ. σε διαβάσεις, νησίδες κλπ.
β. Φολιδωτές με έντονες φολίδες και χρώμα πάντοτε κίτρινο, τύπου Β: «ΚΙΝΔΥΝΟΣ» (βλ. σχήμα 2), οι οποίες τοποθετούνται για να ειδοποιήσουν τα άτομα με προβλήματα στην όραση για ενδεχόμενο εμπόδιο ή κίνδυνο. Αυτές οι πλάκες τοποθετούνται υποχρεωτικά στην αρχή και το τέλος κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών), κλιμάκων, έμπροσθεν θυρών ανελκυστήρων και περιμετρικά υφιστάμενων εμποδίων (δένδρων, αστικού εξοπλισμού κλπ)
γ. Φολιδωτές με πυκνότερες και λιγότερο έντονες φολίδες, τύπου Γ: «ΑΛΛΑΓΗ» (βλ. σχήμα 3) οι οποίες τοποθετούνται στα σημεία αλλαγής κατεύθυνσης.
δ. Ριγέ με στενές και πυκνές ρίγες τύπου Δ: «ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ» (ΒΛ. σχήμα 4), οι οποίες τοποθετούνται για να οδηγήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης σε σημεία εξυπηρετήσεων (τηλεφωνικοί θάλαμοι, ανάγλυφες πληροφοριακές πινακίδες, ταχυδρομικά κουτιά, περίπτερα κλπ).

Και σελίδα κατασκευαστή:
http://www.eesa.gr/technical_description/odhgoi_tiflwn.asp

Στο κείμενο με τα blister-type tactile markings, θα μπορούσες να συνδυάσεις τις προτάσεις και να βάλεις «φολιδωτά επάρματα».
 
Top