metafrasi banner

blimp-shaped; cigar-shaped

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και τα δύο, τα έχω ως χαρακτηρισμούς για σχήμα πηδαλιουχούμενων αερόπλοιων.

Ο όρος blimp είναι μάλλον λεξιπλασία, με άγνωστη προέλευση. Το ΟΕD γράφει:
blimp (blɪmp)
[Of uncertain origin. Said to have been coined by the aviator Horace Shortt [...] or by Lieut. A. D. Cunningham [...] and to have been based on the adj. limp.]
1.1 A small non-rigid airship orig. consisting of a gas-bag with the fuselage of an aeroplane slung underneath; in the war of 1939–45 the name was sometimes applied to a barrage balloon.
Και η Ματζέντα μεταφράζει:
blimp ουσ. ασκέλετο/μαλακό πηδαλιουχούμενο (αερόστατο).

Είναι τόσο συνδεδεμένο το σχήμα με το αντικείμενο, ώστε το κείμενό μου αποκαλεί blimp-shaped το σχήμα του πρώτου τέτοιου αερόπλοιου: Henri Giffard (1825–82) invented a blimp-shaped, hydrogen-filled dirigible powered by a steam engine.

Το πηδαλιουχούμενο του Ζιφάρ

Αντίθετα, το μήκος των ζέπελιν είναι πολύ μεγαλύτερο, ώστε να προσδιορίζονται εύκολα ως cigar-shaped:

Το ζέπελιν USS Los Angeles (1931)

που θα μπορούσε ίσως να αποδοθεί με τη λεξιπλασία σιγαρόσχημο, σίγουρα όχι ως *πουρόσχημο :(, και με ασφάλεια ως σχήμα πούρου.

Το blimp-shaped όμως; Ατρακτοειδές; Αλλά δεν φτιάχνουμε κυκλικό ορισμό (η άτρακτος του πηδαλιουχούμενου έχει ατρακτοειδές σχήμα :() ανάλογο με τον αγγλικό;

daeman

Administrator
Staff member
Βιαστικές ιδέες:

Παραβολοειδές σχήμα για το blimp-shaped, αν και το σωστό θα ήταν ίσως αμφιπαραβολοειδές, που ο γκούγκλης δεν το ξέρει.

Το σιγαρόσχημο για το πούρο δε μ' αρέσει, γιατί δεν είναι πολλοί αυτοί που θα καταλάβουν ότι με το σιγάρο εννοείς το πούρο. Οπότε θα προτιμούσα να διαβάσω τη σιγουράντζα το ασφαλές σχήμα πούρου.

nickel

Administrator
Staff member
Για σχήμα πούρου μιλάει και ο Πάπυρος στο ζέπελιν. Αλλά το μπλιμπ μού θυμίζει πατικωμένη μπάλα του φούτμπολ.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εμένα το μπλιμπ μου θυμίζει αργίτικο πεπόνι [πεπονόσχημο;] αλλά αυτά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά και θα πρέπει να εξηγώ ποιο πεπόνι εννοώ... :(

daeman

Administrator
Staff member
Παραγγελίαι 12:00-2:00 καθ' εκάστην, αποκλειστικώς εντός του καταστήματος. ;-)
Σοβαρά τώρα, τι να πρωτοπαίξω απ' αυτούς;
Άσε που πνίγομαι, ενώ μερικοί-μερικοί αιθεροβατούν με ζέπελιν και πούρα.
Δεν πιστεύω να στριφογυρνάς και κανένα κωδωνόσχημο ποτήρι με κονιάκ... :p:D

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για την ακρίβεια, προτίμησα για το sail το αρμενίζω... :)
Αλλά και πέρα αρμενίζει, το ίδιο δεν κάνει; :D