metafrasi banner

blankety blank

It is used informally as an advb./an adj. /a noun( vid. inf.) to mean 'damned' and is used to imply an omission of an unprintable or unspeakable word, i.e. as a generalised expression of disapproval:-
--The interruptions for those blankety-blank … commercials.
--Jack Gould can do what he blankety-blank well pleases — Gerard Smith.
--The blankety-blank motor stalled again.
Origin: 1885–90; after the practice of leaving blank spaces to represent profanity, as G-- d—- for God damn.:eek:;)

Ένα διαχρονικό που μου έρχεται στο μυαλό είναι το να μην πω τι (π.χ. αυτός ο να μην πω τι ο ηλεκτρολόγος...). Αλλά τελευταία όλο συχνότερα λέγεται το μπιπ, που βέβαια προέρχεται από το κόψιμο μιας τέτοιας λέξης στην τηλεόραση και τον χαρακτηριστικό ήχο που το συνοδεύει. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι γενικά οι Έλληνες δεν είχαν μεγάλους δισταγμούς να λένε βλάσφημα πράγματα και η Αγία Οικογένεια έχει ακούσει τα μύρια όσα χωρίς ευφημισμούς και συγκαλύψεις.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επίσης, είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται αποσιωπητικά ή μια ηχητικά παρόμοια λέξη (με μεγάλη ποικιλία επιλογών και ατομικής δημιουργικότητας):

Μη χέ..., μη χαιρετήσω
Άντε και γα..., άντε και γαργαλήσου/γανώσου

Πρόσφατα, με το πέρασμα των ποδοσφαιρικών συνθημάτων στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, έχουμε πολλούς τέτοιους ψευτοευπρεπισμούς:

Έτσι αγαπάει ο Πειραιάς
Έτσι (σας) γλεντάνε αυτοί που σας χρωστάνε
Είναι βαριά η πίτσα του τσολιά

Τέλος, μια σύγχρονη παραλλαγή κυρίως στο διαδίκτυο) είναι η χρήση οπτικών ευπρεπισμών (με ταυτόχρονη υπέρβαση των σχετικών φίλτρων), π.χ. το @ αντί για το άλφα: Ρε τον μ@λ@κ@!, μικρών ανορθογραφιών κ.λπ.

daeman

Administrator
Staff member
...
Επίσης, οι παραλλαγές στο του Θέμη: να μην πω τώρα / μην πω, συνήθως πριν το (μη) προσδιοριζόμενο, ή μην πω καμιά βαριά κουβέντα / μην πω τίποτα βαρύ / Θου, Κύριε / ακατανόμαστος (-η, -ο), πριν ή μετά.

Edit: Φτου, γαμώ την Παναχαϊκή μου, πάλι με πρόλαβε ο Δόχτορας, αλλά ευτυχώς δεν έγραψα τα ίδια.
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις λανθασμένης εφαρμογής (νομίζει πως έπιασε τον άντε να μην πω τώρα απ' τ' *%@#!&...).

Σχετικό: grawlixes (γραφοσταυρίδια· Theseus, see over there to get the pun) και μια που εδώ έχουμε blankety blank, από εκείνο το νήμα:
Εγώ νιώθω απόλυτα καλυμμένος, σαν μικρό παιδί που ήρθε η μάνα του και το σκέπασε στοργικά με την κουβέρτα του. :)