metafrasi banner

behind the counter

Γνωρίζω τη χρήση του για φάρμακα που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή αλλά εν προκειμένω με απασχολεί η απόδοσή του σε περιπτώσεις όπως αυτή:

This behind-the-counter solution mirrors Kodak’s leadership position in front-of-the-counter kiosk solution, with more than 90,000 units installed worldwide.

nickel

Administrator
Staff member
Και σε τι ακριβώς αναφέρεται αυτή η behind-the-counter λύση; Για να το βαφτίσουμε το παιδάκι με σωστό όνομα...

Αυτό το πήρα από μια ιστοσελίδα. Εκεί λέει:

Eastman Kodak’s Adaptive Picture Exchange is a powerful modular, thermal dry lab system that has become the most widely adopted new dry lab system in Europe according to Future Source Consulting. Kodak achieved this position in less than four months since the first APEX shipment in June 2008.

Οπότε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η λύση είναι ένα "thermal dry lab system".

Elsa

¥
Γιατί έχω την εντύπωση οτι το έχω συναντήσει "over-the-counter" ;
(προκειμένου για φάρμακα)

nickel

Administrator
Staff member
Τα φάρμακα είναι over-the-counter (OTC), τα μη συνταγογραφούμενα, αλλά είναι και behind-the-counter στην Αμερική.

Σε περιπτώσεις όπως της Kodak, υπάρχουν τα μηχανήματα που είναι «μπροστά στον πάγκο» (προσβάσιμα στον πελάτη) και τα μηχανήματα που είναι «πίσω από τον πάγκο» (πιο απαιτητικά, πιο δύσκολα στο χειρισμό; — δεν έχω καταλάβει ακριβώς).

http://www.imaginginfo.com/publication/article.jsp?pubId=2&id=1705&pageNum=2
http://www.greektechforum.com/forums/showthread.php?t=260

Zazula

Administrator
Staff member
Τα OTC (μη συνταγογραφούμενα) φάρμακα δεν ταυτίζονται με τα BTC, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είναι και prescription drugs (συνταγογραφούμενα). Τα behind-the-counter είναι κατ' ουσίαν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ελεγχόμενης πώλησης (πρέπει να επιτρέψει ο φαρμακοποιός την αγορά τους από τον πελάτη που τα ζητά).

Όσο για το διαχωρισμό του εξοπλισμού των φωτογραφείων σε in-front-of-the-counter και behind-the-counter, εκτιμώ ότι μπορεί να αποδοθεί "μηχανήματα αυτοεξυπηρέτησης των πελατών" το πρώτο (π.χ. ο πελάτης βάζει το φλασάκι του στο μηχάνημα και επιλέγει τι θα τυπωθεί, σε τι διάσταση κλπ) και κάτι δυστυχώς αδιαφανέστερο, όπως λ.χ. "επαγγελματικά μηχανήματα" (μια που τα χειρίζεται μόνο το προσωπικό του φωτογραφείου), το δεύτερο.