metafrasi banner

assemblage

unique

Member
An assemblage is any number of "things" or pieces of "things" gathered into a single context. An assemblage can bring about any number of "effects"—aesthetic, machinic, productive, destructive, consumptive, informatic, etc.

Όπως φαίνεται η "συναρμογή" του Νίκελ έχει καθιερωθεί ως απόδοση ακριβώς του ζητουμένου. Ακούγεται κι απίστευτα πιο λόγια από τη συνώνυμη, πλην όμως ταπεινή, συναρμολόγηση :) , οπότε πρέπει να... κατακυρωθεί (παρεμπ., το ΛΝΕΓ έχει στα συνώνυμα και τη "συνάρμοση")

Να προσθέσω ότι ο γαλλικός όρος είναι agencement. Επίσης, έχω την εντύπωση ότι στο Τι Είναι Φιλοσοφία; η Μανδηλαρά το αποδίδει διαφορετικά, αλλά αδυνατώ να θυμηθώ πώς και δεν έχω και το βιβλίο πρόχειρο.

unique

Member
Ευχαριστώ παιδιά! (ωστόσο από το Γαλλικό "συμμάζεμα" μέχρι το "συναρμογή" χαίρε βάθος αμέτρητον. Το συναρμογή έχει και την έννοια της καλής εφαρμογής των επιφανειών. Είναι όρος που χρησιμοποιείται από τους εφαρμοστές. Το ίδιο παράταιρο είναι το συναρμολόγηση. Πώς θα συναρμολογηθούν τόσο παράταιρα πράγματα; Η συναρμολόγηση παραπέμπει σε εξαρτήματα που έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποτελέσουν ενιαίο σύνολο. Πιο κατάλληλα βλέπω τα συνάθροιση, συγκέντρωση και τέλος "συμπίλημα" που είναι το προτιμότερο).

Dimi

Member
Στα ιατρικά μηχανήμα χρησιμοποιείται ο όρος συναρμολόγημα. Μόλις είδα τον ορισμό ότι είναι εκτός τεχνικού πεδίου, αλλά... γιατί όχι κάτι ανάλογο;

nickel

Administrator
Staff member
Έχεις δίκιο, unique, ότι το assemblage είναι και συνάθροισμα και συναρμολόγημα. Ο δικός σου ορισμός μάς οδηγεί στο πρώτο. Αν όμως έχεις να κάνεις με το ντελεζιανό assemblage (στα γαλλικά agencement) θα είναι καλύτερο να υπηρετήσεις την ειδικότερη σημασία του, ιδίως αν υπάρχει ήδη καθιερωμένη απόδοση στα ελληνικά. Άνοιξα και ένα γαλλικό λεξικό μου και βρήκα «συναρμογή» για το agencement. Αν έχεις κουράγιο, διαβάζεις στο γνωστό γλωσσάρι. Αυτά που διάβασα εκεί με πάνε στη συναρμογή.

http://books.google.co.uk/books?id=...ossary assemblage&pg=PA54#v=onepage&q&f=false

Dimi

Member
Πάντως βλέπω ότι και στο πλαίσιο της τέχνης δεν αποδίδεται ο όρος. Είτε τον χρησιμοποιούν ως έχει, βρήκα μία αναφορά σε "Σύνολα" και επίσης σε "συναρμολογήσεις", "συναρμογές". Τελικά, μήπως είναι ορθότερο να πούμε "ανάμειξη" καθώς αυτό είναι; Η χρήση μεικτών αντικειμένων για τη δημιουργία ενός συνόλου, παρά η συγκέντρωση/συνάθροιση;

rogne

¥
Στο παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει το πιο ουδέτερο τεχνικά (αλλά πιο βαρυσήμαντο φιλοσοφικά) "διάταξη". Με επιφύλαξη το καταθέτω, προσθέτω ωστόσο μερικά ενδεικτικά παραθέματα:

Τα πιόνια του γκο είναι τα στοιχεία μιας διάταξης μηχανικής, μη υποκειμενοποιημένης, χωρίς ενδογενείς ιδιότητες, οριζόμενης απλώς βάσει θέσης.

Στην πραγματικότητα, η πολεμική μηχανή πιθανότατα ενεργοποιείται περισσότερο στις «βάρβαρες» διατάξεις των νομάδων πολεμιστών παρά στις «άγριες» διατάξεις των πρωτόγονων κοινωνιών.

Η βασική αριθμητική μονάδα είναι λοιπόν μια μονάδα διάταξης: για παράδειγμα, άνθρωπος-άλογο-τόξο, 1 Χ 1 Χ 1, σύμφωνα με τον τύπο στον οποίο οφείλεται ο θρίαμβος των Σκυθών• και ο τύπος περιπλέκεται στον βαθμό που ορισμένα «όπλα» διατάσσουν [agencent] ή αρθρώνουν περισσότερους ανθρώπους και ζώα...

unique

Member
Ενδιαφέρουσα επιλογή. Όσο τη διάβαζα μου σφηνώθηκε στο μυαλό το «ενότητα». Κάτω από αυτή την ομπρέλα χωρούν πάσης φύσεως ετερόκλητα πράγματα… Eγώ, ο Πάγκαλος, η Πάμελα Άντερσον και ένα βιολί.
Άσε! Τώρα που το ξανασκέφτομαι ανακαλώ.

nickel

Administrator
Staff member
Αυτός ο όρος θα μου πολλαπλασιάσει τις άσπρες τρίχες. Διάβαζα χτες ένα κείμενο για τον Ντελέζ και δεν μου πήγαινε καθόλου η συναρμογή για το assemblage. Πάντως, για να βοηθήσω (στο μπέρδεμα), να βάλω και λίγο γαλλικό ρήμα, από Ρομπέρ:

agencer Disposer en combinant (des éléments), organiser (un ensemble) par une combinaison d'éléments. ➙ ajuster, arranger, ordonner. L'art d'agencer les scènes d'une pièce. Pronom. «Une langue se compose de mots, qui s'agencent en phrases» (Dauzat).

unique

Member
Μάλλον αυτό που έλεγα παραπάνω: σύμπίλημα, συμπίληση, αποσυμπίληση. ( άνθρωπος-άλογο-τόξο δεν τακτοποιούνται, δεν συναρμόζονται. Συναθροίζονται, αποτελούν συμπίλημα, μία ενότητα, ένα σύνολο).

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ πάλι περίμενα να μου πεις για λέξεις που συναρθρώνονται σε φράσεις. :(

unique

Member
Μιλάμε για ετερόκλητα αντικείμενα. Φοβάμαι ότι η συνάρθρωση υποδηλώνει "συναρμολόγηση" αντικειμένων που λίγο πολύ ανήκουν στην ίδια κατηγορία.