metafrasi banner

agony aunt

Διαβάζω σήμερα στο Yahoo! ότι o Υπουργός Παιδείας (Secretary of State for Children, Schools and Families -αυτό άραγε πώς το λέμε-) της Αγγλίας, θα συναντηθεί με agony aunts για να συζητήσουν τα προβλήματα των παιδιών.

"The meeting will see the agony aunts, including Sun columnist Deidre Sanders, advise ministers on what they can do to support children and families affected by relationship problems."

Αναρωτιέμαι πώς θα αποδίδαμε το agony aunt (και uncle); Θεία Αγωνία; :D :D :D

Συνήθως τα δικά μας περιοδικά έχουν διάφορα υπέροχα παρατσούκλια για τους ψυχολόγους (?) που δίνουν συμβουλές στον κόσμο, αλλά δεν μπορώ να βρω μία λέξη που να αναφέρεται σε όλους γενικά.

Μερικά μιλάνε και για την Θεία Αθανασία κλπ κλπ.

Ψυχολόγοι περιοδικών, σύμβουλοι; Ήθελα κάτι που να βγάζει το ιδιωματικό.

Last edited:
"Στήλη συμβουλών" λέγεται.
Μεταφορικά δεν μου έρχεται κάτι.
Νομίζω ότι ο κάθε αρθρογράφος δίνει διαφορετικό όνομα στη στήλη του.

Το πρόβλημα είναι πώς λέγεται αυτός που δίνει τις συμβουλές.

Το ψυχολόγοι δεν ξέρω αν ταιριάζει, γιατί νομίζω ότι πολλές φορές δεν πρόκειται για ειδικούς.

Βλέπω επίσης ότι στα παλιά γυναικεία περιοδικά χρησιμοποιούσαν το όνομα Αφροξυλάνθη (δεν είναι πολύ αστείο; )

Για να το πιστέψω αυτό, θα πρέπει να το δω.

Εννοείται. Από μια-δυο ιστορίες που διάβασα, μάλλον με φράσεις τύπου 'αγαπητή Αφροξυλάνθη' αναφέρονταν σε αυτήν την πρακτική (ίσως κοροϊδευτικά; ). Δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ κάποια τέτοια στήλη. Το ίντερνετ δεν βοηθάει και πολύ.

nickel

Administrator
Staff member
Δυστυχώς, η περί ης ο λόγος Αφροξυλάνθη, που μια στήλη είχε κι αυτή σε κάποιο γνωστό γυναικείο περιοδικό, δεν κατάφερε να ταυτιστεί το όνομα ή μάλλον το ψευδώνυμό της με το ρόλο, όπως έγινε, ας πούμε, με τον Νικόλαο Τσελεμεντέ, τον οποίο πολλοί αγνοούν, όλοι όμως γνωρίζουν τι είναι ο τσελεμεντές. Έτσι φαίνεται να έχουμε μόνο το πολύ φλύαρο «υπεύθυνος στήλης για τα προσωπικά προβλήματα αναγνωστών».

Να προτείνω το «Ροζίτα Σώκου» ως νεοελληνικό αντίστοιχο του agony aunt;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αναβίωση νήματος:

To students at Corpus Christi Catholic College in Leeds tragic teacher Ann Maguire was also a surrogate mother, mentor, agony aunt, and, above all, a friend.
http://goo.gl/uZTmbL​

Να πούμε κάτι με "σύμβουλος"; Υποθέτω ότι εννοεί ότι τα παιδιά τής εκμυστηρεύονταν τα προβλήματά τους και τους έδινε συμβουλές. Τι επίθετο θα ταίριαζε εδώ; Ή το αφήνουμε χωρίς επίθετο και λέμε σκέτο "σύμβουλος";

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αναβίωση νήματος:

To students at Corpus Christi Catholic College in Leeds tragic teacher Ann Maguire was also a surrogate mother, mentor, agony aunt, and, above all, a friend.
http://goo.gl/uZTmbL​

Να πούμε κάτι με "σύμβουλος"; Υποθέτω ότι εννοεί ότι τα παιδιά τής εκμυστηρεύονταν τα προβλήματά τους και τους έδινε συμβουλές. Τι επίθετο θα ταίριαζε εδώ; Ή το αφήνουμε χωρίς επίθετο και λέμε σκέτο "σύμβουλος";
Ίσως εδώ να ταίριαζε και ο «εξομολόγος».

nickel

Administrator
Staff member
Επειδή ο μέντορας είναι σύμβουλος και πνευματικός οδηγός, για το agony aunt μού αρέσει κι εμένα ο εξομολόγος μου, ο εξομολογητής μου.