τραβάτε με κι ας κλαίω

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από το slang.gr
τραβάτε με κι ας κλαίω
Σχετιικά λήμματα (εμμέσως πλην σαφώς): Δηθενιά, Λέμε και καμια μαλακία να περνάει η ώρα
Θέλω να κάνω κάτι - θέλω όμως οι υπόλοιποι να νομίζουν ότι και καλά δεν θέλω, ώστε να τηρηθούν τα προσχήματα.
Ή το αντίστροφο: δεν θέλω να κάνω κάτι θέλω όμως οι υπόλοιποι να νομίζουν ότι και καλά θέλω ώστε να τηρηθούν τα προσχήματα.
Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση θέατρου, που παίζεται συχνά από απλούς θνητούς στα πλαίσια της προσπάθειας για κοινωνική αποδοχή - τα προσχήματα που λέγαμε.
Κι έτσι πολύ όμορφα, κάνω αυτό που θέλω, ή δεν κάνω αυτό που δεν θέλω, αλλά πάντα φταίνε οι κακές συγκυρίες, οι καταστάσεις, οι άλλοι που εμπλέκονται, ο Θεός και η κακούργα κοινωνία.
Κι όλοι ξέρουμε και κάνουμε ότι δεν ξέρουμε. Όμορφα. Έτς.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χμμ, δεν είναι ακριβώς willy-nilly επειδή εκεί σαφώς δεν θέλω ενώ εδώ θέλω και κάνω ότι δεν θέλω όταν με ζορίζουν...

Νομίζω ότι σημαίνει κάτι σαν I don't mind even if it looks like I would mind και τα άλλα παραδείγματα από το σλανγκ (δηθενιά, λέμε και καμιά μαλακία...) εννοιολογικά δεν μου φαίνονται καν πολύ κοντά...

nickel

Administrator
Staff member
Θα ήθελα να το δω σε κείμενο. Δες αν βολεύουν τα:
Well, if you're going to twist my arm
Come on, twist my arm

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το κείμενο δεν λέει πολλά πράγματα. Διάλογος μεταξύ δύο γυναικών:
-Έπρεπε να φύγεις τότε. Σαν κυρία.
-Έφυγα, αλλά με έφερε πίσω.
-Τραβάτε με κι ας κλαίω! Με το ζόρι σ' έφερε πίσω; Με το πιστόλι στον κρόταφο;​

Γενικά έχω να προσθέσω το pull one's leg για το δουλεύω. Στο συγκεκριμένο συγκείμενο θα έβαζα κάτι ειρωνικό όπως αυτό του δόκτορα.