συγκοπή - syncope: true friends?

Με τις περιορισμένες ιατρικές μου γνώσεις, καταλαβαίνω ότι syncope είναι η λιποθυμία. Με τη λέξη «συγκοπή» όμως άλλοι εννοούν λιποθυμία και άλλοι εννοούν ανακοπή καρδιάς (cardiac arrest).

True or false friends?

nickel

Administrator
Staff member
Ο μέσος άνθρωπος (εγώ) το μόνο που ξέρει από syncope στα αγγλικά είναι η syncopated music, ενώ στα ελληνικά μας οι άνθρωποι πεθαίνουν από συγκοπή.

Κατά τ' άλλα, είναι τα ίδια για αυτούς που γράφουν τα λεξικά — και κάτι παραπάνω θα ξέρουν από τον μέσο άνθρωπο.
syncope 2 (Medicine) temporary loss of consciousness caused by a fall in blood pressure. [ODE]
συγκοπή (η) 2. ΙΑΤΡ. η παροδική απώλεια τής συνείδησης, που συνδέεται με την ανεπαρκή ροή οξυγονωμένου αίματος στον εγκέφαλο: παθαίνω συγκοπή. [ΛΝΕΓ]

nickel

Administrator
Staff member
Βέβαια, όπως ξέρουμε, έχουν και τα λεξικά τις διαφωνίες τους:
συγκοπή 1. (ιατρ.) η πλήρης απώλεια της συνείδησης, που οφείλεται σε προσωρινή ή οριστική παύση της λειτουργίας της καρδιάς: Θάνατος από συγκοπή (καρδιάς). Τρόμαξα τόσο πολύ, που κόντεψε να μου ΄ρθει / να πάθω συγκοπή. [ΛΚΝ]

nickel

Administrator
Staff member
Συμπέρασμα:
Αποδίδουμε την syncope σαν παροδική απώλεια της συνείδησης.

So, they are true friends and the average Greek should know better than to die from a mere loss of consciousness. :)

(Σιγά που ξέρει ο μέσος και τη syncopated. Κοιμούνται και ξυπνούν με Gene Krupa οι Ελληνάρες.)

Cadmian

New member
Και syncopation σε μουσικό κόντεξτ.

Εξού και το κλασικό πλέον: