Themis†
¥
Είναι η (δισεκατομ)μυριοστή φορά που συναντάω τους “περιορισμούς του εμπορίου” σαν απόδοση του “restrictions on trade” και λέω να πω τον πόνο μου –πού αλλού;– στη Λεξιλογία. Δεν είμαι νομίζω καθόλου εκκεντρικός (στη συγκεκριμένη περίπτωση κατορθώνω να μη διαφωνώ με τα λεξικά!) όταν δέχομαι ότι ο περιορισμός μπορεί κατά βάση να σημαίνει δύο πράγματα: την ενέργεια του περιορίζω ή το αποτέλεσμά του, δηλαδή κάτι που υπάρχει ή έχει επιβληθεί σαν όριο και δεν επιτρέπει να πάμε πιο πέρα. Η ενέργεια έχω την εντύπωση ότι εκφράζεται μόνο με τον ενικό, ενώ το αποτέλεσμα/ όριο μπορεί να εκφράζεται είτε με τον ενικό είτε με τον πληθυντικό. “Ο περιορισμός του ατόμου είναι ότι...”: όριο. “Ο περιορισμός του ατόμου σε κατάσταση ...”: ενέργεια. Στον πληθυντικό όμως έχουμε μια διαφοροποίηση. “Οι περιορισμοί του ατόμου”: όρια – που ενυπάρχουν στο άτομο. “Οι περιορισμοί στο άτομο”: πάλι όρια – που όμως του επιβάλλονται απ’ έξω. Με λίγα λόγια, μου φαίνεται ότι η γενική που ενδεχομένως συνοδεύει τον πληθυντικό (“οι περιορισμοί τού ...”) είναι κτητική, όχι αντικειμενική. Και ότι, πάντα βάσει της τρέχουσας χρήσης, δηλώνει όρια που ενυπάρχουν σε κάτι, που το χαρακτηρίζουν. Αν θέλουμε να αναφερθούμε σε περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, χρειάζεται κανονικά η εμπρόθετη σύνταξη.
Μπορεί να έχω άδικο, οπότε διαφωτίστε με. Αν τυχόν έχω δίκιο, αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να αποδεχτώ μια ειδική εξαίρεση. Οι “φραγμοί του εμπορίου” σαν απόδοση του “barriers to trade” έχουν χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων (που λέει ο λόγος) χρόνων. Οι φραγμοί μπορεί να έχουν επηρεάσει και τους περιορισμούς. Μήπως τελικά πρέπει να αποδεχτώ ότι, όταν μιλάμε για εμπόριο και οικονομικές εν γένει δραστηριότητες, δεν έχει ουδεμία σημασία η σύνταξη; Ότι, όπως κι να το πούμε, η ενιαία σκέψη υπαγορεύει να το ερμηνεύσουμε ως νεοφιλελευθερισμού σημαντικόν;
Μπορεί να έχω άδικο, οπότε διαφωτίστε με. Αν τυχόν έχω δίκιο, αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να αποδεχτώ μια ειδική εξαίρεση. Οι “φραγμοί του εμπορίου” σαν απόδοση του “barriers to trade” έχουν χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων (που λέει ο λόγος) χρόνων. Οι φραγμοί μπορεί να έχουν επηρεάσει και τους περιορισμούς. Μήπως τελικά πρέπει να αποδεχτώ ότι, όταν μιλάμε για εμπόριο και οικονομικές εν γένει δραστηριότητες, δεν έχει ουδεμία σημασία η σύνταξη; Ότι, όπως κι να το πούμε, η ενιαία σκέψη υπαγορεύει να το ερμηνεύσουμε ως νεοφιλελευθερισμού σημαντικόν;