Οι μαζοπίνακες χρησιμοποιούνται για την ογκομέτρηση των δέντρων. Πολύ υλικό θα βρείτε εδώ: http://www.scribd.com/doc/72361014/ΔΕΝΔΡΟΜΕΤΡΙΑ
Ορισμός του όρου volume table στο συγκεκριμένο πεδίο (από το Merriam-Webster):
- Ο όγκος ενός δέντρου μπορεί να εκτιμηθεί μέσω εξισώσεων που εκφράζουν τη σχέση του όγκου προς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μεγέθη του δέντρου. Η (στηθιαία) διάμετρος, το ύψος και κάποιο χαρακτηριστικό μορφής του κορμού είναι συνήθως οι ανεξάρτητες μεταβλητές που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του όγκου (εξαρτημένης μεταβλητής) του δέντρου.
- Η τελική σχέση παίρνει τη μορφή μιας εξίσωσης όγκου ή ενός πίνακα, ο οποίος ονομάζεται πίνακας όγκου ή μαζοπίνακας. Η εξίσωση όγκου ή ο μαζοπίνακας, ως αποτέλεσμα του τρόπου δημιουργίας τους, δίνουν τον κατά μέσο όρο όγκο των δέντρων με συγκεκριμένες διαστάσεις.
- Ο όγκος που δίνουν οι μαζοπίνακες μπορεί να είναι έμφλοιος ή άφλοιος. Επίσης μπορεί να είναι ο συνολικός όγκος του δέντρου,ο όγκος του κορμόξυλου, του εμπορεύσιμου τμήματος του κλπ.
- Οι μαζοπίνακες, ανάλογα με τον αριθμό των ανεξάρτητων μεταβλητών που χρησιμοποιούν, διακρίνονται σε απλής εισόδου (μία ανεξάρτητη μεταβλητή), διπλής εισόδου (δύο ανεξάρτητες μεταβλητές) και σε πίνακες πολλαπλής εισόδου (τρεις ή περισσότερες ανεξάρτητες μεταβλητές).
- Οι απλής εισόδου ή τοπικοί μαζοπίνακες δίνουν το όγκο του δέντρου σε συνάρτηση με τη στηθιαία διάμετρό του. Τέτοιοι μαζοπίνακες κατασκευάζονται χωριστά για κάθε δασοπονικά είδος και ονομάζονται τοπικοί, γιατί ισχύουν για τη συγκεκριμένη περιοχή για την οποία κατασκευάστηκαν. Για αυτή την περιοχή, η σχέση διαμέτρου-ύψους είναι γνωστή και ενσωματωμένη στον πίνακα. Οι τοπικοί μαζοπίνακες είτε κατασκευάζονται από μετρήσεις διαμέτρου και όγκου σε ένα ικανό και αντιπροσωπευτικό δείγμα δέντρων, είτε εξάγονται από τους γενικούς μαζοπίνακες για δεδομένη σχέση διαμέτρου-ύψους.
- Οι μαζοπίνακες διπλής εισόδου ή γενικοί μαζοπίνακες δίνουν τον όγκο σαν συνάρτηση της στηθιαίας διαμέτρουκαι του ύψους του δέντρου. Αυτού του τύπου μαζοπίνακες κατασκευάζονται κατά δασοπονικό είδος ή ομάδα δασοπονικών ειδών με παρόμοια αυξητικά χαρακτηριστικά. Ονομάζονται γενικοί γιατί συνήθως ισχύουν για ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές. Οι γενικοί μαζοπίνακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση του όγκου δέντρων που έχουν παρόμοια μορφή με τα δέντρο που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση των πινάκων, κι αυτό διότι για τη δημιουργία τους γίνεται δεκτό ότι δέντρα της ίδιας κλάσης διαμέτρου και ύψους έχουν την ίδια μορφή.
- Οι μαζοπίνακες τριπλής εισόδου χρησιμοποιούν, πέρα από τη διάμετρο και το ύψος, και μια τρίτη μεταβλητή για τον προσδιορισμό του όγκου. Η τρίτη αυτή μεταβλητή είναι συνήθως κάποιο μέτρο της μορφής του κορμού, όπωςο μορφάριθμος ή κάποιο πηλίκο μορφής. Έτσι, οι πίνακες αυτοί ονομάζονται μαζοπίνακες κλάσεων μορφής. Πρόκειται για ομάδες πινάκων, έναν για κάθε κλάση μορφής, που ο καθένας έχει τη μορφή ενός πίνακα διπλής εισόδου.
- Ανεξάρτητα οπό την κατηγορία στην οποία ανήκει, κάθε μαζοπίνακας πρέπει να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές πληροφορίες που βοηθούν οτη σωστή χρησιμοποίηση του. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν το δασοπονικό είδος ή τα είδη για τα οποία ισχύει ο μαζοπίνακας και τη γεωγραφική περιοχή για την οποία ισχύει. Επίσης πρέπει να είναι γνωστές οι ανεξάρτητες μεταβλητές και οι μονάδες μέτρησης τους καθώς και η εξαρτημένη μεταβλητή (ποιος όγκος) και σε τι μονάδες δίνεται.
Ορισμός του όρου volume table στο συγκεκριμένο πεδίο (από το Merriam-Webster):
a tabulated statement of the yield of trees upon the basis of various measurements of diameter and height