καμένος ή καμμένος;

nickel

Administrator
Staff member
Προσοχή, το ερώτημα δεν περιέχει «ή Καμμένος», γιατί τότε παραγίνεται εύκολο για τους περισσότερους.

Επειδή πάντως αυτή η προεκλογική περίοδος μπορεί να μας στραβώσει ποικιλοτρόπως, ας προστατεύσουμε την ορθογραφία μας από την ανορθογραφία του κ. Καμμένου και όλων των άλλων Καμμένων που κυκλοφορούν με –μμ–.

Το αρχαίο καίω είχε παθητική μετοχή κεκαυμένος. Ξέρετε σίγουρα τη διακεκαυμένη ζώνη (torrid zone).
http://en.wikipedia.org/wiki/Tropics

Στο λεξικό του Κριαρά (για τα μεσαιωνικά ελληνικά), στο λήμμα καίω, λέει για τη μετοχή:

H μετοχή παρακειμένου συνήθως στον τύπο κα(η)μένος ως επίθ. =
1) Ταλαιπωρημένος: καμένη από την δίψα (Διήγ. παιδ. 244).
2) Δυστυχισμένος, αξιολύπητος: η καημένη μου καρδιά (Πανώρ. B´ 374).
3) Κακός, άτυχος: η τύχη μου η καμένη (Σαχλ., Aφήγ. 604).
4) Ερεθισμένος: σκευασία ωφέλιμος … εις κεκαυμένην χολήν (Iατροσ. κώδ. לκβ´).
5) Συμπαθητικός: τα ’λαφάκια τα καημένα (Bοσκοπ. 6).
H μτχ. παρκ. κα(η)μένη ως τοπων.: (Πορτολ. A 861 και κριτ. υπ).
[αρχ. καίω. Ο τ. κάβγω στο Meursius (καύγειν). O τ. κάφτω και σήμ. ποντ. H λ., ο τ. καίγω και η μτχ. καημένος και σήμ.]

http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=14215

Κάποιοι κάπου κάποτε (αν έχετε την καλοσύνη μού λέτε πώς και πότε) έφτιαξαν το καμμένος (από το καβμένος;) που διατηρείται σε επώνυμα. Το σωστό είναι καμένος όταν δεν έχουμε επώνυμο.

Και με την ευκαιρία: καημένος ή καϋμένος (!) > καημένος.

Επιμελώς αποφεύγω κάθε λογοπαίγνιο που μου τυραννά το νου.
 
Φυσικά καμένος και καημένος. Το δεύτερο είχε παίξει σαν ερώτηση και στο Ομιλείτε Ελληνικά (την βήτα βερζιόν).
 

Thanasis_P

New member
Πιστεύω ότι η εκδοχή "καϋμένος" μη απέχοντας ετυμολογικά από το "κεκαυμένος" (όπως και καύμα, καύσωνας) δε θα έπρεπε να θεωρείται λανθασμένη. Παρόλο που το "καημένος" το βλέπω πολύ πιο συχνά (και το γράφω), το αισθάνομαι πιο μακριά από τις λέξεις "εκάην" ή "κεκαγημένος".
 

nickel

Administrator
Staff member
Θεωρείται (βλέπε γι' αυτό και το ΕΛΝΕΓ) ότι αφετηρία του καημένος και του καημού είναι το θέμα καη- του παθητικού αορίστου κάηκα (αρχ. εκάην).
 

LostVerse

Member
Προσοχή, το ερώτημα δεν περιέχει «ή Καμμένος», γιατί τότε παραγίνεται εύκολο για τους περισσότερους.

Επειδή πάντως αυτή η προεκλογική περίοδος μπορεί να μας στραβώσει ποικιλοτρόπως, ας προστατεύσουμε την ορθογραφία μας από την ανορθογραφία του κ. Καμμένου και όλων των άλλων Καμμένων που κυκλοφορούν με –μμ–.

Αν επιτρέπεται, γιατί ανορθογραφία, έχει ορθογραφία ένα επώνυμο; Ο Κώστας Παληός π.χ. ήταν ανορθόγραφος; Εκτός αν είναι σχήμα λόγου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε σχέση με το επίθετο καμένος και την ορθογραφία που έχει επικρατήσει και διδάσκεται, το επώνυμο Καμμένος περιέχει ανορθογραφία που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Το ίδιο πρόβλημα έχουμε με το επώνυμο Γαρύφαλλος, που διατηρεί την παλιά ορθογραφία της λέξης, ενώ σήμερα η σχολική ορθογραφία θέλει να γράφουμε γαρίφαλο. Δεν είναι τα μόνα, αλλά είναι από τις περιπτώσεις που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ανορθογραφία είναι επίσης όταν το επώνυμο του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων το γράφουμε Καμένος όπως το επίθετο καμένος.
 

skam

New member
Έτυχε να δω μια ανάρτηση σε τουίτερ που αποδίδεται στην Ρεπούση και γράφει τον Καμμένο με ένα μ. Από περιέργεια έψαξα να βρω πως είναι η ορθογραφία της λέξεης και βρήκα ότι αφενός η λέξη στην νεοελληνική γράφεται με ένα μ, και αφετέρου η καταγωγή του ονόματος είναι πιθανόν ξενική.
Αναρωτιέμαι λοιπόν αν ένα όνομα που ξεκίνησε να γράφεται με ένα ορισμένο τρόπο, θα ήταν σκόπιμο να γραφεί με άλλον όταν έχουμε στοιχεία που να συνηγορούν προς αυτό και αν δικαιολογείται η απλοποίηση της γραφής στα ονόματα και ποιος το καθορίζει.

Στο ίδιο τουίτερ η Ρεπούση φέρεται να έγραψε το ό,τι χωρίς κόμμα σε πρόταση που ήθελε κόμμα. Δεν αμφιβάλω ότι δεν είναι στην ίδια κατάσταση άγνοιας με μένα, που το γράφω πάντα χωρίς "," αλλά τελικά είναι ένα λάθος (σολικισμός νομίζω ότι λέγεται) που τείνει να γίνει αποδεκτό την γραφή μας, ή μένει κατακριτέο;
 

Earion

Moderator
Staff member
Γιατί είναι ξενικό το Καμ(μ)ένος; Πού το βρήκαν αυτό; Κανονικότατη μετοχή του καίω είναι. Απλά, επειδή παλαιότερα υπολόγιζαν ένα εξαφανισμένο δίγαμμα, το έγραφαν με δύο μ, ενώ τώρα με ένα.

Γενικά στα ονοματεπώνυμα σεβόμαστε τη μορφή που καθιερώθηκε από το χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι έτσι το θέλει και ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Γι' αυτό γράφουμε Πικραμμένος (Παναγιώτης, πρώην πρωθυπουργός), Αντύπας (παρά το ότι προέρχεται από τον μάρτυρα Αντίπατρο), Καλληώρας (που απλοποιήθηκε σε Καλιόρας, Σκαλιόρας, Καλιόρης) και άλλα, που θα τα θυμηθώ αργότερα ...
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Τα ονόματα, όπως ήδη είπαν κι οι αποπάνω, ανήκουν στα απολιθώματα, όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα. Γιατί υπάρχουν τόσοι Taylor όταν ο ράφτης γράφεται πια tailor;
 

nickel

Administrator
Staff member
Ας μην ξεχνάμε ότι παλιότερα ο καμένος ήταν κεκαυμένος.

Το Στρατηγικόν του Κεκαυμένου αποτελεί συμβουλευτικό εγχειρίδιο πάνω σε στρατιωτικά και πολιτικά θέματα [...] Συγγραφέας τού έργου είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Βυζαντινός στρατηγός Κατακαλών Κεκαυμένος (άγνωστο ποιος από τους δύο που μαρτυρούνται με αυτό το όνομα), αρμενογεωργιανής καταγωγής, ο οποίος μετά την αποστρατεία του ζούσε στα κτήματά του στη Β. Ελλάδα.
 
Top