καθαίρεση αυθαίρετων κατασκευών

Μάλλον η καθαίρεση έχει αποκτήσει μια νέα έννοια που αγνοώ (και δε βρίσκω και στο ΛΝΕΓ). Εννοούμε απλά ξήλωμα, γκρέμισμα, αφαίρεση, απομάκρυνση; Και γιατί το λέμε «καθαίρεση»;

nickel

Administrator
Staff member
Θα σε παραπέμψω στον Ξενοφώντα για να κάνεις δουλειά:
(αρχ.) 1. κατεδάφιση, κατακρήμνιση, γκρέμισμα («περὶ δὲ τῶν τειχών τής καθαιρέσεως οὐδεὶς ἐβούλετο συμβουλεύειν», Ξεν.) (Πάπυρος)

Χμ... επειδή υποθέτω ότι η κατά Ξενοφώντα σημασία της κατεδάφισης κάπου μες στην τρισχιλιετή πορεία είχε ξεχαστεί :), νομίζω ότι εν προκειμένω η "καθαίρεση" χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αφαίρεση/ απομάκρυνση "ελαφρύτερων" κατασκευών και όχι την κατεδάφιση κτισμάτων (π.χ. τέντες, υπόστεγα, τραπέζια και άλλα, πολύ συνηθισμένα στη χώρα μας, ειδικά στη θερινή εκδοχή κέντρων εστίασης και διασκέδασης).

Elsa

¥
"Καθαιρέσεις, αποξηλώσεις, μεταφορά και αποκομιδή μπάζων", έτσι το συναντάω πολύ συχνά σε κείμενα διακηρύξεων. Αν δείτε και στις σχετικές ΠΕΤΕΠ (Προσωρινές Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές) του ΙΟΚ (Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών), οι καθαιρέσεις αφορούν αρκετά μόνιμα στοιχεία της οικοδομής.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Χμ... επειδή υποθέτω ότι η κατά Ξενοφώντα σημασία της κατεδάφισης κάπου μες στην τρισχιλιετή πορεία είχε ξεχαστεί :), νομίζω ότι εν προκειμένω η "καθαίρεση" χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αφαίρεση/ απομάκρυνση "ελαφρύτερων" κατασκευών και όχι την κατεδάφιση κτισμάτων (π.χ. τέντες, υπόστεγα, τραπέζια και άλλα, πολύ συνηθισμένα στη χώρα μας, ειδικά στη θερινή εκδοχή κέντρων εστίασης και διασκέδασης).
Συμφωνώ, και μάλιστα νομίζω ότι η "καθαίρεση" προήλθε από το "κατέβασμα" σε προσπάθεια ευπρεπισμού της λέξης.

nickel

Administrator
Staff member
Η καθαίρεση αυθαίρετων κατασκευών είναι όλα αυτά που έγραψε ο Lexoplast. Αν είναι υπόστεγο, το γκρεμίζουν. Αν είναι πινακίδα, την αφαιρούν ή την ξηλώνουν ή την ξεκρεμάνε. Νομίζω ότι χρησιμοποιούν την καθαίρεση για αυτό που κάνουν στα πλαίσια των διαφημίσεων (γκρέμισμα ή ξήλωμα και απομάκρυνση).

Elsa

¥
Πάντως, η λέξη χρησιμοποιείται στη γλώσσα των μηχανικών σαφώς και ανεξάρτητα από τα αυθαίρετα, για κάθε είδους γκρέμισμα. Υποθέτω σαν αντιδιαστολή της ανέγερσης, που σημαίνει χτίσιμο. Άλλωστε, και ο Τριανταφυλλίδης on-line γράφει ότι η αρχαία σημασία ήταν γκρέμισμα.