επ’ εσχάτοις > επ’ εσχάτων

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Κοιτάζοντας ξανά το κείμενο του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου στο οποίο είχα παραπέμψει στο νήμα για το «άχθος της γλωσσικής επιμέλειας», πρόσεξα το εξής:
Το «φτάσαντας» και το «πιάσαντας» του Σκαρίμπα πάλι, όσο ισχυρές αποκλίσεις και αν είναι, όσες αντιδράσεις κι αν προκαλούν, έχουν δικαίωμα υπάρξεως, όχι όμως και το «επ' εσχάτοις» ή το αληθινά πρωτάκουστο «πέραν το δέον».
Στα λεξικά μας δεν θα βρεις το επ’ εσχάτοις. Θα βρεις το επ’ εσχάτων = τον τελευταίο καιρό, πριν από λίγο καιρό | recently, of late.

Να θεωρήσω, λοιπόν, ότι πρέπει να διορθώνουμε το επ’ εσχάτοις, ακόμα και αν βρίσκουμε πάνω από 100 αρκετά έγκυρες χρήσεις στο διαδίκτυο;

daeman

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω για τις έγκυρες χρήσεις, αλλά σ' αυτή την περίπτωση νομίζω πως έχει δίκιο ο ΝΔΤ (προσοχή, όχι ΔΝΤ ;-), στην επόμενη παράγραφο:
Ποιο είναι το κριτήριο της αποδοχής και ποιο της απόρριψης; Η γραμματική παρέκκλιση του Σκαρίμπα είναι προχωρητική. Kατ' αναλογίαν προς το σχήμα «πιάνω-πιάνοντας» δημιουργεί από τον αόριστο «έπιασα» το νέο πλάσμα «πιάσαντας». Στο «επ' εσχάτοις» και στο «πέραν το δέον» η πρόθεση εκείνων που τα έγραψαν είναι να μεταχειριστούν μια παγιωμένη έκφραση της καθαρεύουσας. Είναι λοιπόν υποχρεωμένοι να τη μεταφέρουν αναλλοίωτη: ή «επ' εσχάτων» και «πέρα(ν) του δέοντος» ή μια έκφραση της δημοτικής. Τα απολιθώματα δεν επιδέχονται υπεραπολίθωση («επ' εσχάτοις») ούτε μετριασμό της ανελαστικότητάς τους («πέραν το δέον»). Οι οπισθοχωρητικές παρεκκλίσεις μένουν αδικαίωτες και είναι «κοπρίων εκβλητότεραι».
Φτιασίδωμα σε ζόμπι; Μια τρύπα στο νερό.
Μου φαίνεται πάντως πως η γενικομανία παράγινε μπανάλ κι άρχισε τώρα η δοτικομανία. Φύγαμε απ' το λύκο να πέσουμε στην αρκούδα. Σε λίγο που θα ξεμείνουν από πτώσεις, τι θα κάνουν, θ' αναστήσουνε τον δυϊκό; :rolleyes: