διαλείπων - διαλειπτικός

UsualSuspect

New member
Διαλείπουσα λειτουργία ή διαλειπτική λειτουργία;
Συνάντησα το διαλειπτικός και είπα να το ψάξω...χρησιμοποιείται αντί του σωστού διαλείπων -ουσα -ον. Εκτιμώ ότι προέκυψε από το αδιάλειπτος σαν το λογικό αντίθετο. Έχει κάποια βάση ή πρέπει να διορθώνεται;
 

nickel

Administrator
Staff member
Μπορεί να έχει προκύψει και κατ' αναλογίαν προς το ελλειπτικός (=αυτός που παρουσιάζει ελλείψεις): διαλειπτικός (=αυτός που παρουσιάζει διαλείψεις). Έχει το πλεονέκτημα ότι δίνει ουσιαστικό, διαλειπτικότητα. Οπότε, του φερόμαστε με τρυφερότητα και ίσως του δίνουμε μια ευκαιρία παραπάνω. :)
 
Μπορεί να έχει προκύψει και κατ' αναλογίαν προς το ελλειπτικός (=αυτός που παρουσιάζει ελλείψεις): διαλειπτικός (=αυτός που παρουσιάζει διαλείψεις).
Ή προς το επιληπτικός: διαλειπτικός (=αυτός που παθαίνει διαλείψεις). :)
 

spatholouro

New member
Έχω την εντύπωση, για να μην πω βεβαιότητα, ότι λέξη "διαλειπτικός" δεν υπάρχει..
Όπως και να έχει όμως, αναμφίβολα το μόνο ορθό είναι "διαλείπων" (διαλείπων πυρετός, στην ιατρική κλπ)
 

nickel

Administrator
Staff member
Κρίμα, γιατί ήταν αγαπημένη λέξη του Σαββίδη. Ξέρεις, όταν δεν θέλουμε να μπερδευόμαστε πολύ με μετοχές και να βγαίνουν εκείνα τα τερατάκια τύπου *διαλειπόντων δόσεων, φτιάχνουμε αυτού του είδους τα πιο σύγχρονα επίθετα. Του Σαββίδη είναι τα παρακάτω:

Ένας αιώνας συμπληρώθηκε αισίως από τη γέννησή της, την 1η Απριλίου του 1902, και 80 χρόνια από τη γνωριμία της με τον Κώστα Καρυωτάκη στα γραφεία της Νομαρχίας Αττικής. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο Γ.Π. Σαββίδης είχε επανέλθει «στα χνάρια του Καρυωτάκη», συντάσσοντας τον «απολογισμό της φιλολογικής εμπλοκής του στο θέμα Καρυωτάκης, η οποία καλύπτει διαλειπτικά μιαν εικοσιπενταετία».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=143300&ct=47&dt=09/06/2002#ixzz0zocCotlw

Μπορεί επίσης να αναρωτηθεί κανείς μήπως η αισθησιακή ζωή του Καβάφη υπήρξε διαλειπτική ή πενιχρή…
http://www.kavafis.gr/kavafology/articles/content.asp?id=6
 
Top