Πολύ άγριοι είναι αυτοί σε κάποια σημεία. Για τους συντάκτες του Κόκκινου βιβλίου του κειμενογράφου το λέω (να γράψω «βιβλιαρακίου» ή θα πέσει σύννεφο;). Στα Συνηθισμένα λάθη (σ. 261) ξεκινάνε με «απαγόρευση»:
Η λέξη είναι συνήθως με «ο» εδώ και πολλάαα χρόνια (δεν χρειάζεται να πω ότι στο διαδίκτυο είναι τριπλάσιοι οι μεν από τους δε). Το ΛΚΝ σε στέλνει από τον αγγελιαφόρο στον αγγελιοφόρο. Το αντίστροφο γίνεται στο ΛΝΕΓ, αλλά και τα δύο λεξικά εξηγούν ότι ο νεότερος αγγελιοφόρος είναι «προσαρμοσμένος στο πρότυπο των συνθέτων με το συνδετικό φωνήεν –ο–, που απαντά στα περισσότερα σύνθετα» (ΛΝΕΓ).
Στο Το λέμε σωστά; σημειώνεται ότι το αγγελιοφόρος απαντά στον προφορικό κυρίως λόγο (λάθος) ενώ στον οδηγό του Μαρκαντωνάτου λέει απλώς αντί για αγγελιοφόρος να γράφουμε αγγελιαφόρος. Και καλά οι φιλόλογοι… Οι κειμενογράφοι δεν έχουν ακούσει για το… αγγελιόσημο; Για την εφημερίδα;
αγγελιαφόρος: αυτός που φέρνει μηνύματα, αγγέλματα, ειδήσεις· μαντατοφόρος (αγγελία + φέρω). Π.χ. Ο Ερμής ήταν ο αγγελιαφόρος των θεών. / Η γεννημένη στη Νότια Αφρική διάσημη ηθοποιός Σαρλίζ Θέρον, η οποία έχει τιμηθεί με Όσκαρ, ορίστηκε χθες Αγγελιαφόρος της Ειρήνης, του ΟΗΕ. Προσοχή: πολλοί γράφουν και λένε εσφαλμένα αγγελιοφόρος (με όμικρον αντί άλφα).
Εξαιρετικά κοντόθωρη και αρχαιολατρική αντίληψη και δεν θα ήθελα να μου κάνει κανείς τον αγγελιοφόρο μου αγγελιαφόρο, όπως δεν θα μου πείραζαν τον σημαιοφόρο.Η λέξη είναι συνήθως με «ο» εδώ και πολλάαα χρόνια (δεν χρειάζεται να πω ότι στο διαδίκτυο είναι τριπλάσιοι οι μεν από τους δε). Το ΛΚΝ σε στέλνει από τον αγγελιαφόρο στον αγγελιοφόρο. Το αντίστροφο γίνεται στο ΛΝΕΓ, αλλά και τα δύο λεξικά εξηγούν ότι ο νεότερος αγγελιοφόρος είναι «προσαρμοσμένος στο πρότυπο των συνθέτων με το συνδετικό φωνήεν –ο–, που απαντά στα περισσότερα σύνθετα» (ΛΝΕΓ).
Στο Το λέμε σωστά; σημειώνεται ότι το αγγελιοφόρος απαντά στον προφορικό κυρίως λόγο (λάθος) ενώ στον οδηγό του Μαρκαντωνάτου λέει απλώς αντί για αγγελιοφόρος να γράφουμε αγγελιαφόρος. Και καλά οι φιλόλογοι… Οι κειμενογράφοι δεν έχουν ακούσει για το… αγγελιόσημο; Για την εφημερίδα;