Χρήση της λέξης σύντμηση

giannisl9

New member
Καλησπέρα,

στο βιβλίο του Ιωάννη Α. Κουτρουβέλη με τίτλο Εφαρμοσμένες Πιθανότητες και Στατιστική, Β' έκδοση, σελίδα 3, υπάρχει η πρόταση,
Όμως, οι μέθοδοι περιγραφής και σύντμησης δεδομένων με χρήση πινάκων, γραφικών παραστάσεων (..).

Στο online λεξικό Τριανταφυλλίδη δίνεται ότι σύντμηση σημαίνει συντόμευση, περιορισμός της διάρκειας ή της έκτασης.

Αρχικά, μου φαίνεται πως ο όρος σύντμηση δεδομένων είναι άστοχος αφού δεν εννοείται η συντόμευση ή ο περιορισμός της διάρκειας ή της έκτασης των δεδομένων.

Κατά δεύτερον, αυτό που θεωρώ πως εννοείται είναι πως με χρήση πινάκων επιτυγχάνεται μία συνοπτική παρουσίαση των δεδομένων. Είναι δυνατό να γίνει χρήση της λέξης σύντμηση για να αποδωθεί το παραπάνω νόημα ή είναι εντελώς άστοχη η επιλογή της λέξης;

Last edited:
Δεν θα ανέβαινα στα κάγκελα για τη "σύντμηση", αλλά σίγουρα δεν μου φαίνεται εύστοχη επιλογή. Όταν συντέμνουμε αφήνουμε στην άκρη κάποια στοιχεία που θεωρούμε δευτερεύοντα και επουσιώδη, τα πετάμε. Εδώ πρόκειται, όπως ακριβώς είπες, για "συνοπτική παρουσίαση". Τα οιονεί δευτερεύοντα και επουσιώδη δεν μένουν έξω απ' τον λογαριασμό, αλλά συμμετέχουν πλήρως στη σύνθεση της συνολικής εικόνας που παρουσιάζουμε. Απλώς παρουσιάζουμε ένα ανώτερο επίπεδο συνολικοποίησης, γενίκευσης.

Πέρα από τη "συνοπτική παρουσίαση",νομίζω ότι θα ταίριαζε και το μονολεκτικό "συνόψιση".