Φιλοπρόοδος ή φιλοπροοδευτικός;

Διάβαζα σήμερα μια ανακοίνωση του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Απανταχού Δουκιωτών και κοντοστάθηκα λίγο στο όνομα. Εγώ για φιλοπρόοδους συλλόγους ήξερα, που επιδιώκουν δηλαδή την πρόοδο -- ο φιλοπροοδευτικός, αυτός που φιλεί τους προοδευτικούς, μου φέρνει στο νου κάτι επιτροπές του ΠΑΣΟΚ. Κι όμως, ένα σωρό φιλοπροοδευτικοί σύλλογοι και ενώσεις δεν μπορεί να κάνουν λάθος! Πάντως δεν λημματογραφείται ούτε στο ΛΝΕΓ, ούτε στον Τριανταφυλλίδη, ούτε στον Δημητράκο (ενώ υπάρχει, απ' ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον από το 1874).

Εσείς τι λέτε, πήγαιναν για φιλοπρόοδοι ή είναι όντως φιλοπροοδευτικοί; Ή μήπως είναι το ίδιο;

SBE

¥
Εγώ θα έλεγα ότι κάπου μπερδεύτηκαν, γιατί όλους τους συλλόγους και τις ενώσεις φιλοπρόοδους-ες τους ξέρω.

nickel

Administrator
Staff member
Μα πόσο δίκιο έχεις! Προτείνω να ανέβουμε στις ταράτσες και κάθε φορά που βλέπουμε να περνάει ένα φιλοπροοδευτικό να το τουφεκάμε, κυρίως επειδή σε εποχή λιτότητας επιδεικνύει τόσο προκλητικά τον πλεονασμό του.

Όπως τα λες: οι φίλοι της προόδου είναι φιλοπρόοδοι. Φιλοπροοδευτικοί είναι οι φίλοι των προοδευτικών (υπάρχουν τέτοιοι;) και οι φίλοι της Προοδευτικής.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
@psifio: Ίσως δεν πέφτεις και πολύ έξω με την υποψία σου για πολιτική ιδιόλεκτο, τουλάχιστον για τα σύγχρονα ευρήματα, με βάση τη λογική φιλοπρόοδο = δεξιό, προοδευτικό = αριστερό, πώς να πούμε τα δικά μας σωματεία (πολλοί τίτλοι σωματείων είναι σαν τα καφενεία, μπλέ, κόκκινα, πράσινα).

Υπάρχει βέβαια το εύρημα του συλλόγου του 1874, αλλά δεν θα με παραξένευε καθόλου είτε να έχει μετονομαστεί από τότε, είτε --αν είναι πραγματικά απαράλλαχτος ο τίτλος από την εποχή εκείνη-- να ήταν σύλλογος φίλων των προοδευτικών της περιοχής (η Δράμα δεν ανήκε τότε στο ελληνικό κράτος και τα νομικά ελληνικά της Αθήνας ίσως δεν επηρέαζαν έντονα στην περιοχή), είτε απλώς να μεταφέρθηκε λάθος ο τίτλος στο κατά τα άλλα ελληνολατρικό ιστολόγιο...

Φιλοπροοδευτικοί είναι οι φίλοι των προοδευτικών (υπάρχουν τέτοιοι; ) και οι φίλοι της Προοδευτικής.
Ω τι μέγα σφάλμα!:p Οι φίλοι της Προοδευτικής λέγονται φυσικά Προοδευτικάνοι.

nickel

Administrator
Staff member
Οι φίλοι της Προοδευτικής λέγονται φυσικά Προοδευτικάνοι.
Έτσι λέγονται οι οπαδοί, βέβαια (όπως και οι... Πελεκάνοι). Εγώ έγραψα για απλούς και αγνούς φίλους. :)

Πλάκα, πλάκα: Προοδευτικόφιλοι δεν υπάρχουν!

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως δεν λημματογραφείται ούτε στο ΛΝΕΓ, ούτε στον Τριανταφυλλίδη, ούτε στον Δημητράκο (ενώ υπάρχει, απ' ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον από το 1874).
Λημματογραφείται στο Αντίστροφο Λεξικό (Αναστασιάδη-Συμεωνίδη) και στον Κουμανούδη, δυστυχώς όμως χωρίς ορισμό.