Το νήμα του δεκατρία

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ξαφνικά, κάτι ;) με παρακίνησε να ξεκινήσω το νήμα του δεκατρία. Φυσικά, ανακάλυψα γρήγορα το γιατί:

Από την εποχή που ανέβασα το πρώτο τέτοιου τύπου αριθμητικό νήμα, για τον αριθμό εφτά, έχουν περάσει ακριβώς 1027 ημέρες.

Ο αριθμός 7, όπως και ο αριθμός 13 είναι πρώτοι αριθμοί (που σημαίνει ότι δεν διαιρούνται από άλλους ακέραιους αριθμούς εκτός από τη μονάδα και τον εαυτό τους). Το εκπληκτικό είναι όμως ότι ο αριθμός 1027 περιέχει ακριβώς 79 φορές το 13 --και ο αριθμός 79 είναι (ίσως το μαντέψατε) επίσης πρώτος. Δεν είναι εντυπωσιακό;

13

Ξεκινάω λοιπόν, όπως και στο πιο πάνω νήμα του εφτά που ανέφερα με τον γλωσσικό ορισμό από το ΛΚΝ και συμπληρώστε ό,τι θέλετε. Γλωσσικό, κοινωνικό, ιστορικό, μουσικό, αθλητικό, οτιδήποτε έχει σχέση με το δεκατρία.

δεκατρείς -είς -ία [δekatrís] αριθμτ. επίθ. απόλ. : 1. που δηλώνει ένα σύνολο από δεκατρείς (13) μονάδες: ~άντρες. Δεκατρία παιδιά. Είναι δεκατριών χρονών. ~ χιλιάδες / εκατομμύρια. H ώρα είναι ~ και τριάντα. || (αντί του τακτικού δέκατος τρίτος): Σελίδα / κεφάλαιο δεκατρία. Γεννήθηκε στις ~ Iουλίου. (έκφρ.) Tρίτη* και~. 2. (ως ουσ.) το δεκατρία: α. ο αριθμός και το σύμβολό του: Δέκα και τρία ίσον δεκατρία. || (ως ένδειξη βαθμολογίας): Πήρα δεκατρία. Aυτό το γραπτό παίρνει δεκατρία / είναι για δεκατρία. Tο δεκατρία είναι χαμηλός βαθμός. β. καθετί που έχει ως διακριτικό τον αριθμό δεκατρία: Παίρνω το δεκατρία, λεωφορείο, τρόλεϊ κτλ. Ο άρρωστος / ο πελάτης του δεκατρία, που νοσηλεύεται / που μένει στο δωμάτιο δεκατρία. γ. το δεκατρία ('13), αντί 1913: Γεννήθηκε το δεκατρία. || για τη χρονολογία άλλων αιώνων. δ. στα / τα δεκατρία, για ηλικία δεκατριών χρόνων: Είναι / μπαίνει στα δεκατρία. Έκλεισε τα δεκατρία.

Χμ, τώρα που το σκέφτομαι, καλό είναι να ξεκινήσω προσθέτοντας κι εγώ κάτι μικρό και σίγουρα άγνωστο:
Στη θρησκεία των Κόπερος (που δεν είναι πολεμόχαρο βασίλειο στο Game of Thrones αλλά μια μικρή κοινότητα στη Βραζιλία), ο αριθμός 13 είναι κάτι σαν τον αριθμό του θεού αν όχι ο θεός ο ίδιος. Όλα τα μέλη της φυλής πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα.

Εγώ ξέρω μόνο το Τρίτη και δεκατρείς και ελπίζω να μετράει.
Όμως βρήκα στο Γκουγκλ και την παρακάτω διαφήμιση που μου φάνηκε αστεία και πρωτότυπη:

Δημαρχία Δεκατρία
Τριακοστή Τρίτη 13, Ελληνικό
Τηλ. 210 9635416

Ώρες: Ανοιχτά Πέμ.-Δευτ. 20:00-02:00.
Μέση τιμή κατ' άτομο: 32 €

Κουζίνα: Ρωσική, ουκρανική, τσεχική
Κλασική ρωσική, ουκρανική και τσεχική κουζίνα με μπύρες της επιλογής σας. Ζωντανή jazz μουσική Πέμ.-Σάβ. & Δευτ.

Zazula

Administrator
Staff member
Στο Δημαρχία Δεκατρία νομίζω γυρίζονταν οι εστιατορικές σκηνές από τη Ζωή της άλλης.

nickel

Administrator
Staff member
  1. Δεκατρία (Thirteen) ήταν στη σειρά House M.D. (Ιατρικές υποθέσεις) το παρατσούκλι της Ολίβιας Γουάιλντ. Για τους θεατές ήταν το 14 το καλό.
  2. Το 2001 ο Κλούνεϊ (στο ρόλο του Ντάνι Όσιαν) ξεκίνησε με συμμορία των 11, που το 2004 την έκανε συμμορία των 12 και το 2007 αξιώθηκε να έχει συμμορία των δεκατριών. Του άρεσε και σταμάτησε εκεί.
  3. Εμείς έχουμε Τρίτη και 13 για γρουσούζικη μέρα (αποφράδα μέρα) επειδή Τρίτη ήταν η 29η Μαΐου 1453, που έπεσε η Πόλη. Οι Δυτικοί γιατί έχουν Παρασκευή και 13; Τι τους έπεσε τότε;
  4. Η NASA δεν δίστασε να φτιάξει το Απόλλων 13 για να το στείλει στο φεγγάρι, αλλά, εκτός που το σκάφος δεν προσσεληνώθηκε, έφτυσαν αίμα να φέρουν το πλήρωμα σώο πίσω στη Γη.
  5. Στον Μυστικό Δείπνο ήταν 13 οι συνδαιτυμόνες και δεν χρειάζεται να σας πω τι έγινε μετά.
  6. Μια εποχή του έτους έχει 13 εβδομάδες και καθένα από τα 4 χρώματα της τράπουλας έχει 13 διαφορετικά φύλλα. Μία πλήρης τράπουλα έχει όσες εβδομάδες έχει ένα έτος. Είναι σύμπτωση αυτά;
  7. Ξεκίνησα με τη διάθεση να σκεφτώ 13 διαφορετικά τριβιδάκια με το 13. Υπερεκτίμησα τις γνώσεις μου, προφανώς. Οπότε...
  8. Μια εποχή του έτους έχει 13 εβδομάδες και καθένα από τα 4 χρώματα της τράπουλας έχει 13 διαφορετικά φύλλα. Μία πλήρης τράπουλα έχει όσες εβδομάδες έχει ένα έτος. Είναι σύμπτωση αυτά;
  9. Στον Μυστικό Δείπνο ήταν 13 οι συνδαιτυμόνες και δεν χρειάζεται να σας πω τι έγινε μετά.
  10. Η NASA δεν δίστασε να φτιάξει το Απόλλων 13 για να το στείλει στο φεγγάρι, αλλά, εκτός που το σκάφος δεν προσσεληνώθηκε, έφτυσαν αίμα να φέρουν το πλήρωμα σώο πίσω στη Γη.
  11. Εμείς έχουμε Τρίτη και 13 για γρουσούζικη μέρα (αποφράδα μέρα) επειδή Τρίτη ήταν η 29η Μαΐου 1453, που έπεσε η Πόλη. Οι Δυτικοί γιατί έχουν Παρασκευή και 13; Τι τους έπεσε τότε;
  12. Το 2001 ο Κλούνεϊ (στο ρόλο του Ντάνι Όσιαν) ξεκίνησε με συμμορία των 11, που το 2004 την έκανε συμμορία των 12 και το 2007 αξιώθηκε να έχει συμμορία των δεκατριών. Του άρεσε και σταμάτησε εκεί.
  13. Δεκατρία (Thirteen) ήταν στη σειρά House M.D. (Ιατρικές υποθέσεις) το παρατσούκλι της Ολίβιας Γουάιλντ. Για τους θεατές ήταν το 14 το καλό.

SBE

¥
Αμάν ρε Νίκελ...
8. Σε ουρανοξύστες, ξενοδοχεία κλπ δεν υπάρχει 13ος όροφος ή δωμάτιο, όπως δεν υπάρχει διαμέρισμα 13 στην πολυκατοικία που μένω (λέγεται 12Α και για να τους μιλήσεις στο θυροτηλέφωνο πατάς 1 και 3 και κουδούνι).
9. Ο 13ος μισθός, όπως λέγεται ενίοτε το δώρο, είναι άτυχος- είναι ο μισθός που εξανεμίζεται.
10. Εμείς κακή θεωρούμε την Τρίτη 13, αλλά κάποιοι άλλοι κανονίζουν 13 προσευχές την Τρίτη
11. Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια, είναι ταινία που ίσως πρέπει κάποια στιγμή να δω. Σαν ιπποτικό δράμα ακούγεται. Ξέρω ότι δεν είναι.
12. εδώ αφήνω εγώ για την ώρα...

nickel

Administrator
Staff member
Τα 13 φεγγάρια έπρεπε να τα θυμηθώ, αλλά σαν καλός ελεύθερος επαγγελματίας έχω ξεχάσει ότι υπάρχει 13ος μισθός (και μισθός γενικότερα).

Πάρτυ στον 13ο όροφο λεγόταν ο δεύτερος δίσκος που έβγαλαν οι Τρύπες το '87 -όταν εγώ ήμουν 7 χρονών και τραγουδούσα αμέριμνη τα στρουμφάκια, αλλά του έδωσα και κατάλαβε στα 14- ο οποίος περιέχει και το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο σας τοιχοκολλώ με αγάπη

13 ώρες έδειχνε το ρολόι του "κακού" λατρεμένου βασιλιά των καλικάντζαρων, David Bowie, στην ταινία "ο Λαβύρινθος", όταν έβαλε στην πιτσιρίκα Jennifer Connelly την πρόκληση να λύσει τον λαβύρινθο σε 13 ώρες.

Όταν είσαι δεκατριάρης είσ' ωραίος, γιατί είτε μπαίνεις στην εφηβεία (τουλάχιστον εις την αγγλικήν), είτε κέρδισες το ΠΡΟΠΟ :clap:

Δεκατρείς είναι οι πιθανές μορφές ερωτικών τριγώνων!! Ναι, δεκατρείς, και εμπεριστατωμένα, με τη σχετική τεκμηρίωση εδώ (Πάνω πόδι κάτω πόδι τίνος ειν' το πάνω πάνω) :twit:

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εμείς έχουμε Τρίτη και 13 για γρουσούζικη μέρα (αποφράδα μέρα) επειδή Τρίτη ήταν η 29η Μαΐου 1453, που έπεσε η Πόλη. Οι Δυτικοί γιατί έχουν Παρασκευή και 13; Τι τους έπεσε τότε;

Μια εξήγηση είναι ότι, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, ο βασιλιάς Φίλιππος Δ' της Γαλλίας διέταξε τη σύλληψη των Ναϊτών ιπποτών, διέλυσε το τάγμα τους, κατέσχεσε τα υπάρχοντά τους κ.λπ.

Και άλλο σχετικό νήμα του Νίκελ στη Λεξιλογία: tritidekatriaphobia

nickel

Administrator
Staff member
Κάποιος μου σφύριξε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι, λέει (εδώ), ο 13ος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης.

Είναι όμως; Αν κρίνω από τα στοιχεία της Βικιπαίδειας και εφόσον μετρήσουμε και τους 2 υπηρεσιακούς, ο Σαμαράς μπορεί να είναι και το 14 το καλό:

1. Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
  2. Γεώργιος Ράλλης
  3. Ανδρέας Παπανδρέου
  4. Τζαννής Τζαννετάκης
  5. Ιωάννης Γρίβας
  6. Ξενοφών Ζολώτας
  7. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  8. Ανδρέας Παπανδρέου
  9. Κωνσταντίνος Σημίτης
  10. Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής
  11. Γεώργιος Α. Παπανδρέου
  12. Λουκάς Παπαδήμος
  13. Παναγιώτης Πικραμμένος
  14. Αντώνης Σαμαράς

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αυτό το μέτρημα περιλαμβάνει δυο φορές (#3 και #8) τον Αντρέα (ένας ήταν ο Αντρέας!)

Αυτό το τραπέζι με τους 13 σας εύχομαι να το δείτε από κοντά - και να το φάτε με τα μάτια σας.
(Αφήστε τους γύρω-γύρω να βγάζουν όσες φωτογραφίες θέλουν.)

Attachments

• last-supper3-wc-pd.jpg
    last-supper3-wc-pd.jpg
    87.5 KB · Views: 413

SBE

¥
Σκέψεις: αυτή η ταινία που λέει ο Δόχτορας με το Βόγλη σα γουέστερν στο Θεσσαλικό κάμπο μου μοιάζει. Στα υπόψη.
Όλι, είσαι σίγουρη ότι είναι του '87 ο δίσκος; Δηλαδή σίγουρη είσαι, εγώ περιέργως νόμιζα ότι ήταν παλιότερος, γιατί είχα έναν συμφοιτητή στο πανεπιστήμιο που τραγουδούσε το "έχουμε πάρτυ εδώ, έχουμε πάρτυ" συνεχώς κάποια εποχή, και ήμουν σίγουρη ότι ήταν πριν το '87.

nickel

Administrator
Staff member
Αυτό το τραπέζι με τους 13 σας εύχομαι να το δείτε από κοντά - και να το φάτε με τα μάτια σας.
Αχ, κάποτε έτρεχα από μουσείο σε μουσείο. Τώρα, ούτε με Bίντσι δεν αφήνω το γραφείο μου.
:)

Όλι, είσαι σίγουρη ότι είναι του '87 ο δίσκος; Δηλαδή σίγουρη είσαι, εγώ περιέργως νόμιζα ότι ήταν παλιότερος, γιατί είχα έναν συμφοιτητή στο πανεπιστήμιο που τραγουδούσε το "έχουμε πάρτυ εδώ, έχουμε πάρτυ" συνεχώς κάποια εποχή, και ήμουν σίγουρη ότι ήταν πριν το '87.

Ναι, είναι στάνταρ!