metafrasi banner

Τι είπε τελικά ο Τσίπρας με το "a differentiated democratic presence in political life";

skam

New member
Από την συνέντευξη που δεν τέλειωσε ποτέ, ξεχωρίζω ένα σημείο:

.....You can not call a party semi-fascist, which is represented in parliament and has a differentiated democratic presence in political life.......
http://www.theinsider.gr/index.php?...ksi-tsipra&catid=104:media-stories&Itemid=159

Και θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος να ξεκαθαρίσω τι σημαίνει η πρόταση.
Αλλά να διευκρινίσω το ερώτημα.
Αρχικά έχω τύχει σε μια συζήτηση που μερικοί θεωρούν ότι η πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνει την χ.α. στα μη ημιφασιστικά κόμματα. Και αυτό γιατί είτε εκπροσωπείται στην βουλή, και το δεύτερο σκέλος της πρότασης θεωρείται χωρίς σημασία, είτε γιατί το δεύτερο σκέλος μεταφράζεται σαν συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και παρουσία στην βουλή, ήτοι σαν επανάληψη της πρώτης πρότασης.

Προσωπικά θεωρώ ότι η διακριτή δημοκρατική παρουσία, σημαίνει κάποιο κόμμα που έχει εμφανή δημοκρατικής φύσης, ύπαρξη στην πολιτική ζωή.

nickel

Administrator
Staff member
Χωρίς ακροβασίες για τη σωστή απόδοση τού «differentiated», νομίζω ότι με τη διάκριση που έκανε ο κ. Τσίπρας εννοούσε ότι τόσο οι ΑνΕλ όσο και η ΧΑ μπορεί να εκπροσωπούνται στη Βουλή αλλά μόνο οι ΑνΕλ έχουν δημοκρατική πολιτική δράση, δημοκρατική παρουσία στην πολιτική ζωή. Μπορεί δηλαδή να εννοούσε απλώς ότι είναι διαφορετικοί οι ΑνΕλ από τους χρυσαβγίτες.

Dimi

Member
Προσωπικά εκπλήσσομαι για τον όρο "ημιφασιστικό". Έχει τόσο νόημα και βάση όσο και το "ημιρατσιστικό" (δηλαδή κανένα). Υπάρχουν ημιδημοκρατίες και ημιελευθερίες; Δεν ξέρω ποια ήταν η γερμανική λέξη όμως.

nickel

Administrator
Staff member
Στα αγγλικά έγινε η συνέντευξη και είπε «semi-fascist». Ο δημοσιογράφος δήλωσε μετά ότι ήταν ατυχής ο όρος και θα ήταν καλύτερο να είχε πει «populist right-wing».

Καλά θυμάμαι:
"Tsipras is right," Martens states in his article. "The word 'semi-fascist' is not appropriate, it is a silly exaggeration. The definition of 'populist right wing' is more acceptable regarding the particular party. -
See more at: http://www.grreporter.info/en/syriz...s_awkward_questions/9782#sthash.XFKns6aV.dpuf

Dimi

Member
OK, ευχαριστώ, είχα διαβάσει στα γρήγορα τα άρθρα, υπέθεσα ότι η διερμηνεία γινόταν από τα γερμανικά. Ατυχής ή όχι πάντως δείχνει και τον τρόπο σκέψης του δημοσιογράφου.

skam

New member
Χωρίς ακροβασίες για τη σωστή απόδοση τού «differentiated», νομίζω ότι με τη διάκριση που έκανε ο κ. Τσίπρας εννοούσε ότι τόσο οι ΑνΕλ όσο και η ΧΑ μπορεί να εκπροσωπούνται στη Βουλή αλλά μόνο οι ΑνΕλ έχουν δημοκρατική πολιτική δράση, δημοκρατική παρουσία στην πολιτική ζωή. Μπορεί δηλαδή να εννοούσε απλώς ότι είναι διαφορετικοί οι ΑνΕλ από τους χρυσαβγίτες.
Να μια πολύ καλή προσέγγιση που δεν την είχα σκεφτεί, ενώ είναι ίσως και ποιο νοηματικά ταιριαστή.