Τι έγινε με τη σειρά των μέτρων;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι στην πορεία του νήματος κάποιος θα έρθει να μου θυμίσει ότι «υπάρχει ένα φόρουμ που λέγεται Λεξιλογία» και θα με παραπέμψει κατάλληλα.

Στο μεταξύ όμως, μεταφέρω την ερώτηση φίλου:

Τι είναι σωστό: «σειρά μέτρων υλοποιήθηκε» ή «σειρά μέτρων υλοποιήθηκαν»;

Ως φιλικός και χαλαρός επιμελητής, του απάντησα ότι προτιμώ το πρώτο, αλλά μπορεί να στέκουν και τα δύο:

Το πρώτο επειδή προφανώς «υλοποιήθηκε μια σειρά».

Το δεύτερο επειδή η συγκεκριμένη σειρά που υλοποιήθηκε είναι «η σειρά των μέτρων που υλοποιήθηκαν» και το κρυμμένο που εννοείται στη δεύτερη φράση.

Εσείς τι λέτε;

nickel

Administrator
Staff member
Μια παλιά απάντηση που πατά πάνω σε ξένες γλώσσες λέει:

Η (συγκεκριμένη) σειρά μέτρων υλοποιήθηκε...
Σειρά μέτρων υλοποιήθηκαν...

Εγώ λέω σειρά μέτρων υλοποιήθηκε.

Αν φανερωθεί το που, πάει καλά. Αν είναι κρυφό, κακό του κεφαλιού του, ας έβγαινε από την ντουλάπα εγκαίρως. :p

nickel

Administrator
Staff member
Το «σειρά μέτρων» το βλέπω όπως και τις λέξεις πλήθος, αριθμός.

Παραδείγματα από το διαδίκτυο:
Έκτοτε, ο αριθμός μέτρων παρουσίασε τάση μείωσης.
Προτείνεται ένας αριθμός μέτρων ελέγχου για τη συμπλήρωση ή για την ενίσχυση των ήδη εφαρμοζόμενων μέτρων...
Πλήθος μέτρων που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων θα βγουν από το "Κουτί της Πανδώρας" με το νέο Μνημόνιο...

Το πακέτο («ο αριθμός», «το πλήθος») μπορεί να το δούμε σαν ένα σύνολο που θέλει ενικό αριθμό, ενώ όταν αναφέρονται αόριστα («πλήθος μέτρων», «σειρά μέτρων») είναι πιο πιθανό να τα δούμε σαν πληθυντικό αριθμό.

nickel

Administrator
Staff member
Δεν είναι ακριβώς. Κατά το νοούμενο θα ήταν αν λέγαμε «το πλήθος άρχισαν να κραυγάζουν».