SBE
¥
Τα MOOC μου άρεσαν πάρα πολύ την περίοδο 2012-13 και πρέεπι να έκανα άπειρα. Τί είχαν τότε; Απλούστατα, επειδή ήταν νέο φρούτο συμμετείχε ενεργά στο καθένα η ομάδα που τα είχε γράψει, και μπορούσες να συζητήσεις μαζί τους (κι είχα παρακολουθήσει μερικά πολύ καλά στο χώρο της πειραματικής ψυχολογίας/ συμπεριφορικής οικονομικής). Πλέον το μόνο που νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον είναι ότι δεν χρειάζεται να ψάχνεις μόνος σου να βρεις πληροφορίες για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η διάδραστικότητα, ακόμα και στις συζητήσεις μεταξύ συμεμτεχόντων, αν δεν είναι η αρχική ομάδα δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον.
Αυτό που περιγράφω πιο πάνω είναι μάθημα του πρώτου έτους. Πλεόν στις σπουδές μηχανικής θεωρείται πολύ χρήσιμο να βάεις τους φοιτητές στα βαθιά από την αρχή. Εγώ πρώτο έτος έκανα μαθηματικά, φυσική, σχέδιο, προγραμματισμό και κάτι άσχετα μαθήματα που μάλλον τα είχαν βάλει στο πρόγραμμα για να γεμίσει (οικολογία κλπ). Τώρα στο πρώτο έτος κάνουν μαθηματικά, φυσική και κάποια ομαδικη εργασία στα πλαίσια της οποίας μαθαίνουν προγραμματισμό, βιωσιμότητα, ηθική/ φιλοσοφία της επιστήμης, επιχειρηματικότητα, σχεδίαση πρακτικών συστημάτων κλπ κλπ. Πράγματα που παλιότερα τα μάθαινες αλλα όχι με αυτό τον τρόπο ή άυτή τη σειρά.
Αυτό που περιγράφω πιο πάνω είναι μάθημα του πρώτου έτους. Πλεόν στις σπουδές μηχανικής θεωρείται πολύ χρήσιμο να βάεις τους φοιτητές στα βαθιά από την αρχή. Εγώ πρώτο έτος έκανα μαθηματικά, φυσική, σχέδιο, προγραμματισμό και κάτι άσχετα μαθήματα που μάλλον τα είχαν βάλει στο πρόγραμμα για να γεμίσει (οικολογία κλπ). Τώρα στο πρώτο έτος κάνουν μαθηματικά, φυσική και κάποια ομαδικη εργασία στα πλαίσια της οποίας μαθαίνουν προγραμματισμό, βιωσιμότητα, ηθική/ φιλοσοφία της επιστήμης, επιχειρηματικότητα, σχεδίαση πρακτικών συστημάτων κλπ κλπ. Πράγματα που παλιότερα τα μάθαινες αλλα όχι με αυτό τον τρόπο ή άυτή τη σειρά.