Τελικά, με πόσες μασέλες τρώνε;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η απορία μου δημιουργήθηκε καθώς έψαχνα να επιβεβαιώσω αν ο καρχαρίας τρώει με τρεις μασέλες --όπως ήταν η μετάφραση στο κείμενο που επιμελούμαι-- και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο πόσες μασέλες χρησιμοποιούν τα διάφορα τρωκτικά που μας περιστοιχίζουν.

Η ποικιλία είναι μεγάλη, αλλά πιο εντυπωσιακός από τους διάφορους στρογγυλούς αριθμούς (δέκα, σαράντα, πενήντα, εκατό, εκατομμύρια μασέλες) μου φάνηκαν οι δεκαοχτώ μασέλες. Γιατί άραγε δεκαοχτώ; :confused:

(Και να μην ξεχάσουμε βεβαια και τις χρυσές μασέλες)...

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Οι χρυσές μασέλες μήπως είναι επιρροή από τα χρυσά κουτάλια;

Zazula

Administrator
Staff member
Η ποικιλία είναι μεγάλη, αλλά πιο εντυπωσιακός από τους διάφορους στρογγυλούς αριθμούς μου φάνηκαν οι δεκαοχτώ μασέλες. Γιατί άραγε δεκαοχτώ; :confused:
Αν και η βίκι αναφέρει ότι οι καρχαρίες έχουν δύο με τρεις σειρές δοντιών με τις οποίες τρώνε, συνολικά ένας καρχαρίας μπορεί να έχει από πέντε ως δεκαπέντε σειρές ανά σιαγώνα (http://www.sdnhm.org/kids/sharks/faq.html#teeth). Ε, πάρε το μέγιστο (15), βάλ' του 21% ΦΠΑ, κι έχεις 18. :D

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Πάντως ΛΝΕΓ και ΛΚΝ συμφωνούν στις δέκα μασέλες. (Από τότε που γράφτηκαν μέχρι σήμερα μπορούμε να δούμε μια πληθωριστική προσαρμογή στις 18. Εμένα πάντως μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι από τότε έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί η απληστία του greed capitalism, οπότε οι 18 και λίγες είναι.)

daeman

Administrator
Staff member
Καλημέρα.
Το αστείο είναι ότι στην αναζήτηση του Δρ7χ παραπάνω, ο γκούγκλης προτείνει το αμίμητο: Μήπως εννοείτε: τρώνε με μέλισσες; Πάλι καλά που δεν πρότεινε τίποτα με παντεσπάνι. Τυχαίο ή μήπως μας προτείνει να τρώμε κι εμείς σαν τις μέλισσες τη γύρη (που δεν υπόκειται στους νόμους της "ελεύθερης" αγοράς, ακόμα).
Χμ, ωραίες ιδέες: Dances with wolves (ούτε είσοδο πληρώνεις, ούτε αντιδικίες για το κάπνισμα), eats with bees (ούτε ΦΠΑ, ούτε μεσάζοντες)· να δούμε τι άλλο θ' αναγκαστούμε να κάνουμε για να επιβιώσουμε στην κρίση... :eek:

nickel

Administrator
Staff member
Εσένα πάντως το ινδιάνικο όνομα είναι «Translates with a thousand breaks».

(Το δικό μου μην το ρωτάς... Ίσως «Breaks with a thousand translations».)

Zazula

Administrator
Staff member
Εσένα πάντως το ινδιάνικο όνομα είναι «Translates with a thousand breaks».
Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι μεταφραστές που το ινδιάνικο όνομά τους είναι «Dunces with words». :D