ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ
ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: O ΥΠΟΤΙΤΛΙΣΜΟΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Διάρκεια: 3 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δρ Κατερίνα Γουλέτη, διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Αναλυτικά: Σύμφωνα με τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, η χρήση οπτικοακουστικού υλικού αποτελεί βασικό στοιχείο, ιδίως στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το πολιτισμικό περιβάλλον και εξοικειώνονται με αυθεντικές επικοινωνιακές συνθήκες. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει την οπτικοακουστική μετάφραση ως εργαλείο, με σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να προαγάγει ένα κλίμα αλληλεπίδρασης, με διαδραστικές ασκήσεις για όλα τα επίπεδα της μαθησιακής διαδικασίας.
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί ειδικό λογισμικό που διευκολύνει την εφαρμογή τέτοιων ασκήσεων στην πράξη. Οι μαθητές (σε ομάδες ή μεμονωμένα) χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να υποτιτλίσουν βίντεο όλων των ειδών (μεταφράζοντας –interlingual– ή μεταφέροντας –intralingual– τα λόγια του πρωτοτύπου). Χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να κάνουν ακουστική περιγραφή (voice description), μεταγλώττιση (dubbing) κινούμενων σχεδίων/σκηνών και καραόκε στίχων που έχουν οι ίδιοι εγγράψει σε βίντεο κτλ. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί το σχετικό λογισμικό δωρεάν.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, 11 π.μ.-2 μ.μ.
Κόστος: 20 ευρώ/ 15 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας και για όσους παρακολουθούν το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 κάποιο σεμινάριο μετάφρασης στο ΟΞΥΓΟΝΟ.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
«ΠΕΣ ΜΟΥ ΔΥΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»
(δεύτερος κύκλος σεμιναρίου αφήγησης «Πες μου ένα παραμύθι»)
Διάρκεια: 10 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ανθή Θάνου, αφηγήτρια
Αναλυτικά: Σε αυτό το μικρό εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα θυμηθούν ιστορίες από τα παλιά, θα διαβάσουν παραμύθια κι ύστερα θα τα ζωντανέψουν με τη φωνή, το σώμα, την κίνηση. Βήμα βήμα θα ξετυλίξουν το κουβάρι της μνήμης, του ονείρου, της μαγείας, της παραμυθίας. Θα ξεκινήσουν μια περιπέτεια όπου κάθε αφηγητής ετοιμάζεται για το προσωπικό του ταξίδι (προετοιμασία για την αφήγηση, πώς μαθαίνω το παραμύθι, εργαλεία, τεχνικές αφήγησης), βρίσκει τη διαδρομή που θέλει να ακολουθήσει (μονοπάτια φωτεινά, σοκάκια σκοτεινά, το πέρασμα από τον γραπτό στον προφορικά λόγο, το ζωντάνεμα της ιστορίας), ονειρεύεται το τέλος του ταξιδιού (τελικός προορισμός η αφήγηση, στέκομαι και ιστορώ).
Ένα δυο παραμύθια που αγαπάμε είναι απαραίτητο να τα έχουμε μαζί μας. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου «Πες μου ένα παραμύθι». Ο χαρακτήρας του σεμιναρίου θα είναι βιωματικός και θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές θεάτρου, παντομίμα, μουσικά παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι και σωματική έκφραση.
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Σάββατο 13 και Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, 2-7 μ.μ.
Κόστος: 70 ευρώ / 55 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται με την εγγραφή.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ (ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ)
Διάρκεια: 17,5 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας
Αντικείμενο: Στο εργαστήριο θα συζητηθούν ζητήματα τεχνικής που αφορούν τη συγγραφή διηγήματος και μυθιστορήματος: Αφηγηματική φωνή, επιλογή οπτικής γωνίας, υπόθεση, θέμα, πλοκή, μυθιστορηματικός ήρωας (ανάπτυξη και εξέλιξη χαρακτήρα), αφήγηση και διάλογος, αφηγηματικό μοντάζ, ύφος. Το εργαστήριο βασίζεται στη συστηματική γραπτή άσκηση των συμμετεχόντων. Για κάθε συνάντηση προβλέπεται συγγραφική άσκηση, που εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα και ορίζει το κέντρο της συζήτησης. «Οι ιστορίες συμβαίνουν σ’ αυτούς που μπορούν να τις διηγηθούν». Πόσο αλήθεια και πόσο ψέμα είναι αυτό;
Κείμενα που θα συζητηθούν στο εργαστήριο και θα λάβουν ολοκληρωμένη και δημοσιεύσιμη μορφή θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του εκδοτικού οίκου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε ειδικό τμήμα με τίτλο: «Η Δημιουργική Γραφή στο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πρώτες δημοσιεύσεις».
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 12 Μαΐου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τρίτη 5 Μαΐου 2015, στις 6.30 μ.μ.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 6.30-9 μ.μ.
Κόστος: 225 ευρώ / 200 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Διάρκεια: 20 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Χριστίνα Καλαϊτζή, παιδαγωγός, υπ. Διδάκτωρ δημιουργικής γραφής ΑΠΘ, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Αναλυτικά: Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν τα έργα-σταθμοί της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Θα συζητηθούν ζητήματα αφηγηματικής τεχνικής, φωνής, οπτικής γωνίας, ύφους, μορφής και δομής. Θα αναλυθούν οι τέσσερις σύγχρονοι αφηγηματικοί τύποι της παιδικής λογοτεχνίας και θα μελετηθούν τα είδη (genres): εικονογραφημένο βιβλίο, κόμικ, παραμύθι, μικροαφήγημα (short story), εφηβικό/νεανικό διήγημα και μυθιστόρημα. Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στον «μαγικό» κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας και θα πειραματιστούν κατασκευάζοντας χαρακτήρες, χτίζοντας σκηνικά, αναπτύσσοντας πλοκές, και, τελικά, γράφοντας ιστορίες για παιδιά.
Έναρξη σεμιναρίου: Τετάρτη 13 Μαΐου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, στις 5 μ.μ.
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη και Παρασκευή, 4.30-6.30 μ.μ.
Κόστος: 200 ευρώ / 180 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ – ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (ΑΡΧΑΡΙΟΙ)
Διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες
Επιστημονική υπεύθυνη – Εισηγήτρια θεωρητικών μαθημάτων: Άννα Ιορδανίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Εισηγήτρια εργαστηριακών μαθημάτων: Ίλια Παπαστάθη, επιμελήτρια εκδόσεων – επιστημονική συνεργάτιδα Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ΑΠΘ)
Αντικείμενο: Ανάλυση βασικών ζητημάτων θεωρίας και πράξης της διόρθωσης και της επιμέλειας κειμένων στο πλαίσιο ειδικών εργαστηρίων.
Αναλυτικά: Το σεμινάριο περιλαμβάνει:
α) 10 ώρες μαθημάτων που αναφέρονται στα βασικά κεφάλαια της νεοελληνικής γραμματικής και σχετίζονται άμεσα με το έργο της επιμέλειας και διόρθωσης (ορθογραφία, πεζά – κεφαλαία, μεταγραφή ξένων κύριων ονομάτων, χρήση των σημείων στίξης, πολυτυπία του ονοματικού και ρηματικού συστήματος, λόγιοι σχηματισμοί, συντακτικές αποκλίσεις, περιπτώσεις εννοιολογικής σύγχυσης κτλ.). Αναλύονται και σχολιάζονται οι ρυθμίσεις της σχολικής γραμματικής, με παράλληλες αναφορές σε γλωσσολογικές μελέτες και λεξικογραφικές περιγραφές.
β) 40 ώρες εργαστηρίων, όπου παρουσιάζονται διεξοδικά το πεδίο, τα εργαλεία, οι τεχνικές, τα γενικά και τα ειδικά προβλήματα της διόρθωσης και της επιμέλειας σε κείμενα έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής, μέσα από την εντατική εξάσκηση στη διόρθωση και την επιμέλεια κειμένων διαφορετικού είδους και απαιτήσεων (λογοτεχνία, επιστημονικά δοκίμια, δημοσιογραφικά άρθρα, μεταφράσεις κτλ.).
Στους συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να παραδώσουν στο τέλος του σεμιναρίου άσκηση διόρθωσης ή επιμέλειας κειμένου, ώστε να αξιολογηθεί ειδικότερα η επίδοσή τους στο είδος κειμένου που επιθυμούν.
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 23 Απριλίου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, στις 5.30 μ.μ.
Μέρα και ώρες εργαστηριακών μαθημάτων: Πέμπτη, 4-7.30 μ.μ.
Εντατικό θεωρητικό μάθημα: Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 12-4 και 5-9 μ.μ.
Κόστος: 530 ευρώ / 480 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ – ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΙ)
Διάρκεια: 24 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ίλια Παπαστάθη, επιμελήτρια εκδόσεων- επιστημονική συνεργάτιδα Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ΑΠΘ)
Αντικείμενο: Ανάλυση ειδικών θεμάτων της διόρθωσης, της επιμέλειας και της έκδοσης κειμένων
Αναλυτικά: Στο πλαίσιο 24 ωρών εντατικών εργαστηρίων, θα αναλυθούν τα ειδικά θέματα της φιλολογικής και της τυπογραφικής διόρθωσης των κειμένων και θα γίνει εμβάθυνση στα ζητήματα της επιμέλειας, μέσα από την εξέταση και την επεξεργασία κειμένων λογοτεχνίας και επιστημονικού λόγου διαφορετικών απαιτήσεων και βαθμού δυσκολίας, πρωτότυπων ή μεταφρασμένων στα ελληνικά (από τα αγγλικά και τα γαλλικά).
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 28 Απριλίου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, στις 5.30 μ.μ.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 4-6.30 μ.μ.
Κόστος: 220 ευρώ / 200 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας και για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο κατάρτισης επιμελητών – διορθωτών κειμένων για αρχάριους στο ΟΞΥΓΟΝΟ. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΤΛΙΣΜΟΥ
Διάρκεια: 18 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δρ Κατερίνα Γουλέτη, διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Αναλυτικά: Το σεμινάριο στοχεύει στην ανάλυση και επεξήγηση των βασικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία της μετάφρασης οπτικοακουστικού υλικού για ταινίες μεγάλου μήκους, κινηματογραφικά, τηλεοπτικά προϊόντα και προϊόντα DVD, ντοκιμαντέρ, ειδήσεις, κινούμενα σχέδια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον υποτιτλισμό και αναλύονται εκτενώς οι μορφές επιγλωττισμού (μεταγλώττιση/ελεύθερος σχολιασμός). Στα θέματα που πραγματεύεται το σεμινάριο συμπεριλαμβάνονται: ιστορία οπτικοακουστικής μετάφρασης, μορφή, χρονισμός και χωροχρονικοί περιορισμοί του υποτιτλισμού, υποτιτλισμός για άτομα με προβλήματα ακοής, είδη συγχρονίας στη μεταγλώττιση κτλ. Το σεμινάριο προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης με λογισμικό που χρησιμοποιείται στον υποτιτλισμό. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες μεταφραστές, σπουδαστές μετάφρασης και σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το αντικείμενο της οπτικοακουστικής μετάφρασης. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί διδακτικό υλικό και λογισμικό υποτιτλισμού.
Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Good Brothers Studios. Κατά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, όσοι επιθυμούν θα συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ οπτικοακουστικής μετάφρασης από την GBS, βάσει του οποίου θα επιλεγούν τρεις σπουδαστές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν από την GBS και, εφόσον κριθούν ικανοί, να ενταχθούν στην ομάδα εξωτερικών συνεργατών του τμήματος υποτιτλισμού της εταιρείας.
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 12 Μαΐου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τρίτη 28 Απριλίου 2015, στη 1 μ.μ.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 11.30 π.μ.-2 μ.μ.
Κόστος: 180 ευρώ / 165 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Διάρκεια: 15 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δρ Κατερίνα Γουλέτη, διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Αναλυτικά: Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η άσκηση των συμμετεχόντων στη μετάφραση ειδικών κειμένων. Αναλύονται ζητήματα τυπολογίας κειμένων διάφορων γνωστικών αντικειμένων (οικονομικά, τεχνικά, ιατρικά, ναυτιλιακά και νομικά) παράλληλα με την παραγωγή, την κριτική και την τεκμηρίωση των μεταφρασμάτων. Διδάσκονται, επίσης, θέματα σχετικά με τη διαχείριση και την αποδελτίωση της ορολογίας, καθώς και τεχνικές έρευνας για την αναζήτηση ορολογικών πόρων.
Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Κατά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν θα συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ μετάφρασης, βάσει του οποίου θα επιλεγούν δύο σπουδαστές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν πρακτικά σε δημοσιεύσιμα κείμενα των εκδόσεων (ξένα δημοσιεύματα για βιβλία, πλάνα μάρκετινγκ, συμβόλαια πνευματικής ιδιοκτησίας κτλ.).
Έναρξη σεμιναρίου: Πέμπτη 7 Μαΐου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τρίτη 28 Απριλίου 2015, στη 1 μ.μ.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη, 11.30 π.μ.-2 μ.μ.
Κόστος: 150 ευρώ / 135 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Διάρκεια: 8 ώρες
Υπεύθυνος σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δημήτρης Σούλτας, ραδιοφωνικός παραγωγός
Αναλυτικά: Το περιεχόμενο του σεμιναρίου θα δομηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:
• Η είδηση στο μουσικό ραδιόφωνο
• Η μουσική στο ραδιόφωνο. Επιλογή μουσικής, ροή προγράμματος και δημιουργία playlist
• Συνέντευξη στο ραδιόφωνο
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Παρασκευή 5 Ιουνίου, 6-9 μ.μ. και Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, 10 π.μ.-3 μ.μ.
Κόστος: 70 ευρώ / 60 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται με την εγγραφή.
________________________________________
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: τίτλος σεμιναρίου).
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310260085
Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον φιλόξενο χώρο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.
Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες.
Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: O ΥΠΟΤΙΤΛΙΣΜΟΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Διάρκεια: 3 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δρ Κατερίνα Γουλέτη, διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Αναλυτικά: Σύμφωνα με τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, η χρήση οπτικοακουστικού υλικού αποτελεί βασικό στοιχείο, ιδίως στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το πολιτισμικό περιβάλλον και εξοικειώνονται με αυθεντικές επικοινωνιακές συνθήκες. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει την οπτικοακουστική μετάφραση ως εργαλείο, με σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να προαγάγει ένα κλίμα αλληλεπίδρασης, με διαδραστικές ασκήσεις για όλα τα επίπεδα της μαθησιακής διαδικασίας.
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί ειδικό λογισμικό που διευκολύνει την εφαρμογή τέτοιων ασκήσεων στην πράξη. Οι μαθητές (σε ομάδες ή μεμονωμένα) χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να υποτιτλίσουν βίντεο όλων των ειδών (μεταφράζοντας –interlingual– ή μεταφέροντας –intralingual– τα λόγια του πρωτοτύπου). Χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να κάνουν ακουστική περιγραφή (voice description), μεταγλώττιση (dubbing) κινούμενων σχεδίων/σκηνών και καραόκε στίχων που έχουν οι ίδιοι εγγράψει σε βίντεο κτλ. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί το σχετικό λογισμικό δωρεάν.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, 11 π.μ.-2 μ.μ.
Κόστος: 20 ευρώ/ 15 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας και για όσους παρακολουθούν το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 κάποιο σεμινάριο μετάφρασης στο ΟΞΥΓΟΝΟ.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
«ΠΕΣ ΜΟΥ ΔΥΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»
(δεύτερος κύκλος σεμιναρίου αφήγησης «Πες μου ένα παραμύθι»)
Διάρκεια: 10 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ανθή Θάνου, αφηγήτρια
Αναλυτικά: Σε αυτό το μικρό εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα θυμηθούν ιστορίες από τα παλιά, θα διαβάσουν παραμύθια κι ύστερα θα τα ζωντανέψουν με τη φωνή, το σώμα, την κίνηση. Βήμα βήμα θα ξετυλίξουν το κουβάρι της μνήμης, του ονείρου, της μαγείας, της παραμυθίας. Θα ξεκινήσουν μια περιπέτεια όπου κάθε αφηγητής ετοιμάζεται για το προσωπικό του ταξίδι (προετοιμασία για την αφήγηση, πώς μαθαίνω το παραμύθι, εργαλεία, τεχνικές αφήγησης), βρίσκει τη διαδρομή που θέλει να ακολουθήσει (μονοπάτια φωτεινά, σοκάκια σκοτεινά, το πέρασμα από τον γραπτό στον προφορικά λόγο, το ζωντάνεμα της ιστορίας), ονειρεύεται το τέλος του ταξιδιού (τελικός προορισμός η αφήγηση, στέκομαι και ιστορώ).
Ένα δυο παραμύθια που αγαπάμε είναι απαραίτητο να τα έχουμε μαζί μας. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου «Πες μου ένα παραμύθι». Ο χαρακτήρας του σεμιναρίου θα είναι βιωματικός και θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές θεάτρου, παντομίμα, μουσικά παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι και σωματική έκφραση.
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Σάββατο 13 και Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, 2-7 μ.μ.
Κόστος: 70 ευρώ / 55 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται με την εγγραφή.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ (ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ)
Διάρκεια: 17,5 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας
Αντικείμενο: Στο εργαστήριο θα συζητηθούν ζητήματα τεχνικής που αφορούν τη συγγραφή διηγήματος και μυθιστορήματος: Αφηγηματική φωνή, επιλογή οπτικής γωνίας, υπόθεση, θέμα, πλοκή, μυθιστορηματικός ήρωας (ανάπτυξη και εξέλιξη χαρακτήρα), αφήγηση και διάλογος, αφηγηματικό μοντάζ, ύφος. Το εργαστήριο βασίζεται στη συστηματική γραπτή άσκηση των συμμετεχόντων. Για κάθε συνάντηση προβλέπεται συγγραφική άσκηση, που εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα και ορίζει το κέντρο της συζήτησης. «Οι ιστορίες συμβαίνουν σ’ αυτούς που μπορούν να τις διηγηθούν». Πόσο αλήθεια και πόσο ψέμα είναι αυτό;
Κείμενα που θα συζητηθούν στο εργαστήριο και θα λάβουν ολοκληρωμένη και δημοσιεύσιμη μορφή θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του εκδοτικού οίκου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε ειδικό τμήμα με τίτλο: «Η Δημιουργική Γραφή στο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πρώτες δημοσιεύσεις».
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 12 Μαΐου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τρίτη 5 Μαΐου 2015, στις 6.30 μ.μ.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 6.30-9 μ.μ.
Κόστος: 225 ευρώ / 200 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Διάρκεια: 20 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Χριστίνα Καλαϊτζή, παιδαγωγός, υπ. Διδάκτωρ δημιουργικής γραφής ΑΠΘ, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Αναλυτικά: Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν τα έργα-σταθμοί της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Θα συζητηθούν ζητήματα αφηγηματικής τεχνικής, φωνής, οπτικής γωνίας, ύφους, μορφής και δομής. Θα αναλυθούν οι τέσσερις σύγχρονοι αφηγηματικοί τύποι της παιδικής λογοτεχνίας και θα μελετηθούν τα είδη (genres): εικονογραφημένο βιβλίο, κόμικ, παραμύθι, μικροαφήγημα (short story), εφηβικό/νεανικό διήγημα και μυθιστόρημα. Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στον «μαγικό» κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας και θα πειραματιστούν κατασκευάζοντας χαρακτήρες, χτίζοντας σκηνικά, αναπτύσσοντας πλοκές, και, τελικά, γράφοντας ιστορίες για παιδιά.
Έναρξη σεμιναρίου: Τετάρτη 13 Μαΐου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, στις 5 μ.μ.
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη και Παρασκευή, 4.30-6.30 μ.μ.
Κόστος: 200 ευρώ / 180 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ – ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (ΑΡΧΑΡΙΟΙ)
Διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες
Επιστημονική υπεύθυνη – Εισηγήτρια θεωρητικών μαθημάτων: Άννα Ιορδανίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Εισηγήτρια εργαστηριακών μαθημάτων: Ίλια Παπαστάθη, επιμελήτρια εκδόσεων – επιστημονική συνεργάτιδα Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ΑΠΘ)
Αντικείμενο: Ανάλυση βασικών ζητημάτων θεωρίας και πράξης της διόρθωσης και της επιμέλειας κειμένων στο πλαίσιο ειδικών εργαστηρίων.
Αναλυτικά: Το σεμινάριο περιλαμβάνει:
α) 10 ώρες μαθημάτων που αναφέρονται στα βασικά κεφάλαια της νεοελληνικής γραμματικής και σχετίζονται άμεσα με το έργο της επιμέλειας και διόρθωσης (ορθογραφία, πεζά – κεφαλαία, μεταγραφή ξένων κύριων ονομάτων, χρήση των σημείων στίξης, πολυτυπία του ονοματικού και ρηματικού συστήματος, λόγιοι σχηματισμοί, συντακτικές αποκλίσεις, περιπτώσεις εννοιολογικής σύγχυσης κτλ.). Αναλύονται και σχολιάζονται οι ρυθμίσεις της σχολικής γραμματικής, με παράλληλες αναφορές σε γλωσσολογικές μελέτες και λεξικογραφικές περιγραφές.
β) 40 ώρες εργαστηρίων, όπου παρουσιάζονται διεξοδικά το πεδίο, τα εργαλεία, οι τεχνικές, τα γενικά και τα ειδικά προβλήματα της διόρθωσης και της επιμέλειας σε κείμενα έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής, μέσα από την εντατική εξάσκηση στη διόρθωση και την επιμέλεια κειμένων διαφορετικού είδους και απαιτήσεων (λογοτεχνία, επιστημονικά δοκίμια, δημοσιογραφικά άρθρα, μεταφράσεις κτλ.).
Στους συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να παραδώσουν στο τέλος του σεμιναρίου άσκηση διόρθωσης ή επιμέλειας κειμένου, ώστε να αξιολογηθεί ειδικότερα η επίδοσή τους στο είδος κειμένου που επιθυμούν.
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 23 Απριλίου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, στις 5.30 μ.μ.
Μέρα και ώρες εργαστηριακών μαθημάτων: Πέμπτη, 4-7.30 μ.μ.
Εντατικό θεωρητικό μάθημα: Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 12-4 και 5-9 μ.μ.
Κόστος: 530 ευρώ / 480 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ – ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΙ)
Διάρκεια: 24 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ίλια Παπαστάθη, επιμελήτρια εκδόσεων- επιστημονική συνεργάτιδα Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ΑΠΘ)
Αντικείμενο: Ανάλυση ειδικών θεμάτων της διόρθωσης, της επιμέλειας και της έκδοσης κειμένων
Αναλυτικά: Στο πλαίσιο 24 ωρών εντατικών εργαστηρίων, θα αναλυθούν τα ειδικά θέματα της φιλολογικής και της τυπογραφικής διόρθωσης των κειμένων και θα γίνει εμβάθυνση στα ζητήματα της επιμέλειας, μέσα από την εξέταση και την επεξεργασία κειμένων λογοτεχνίας και επιστημονικού λόγου διαφορετικών απαιτήσεων και βαθμού δυσκολίας, πρωτότυπων ή μεταφρασμένων στα ελληνικά (από τα αγγλικά και τα γαλλικά).
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 28 Απριλίου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, στις 5.30 μ.μ.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 4-6.30 μ.μ.
Κόστος: 220 ευρώ / 200 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας και για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο κατάρτισης επιμελητών – διορθωτών κειμένων για αρχάριους στο ΟΞΥΓΟΝΟ. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΤΛΙΣΜΟΥ
Διάρκεια: 18 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δρ Κατερίνα Γουλέτη, διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Αναλυτικά: Το σεμινάριο στοχεύει στην ανάλυση και επεξήγηση των βασικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία της μετάφρασης οπτικοακουστικού υλικού για ταινίες μεγάλου μήκους, κινηματογραφικά, τηλεοπτικά προϊόντα και προϊόντα DVD, ντοκιμαντέρ, ειδήσεις, κινούμενα σχέδια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον υποτιτλισμό και αναλύονται εκτενώς οι μορφές επιγλωττισμού (μεταγλώττιση/ελεύθερος σχολιασμός). Στα θέματα που πραγματεύεται το σεμινάριο συμπεριλαμβάνονται: ιστορία οπτικοακουστικής μετάφρασης, μορφή, χρονισμός και χωροχρονικοί περιορισμοί του υποτιτλισμού, υποτιτλισμός για άτομα με προβλήματα ακοής, είδη συγχρονίας στη μεταγλώττιση κτλ. Το σεμινάριο προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης με λογισμικό που χρησιμοποιείται στον υποτιτλισμό. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες μεταφραστές, σπουδαστές μετάφρασης και σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το αντικείμενο της οπτικοακουστικής μετάφρασης. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί διδακτικό υλικό και λογισμικό υποτιτλισμού.
Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Good Brothers Studios. Κατά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, όσοι επιθυμούν θα συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ οπτικοακουστικής μετάφρασης από την GBS, βάσει του οποίου θα επιλεγούν τρεις σπουδαστές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν από την GBS και, εφόσον κριθούν ικανοί, να ενταχθούν στην ομάδα εξωτερικών συνεργατών του τμήματος υποτιτλισμού της εταιρείας.
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 12 Μαΐου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τρίτη 28 Απριλίου 2015, στη 1 μ.μ.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 11.30 π.μ.-2 μ.μ.
Κόστος: 180 ευρώ / 165 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Διάρκεια: 15 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δρ Κατερίνα Γουλέτη, διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Αναλυτικά: Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η άσκηση των συμμετεχόντων στη μετάφραση ειδικών κειμένων. Αναλύονται ζητήματα τυπολογίας κειμένων διάφορων γνωστικών αντικειμένων (οικονομικά, τεχνικά, ιατρικά, ναυτιλιακά και νομικά) παράλληλα με την παραγωγή, την κριτική και την τεκμηρίωση των μεταφρασμάτων. Διδάσκονται, επίσης, θέματα σχετικά με τη διαχείριση και την αποδελτίωση της ορολογίας, καθώς και τεχνικές έρευνας για την αναζήτηση ορολογικών πόρων.
Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Κατά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν θα συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ μετάφρασης, βάσει του οποίου θα επιλεγούν δύο σπουδαστές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν πρακτικά σε δημοσιεύσιμα κείμενα των εκδόσεων (ξένα δημοσιεύματα για βιβλία, πλάνα μάρκετινγκ, συμβόλαια πνευματικής ιδιοκτησίας κτλ.).
Έναρξη σεμιναρίου: Πέμπτη 7 Μαΐου 2015
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο: Τρίτη 28 Απριλίου 2015, στη 1 μ.μ.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη, 11.30 π.μ.-2 μ.μ.
Κόστος: 150 ευρώ / 135 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Διάρκεια: 8 ώρες
Υπεύθυνος σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δημήτρης Σούλτας, ραδιοφωνικός παραγωγός
Αναλυτικά: Το περιεχόμενο του σεμιναρίου θα δομηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:
• Η είδηση στο μουσικό ραδιόφωνο
• Η μουσική στο ραδιόφωνο. Επιλογή μουσικής, ροή προγράμματος και δημιουργία playlist
• Συνέντευξη στο ραδιόφωνο
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Παρασκευή 5 Ιουνίου, 6-9 μ.μ. και Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, 10 π.μ.-3 μ.μ.
Κόστος: 70 ευρώ / 60 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται με την εγγραφή.
________________________________________
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: τίτλος σεμιναρίου).
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310260085
Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον φιλόξενο χώρο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.
Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες.
Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.