Ο σκορπιός και το βατραχάκι

Ο Βαξεβάνης στο Κουτί της Πανδώρας. (από tvxs)

Θα πω όμως στον Φώτη Κουβέλη και την γνωστή ιστορία του Αισώπου, λίγο παραλλαγμένη, για να κατανοήσει το λάθος που έκανε να αποτελέσει το πλυντήριο του Βενιζέλου.

Κάποτε ένας σκορπιός πλησιάζει έναν βάτραχο και του ζητάει να τον περάσει από τη λίμνη. “Όχι” απαντάει ο βάτραχος στο σκορπιό, “γιατί θα με τσιμπήσεις”. ”Δεν θα τσιμπήσω γιατί θα πνιγώ και ο ίδιος δεν το καταλαβαίνεις” του ανταπαντά ο σκορπιός. Ο βάτραχος θεώρησε λογικό το επιχείρημα και ανεβάζει τον σκορπιό στην πλάτη του να τον περάσει από τη λίμνη. Στη μέση της διαδρομής ο σκορπιός γυρίζει το κεντρί του και τσιμπάει τον βάτραχο. Την ώρα που ξεψυχάει ο βάτραχος ρωτάει με απορία τον σκορπιό “μα γιατί το έκανες αφού θα πνιγείς και εσύ μαζί μου;” “Γιατί είναι η φύση μου” απαντάει ο Βενιζέλος.

Ωστόσο εγώ αυτή την ιστορία ξέρω να τη λέει ο Mr. Arkadin στους καλεσμένους του. Είναι όντως του Αισώπου, όπως λέει ο δημοσιογράφος;

nickel

Administrator
Staff member
Σύμφωνα με τη Wikipedia:

Variations commonly include a farmer, youth, non-swimming tortoise, kangaroo, or fox in place of the frog, and a snake in place of the scorpion. The Farmer and the Viper is a specific variant that can be attributed to Aesop.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Scorpion_and_the_Frog

The Farmer and the Snake
One Winter a Farmer found a Snake stiff and frozen with cold. He had compassion on it, and taking it up, placed it in his bosom. The Snake was quickly revived by the warmth, and resuming its natural instincts, bit its benefactor, inflicting on him a mortal wound. »Oh,« cried the Farmer with his last breath, »I am rightly served for pitying a scoundrel.«

Δεν ξέρω για τα δεύτερα λινκ σου, αλλά ο αισώπειος μύθος όπως τον έβαλες παραπάνω δεν έχει καθόλου το στοιχείο του παραλογισμού, που έχει η ιστορία του Arkadin. Ο αγρότης πολύ απλά άφησε τη συμπόνοια του να υπερνικήσει τη σύνεσή του, ενώ στην ιστορία του Arkadin το βασικό επιχείρημα που πείθει το βάτραχο είναι ότι θα πνιγεί και ο σκορπιός, κάτι που στον αισώπειο μύθο δεν υπάρχει: το φίδι δεν πεθαίνει.

Edit: Δεν το 'ξερα πως παίζει και η Κατίνα Παξινού στον Arkadin!

nickel

Administrator
Staff member
Γι' αυτό, άλλωστε, έχει τόση διάδοση η πιο σύγχρονη εκδοχή, την οποία δεν θυμάμαι που πρωτοάκουσα, αλλά μου είχε μείνει η εντύπωση ότι προέρχεται από τον Αίσωπο. Τώρα ανακαλύπτω ότι ούτε η πιο νερωμένη εκδοχή δεν είναι του Αισώπου.

Την ιστορία με το φίδι δεν τη λέμε κι εμείς; Από πού άλλωστε βγήκε η φράση "φίδι στον κόρφο του";

Zann

Member
Γι' αυτό, άλλωστε, έχει τόση διάδοση η πιο σύγχρονη εκδοχή, την οποία δεν θυμάμαι που πρωτοάκουσα...

Την ιστορία την είχε με πρωταγωνιστές βάτραχο και σκορπιό η ταινία The Crying Game. Εκεί την πρωτοάκουσα, και λογικά από κει την έμαθε πολύς κόσμος.

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ ανήκω στην ηλικιακή κατηγορία που είναι πιθανότερο να πρωτοάκουσα την ιστορία στον Κύριο Αρκάντιν, αν και όχι στην πρώτη προβολή του (1955), πιο κοντά στη δεκαετία του 1970.

nickel

Administrator
Staff member
Την ιστορία με το φίδι δεν τη λέμε κι εμείς; Από πού άλλωστε βγήκε η φράση "φίδι στον κόρφο του";
Η έκφραση βγήκε από την ιστορία του Αισώπου, αλλά δεν ξέρω πόσοι ξέρουν την ιστορία του Αισώπου — δεν τη θεωρώ διαδεδομένη. Ενώ την ιστορία με τον σκορπιό έχει φροντίσει το Χόλιγουντ (όπως φαίνεται) να διαδοθεί.

daeman

Administrator
Staff member
Την ιστορία την είχε με πρωταγωνιστές βάτραχο και σκορπιό η ταινία The Crying Game. Εκεί την πρωτοάκουσα, και λογικά από κει την έμαθε πολύς κόσμος.

:up:

The Crying Game, the scorpion and the frog:

And "The Crying Game".