Οδηγούμε και στην Ελλάδα από τα δεξιά;

Καλησπέρα σας.

Ακούγεται αρκετά περίεργη ίσως και αστεία η ερώτησή μου αλλά πιστέψτε με δεν είναι. Το καλοκαίρι βλέπω κανά δυο παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε ένα πολύ κεντρικό δρόμο στην γενέτειρά μου, σκέφτομαι ότι χάζεψα από την ζέστη και ξαναπάω πίσω να δω ότι δεν με γελούν τα μάτια μου. Κι όντως δεν με γελούσαν! Αλλά και μόλις πριν μια ώρα πάλι βλέπω άλλο αμάξι εν κινήσει αυτή τη φορά με τον οδηγό να οδηγεί από τα δεξιά...

Και στις τρεις περιπτώσεις τα αυτοκίνητα ακριβά αλλά από την άλλη αυτό δεν παίζει θέμα στην βιομηχανική πόλη μου και μάλλον υπάρχει ακόμα "μαγιά" στην περιοχή γενικότερα.

Οπότε ας δεχτούμε την περίπτωση κάποιος να το 'φερε απ'έξω και πάλι από την Κύπρο, Αγγλία ή την Ιρλανδία; Συγγενής μου έχει πάει και αγοράσει από Γερμανία αυτοκίνητο και το έφερε πίσω οδηγώντας.

Δεύτερον, άντε και κάποιος αγοράζει τέτοιο αμάξι πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται να κυκλοφορεί στη χώρα έτσι; Άραγε άλλαξε η νομοθεσία;

Ίσως (δεν είμαι και σίγουρη) σε κανά νησί να μπορεί κανένας τουρίστας να νοικιάσει τέτοιο αυτοκίνητο αλλά και πάλι...το βρίσκω ακραίο.

cougr

¥
Καλησπέρα, δροσοσταλίδα.

Οι περισσότερες χώρες έχουν νομοθεσία που προβλέπει για τέτοιου είδους περιπτώσεις, επομένως δεν θα μου φαινόταν παράξενο εάν η ελληνική νομοθεσία επέτρεπε την κυκλοφορία δεξιοτίμονων αυτοκινήτων.

Last edited:

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν απαγορεύεται να κυκλοφορούν δεξιοτίμονα αυτοκίνητα στην Ελλάδα ή αριστεροτίμονα στην Αγγλία. Αν μάλιστα κάποιος το έφερε προσωρινά και έχει σκοπό να το γυρίσει πίσω στη χώρα προέλευσης, είναι πολύ λογικό. Αν αποφάσισε να του αλλάξει πινακίδες και να το έχει μόνιμα έτσι, επίσης δεν απαγορεύεται, αλλά σίγουρα ο οδηγός δυσκολεύεται λίγο παραπάνω σε κάποια θέματα.

Ο θείος μου είχε φέρει ένα δεξιοτίμονο όταν μετακόμισε από το Λονδίνο στην Αθήνα, γύρω στο '86, και το κράτησε μερικά χρόνια. Ακόμα θυμάμαι που διηγόταν πώς σε ένα φανάρι αντιλήφθηκε ότι όλοι τον κοίταζαν περίεργα: καθόταν όρθιος ο σκύλος στο αριστερό κάθισμα.

Τι να πω...η υποφαινόμενη μάλλον τώρα ανακάλυψε την Αμερική. 😅

Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ όλους θερμά για την τοποθέτησή σας.

σίγουρα ο οδηγός δυσκολεύεται λίγο παραπάνω σε κάποια θέματα.
Συμφωνώ μαζί σας ειδικά πρέπει να ρυθμιστούν τα φώτα και να προσέχει και στην προσπέραση. Εύχομαι σε μια χώρα που τα αυτοκινητιστικά αποτελούν, δυστυχώς, καθημερινή αιματηρή πραγματικότητα να προσέχουν και οι δεξιοτίμονες...να μην μας αλλάξουν τα φώτα και ψαχνόμαστε...Πιο πολύ εμπιστεύεσαι να είσαι ο αριστεροτίμονας στην Αγγλία παρά το αντίστροφο εδώ ( άσχετα με το αν νιώθεις σαν την μύγα μες το γάλα). Είμαστε για περισσότερα πειράματα; Ένα μετρό και δεν μπορούν να φτιάξουν...🙄

SBE

¥
Κι εγώ ήξερα κάποιον που αγόρασε δεξιοτίμονο αυτοκίνητο στην Ελλάδα από κάποιον που το έφερε από την Αγγλία, με σκοπο να το μετατρέψει και τελικά δεν το έκανε και το είχε έτσι για χρόνια.

m_a_a_

Active member
Code:
https://youtu.be/I0Oan6gGnVI?feature=shared
(url γιατί η δυνατότητα embed είναι απενεργοποιημένη από τον uploader νομίζω)

Κάντε μου μια χάρη και δείτε τα τρία πρώτα λεπτά.
Να δείτε πώς περνούσαν κάποτε από την αριστερής ακόμα κυκλοφορίας Σουηδία στη δεξιάς κυκλοφορίας Νορβηγία... :D

Κι άμα δεν έχετε δει την ταινία και ψηθείτε, αναζητήστε την.
(Ή απλά αφήστε το βίντεο να παίζει, αν κι η ανάλυση δεν είναι καλή...)

Να δείτε πώς περνούσαν κάποτε από την αριστερής ακόμα κυκλοφορίας Σουηδία στη δεξιάς κυκλοφορίας Νορβηγία..
Το είδα κι όντως εντυπωσιάστηκα!

Είναι ιδιαίτερης αισθητικής και οι ταινίες τους σαν τα σκανδιναβικά αστυνομικά βιβλία.

Μια άλλη παρατήρηση μήπως έχω κάνει μεγάλο σφάλμα στον τίτλο ( και ντροπή μου) και αφού είναι συνηρημένο ρήμα α' συζυγίας έπρεπε να γράψω "οδηγάμε" στον τίτλο; αλλά μόνο κάποιος διαχειριστής/στρια μπορέι να το αλλάξει; Ή μήπως το ρήμα έχει διπλό τύπο και τώρα αρχίζω και "βραχυκυκλώνω" 😅

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μια άλλη παρατήρηση μήπως έχω κάνει μεγάλο σφάλμα στον τίτλο ( και ντροπή μου) και αφού είναι συνηρημένο ρήμα α' συζυγίας έπρεπε να γράψω "οδηγάμε" στον τίτλο; αλλά μόνο κάποιος διαχειριστής/στρια μπορέι να το αλλάξει; Ή μήπως το ρήμα έχει διπλό τύπο και τώρα αρχίζω και "βραχυκυκλώνω" 😅
"Οδηγούμε" είναι απόλυτα σωστό.