Και να σκεφτεί κανείς ότι μπορούσε να ’ναι δουλειά εμπρηστών

See https://www.star.gr/eidiseis/ellada/430623/aneipwth-tragwdia-apo-tis-fwties-sto-mati
I'm trying to follow the news in Greek and to pick up what I can. I read widely but it doesn't help at all with the spoken language. When the female newsreader asks Giorgos Sarantakos she says 'Is it a tragedy, a.....' What Greek word does she use before Giorgos replies at approx. 0:34 seconds? It sounds like Σωχαριώνωσ' μας.
I try to learn as much as I can if I listen twice or more &, like an illness, it gets better, i obviously get the drift & I can easily read the written account below but I need more practice in listening, as is painfully obvious.
At present I'm proofreading Professor Panos Karayiorgos's yet unpublished Anthology of his Greek to English translations. I also check them by comparison with the original. So I do, despite excursions into abstruse Cretan Mantinades(!), read as widely as I can from ancient to more recent Greek literature, as well all the contemporary stuff I can get my hands on.
Please humour me as much as possible if I seem to stumble on the spoken word.:)

Πολλές ευχαριστίες , Δούκα! Χρειάζομαι όση βοήθεια μπορώ να βρω. Εδώ μάλλον βρέθηκα σε βαθιά νερά, Λιγάκι, τρόπος του λέγειν, έξω από τα νερά μου. Σοκάρει πολύ όλους μας η τραγωδία στο Μάτι και στα περίχωρα. Ως είπε ο πρωθυπουργός ήταν μια ανείπωτη τραγωδία. Και να σκεφτεί κανείς ότι μπορούσε νάναι δουλειά εμπρηστών, ελπίζοντας για πλιάτσικο. Δεν είναι αξιόπιστο!

SBE

¥
Tώρα Θησέα δεν καταλαβαίνω εγώ τα ελληνικά σου. Λες:
Και να σκεφτεί κανείς ότι μπορούσε νάναι δουλειά εμπρηστών, ελπίζοντας για πλιάτσικο. Δεν είναι αξιόπιστο!

Καλύτερα:
Και να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε να 'ναι δουλειά εμπρηστών, που ήλπιζαν για πλιάτσικο.
Το "δεν είναι αξιόπιστο" πού κολλάει; Τί δεν είναι αξιόπιστο;

Εννοούσα ότι «το να μπορούν εμπρηστές να έχουν βάλει φωτιά στους φοίνικες μόνο και μόνο για να τα λεηλατήσουν τα κτίρια που εκκενώνονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, αυτό είναι απίστευτο». Ήθελα να πω 'is unthinkable'' αλλά κάτι με πιο έντονη φρασεολογία από 'απίστευτο/αδιανόητο'. Τι θα έλεγες;

Το «αδιανόητο» είναι δυνατή λέξη, περισσότερο από το «απίστευτο»· πιστεύω θα ταίριαζε καλά εδώ. (Έτσι, σκέτη: «Αδιανόητο!»)

Αλλιώς πας σε φράσεις όπως «δεν το χωρά(ει) ο νους».

SBE

¥
Αξιόπιστο σημαίνει trustworthy, οπότε δεν κολλάει.
Αν ηθελες να πεις it is unthinkable that this is the work of arsonists, hoping to loot τότε μάλλον θα πεις στα ελληνικά:
Είναι αδιανόητο το ότι αυτό είναι έργο εμπρηστών, με σκοπό τη λεηλασία.
Of course not only is it unthinkable it is also highly unlikely. The route of the fire is typical of a pine forest fire. But that's another story.

Μ’ έπεισες, SBE. Θα έπρεπε να πω:
το (γεγονός) ότι εμπρηστές ίσως να έχουν βάλει φωτιά στους φοίνικες μόνο και μόνο για τα λεηλατήσουν τα κτήρια που θα εκκενωθούν εξαιτίας των πυρκαγιών μου φαίνεται αδιανόητο.
Ή
μου φαίνεται αδιανόητο ότι εμπρηστές ίσως να έχουν βάλει φωτιά στους φοίνικες μόνο και μόνο για τα λεηλατήσουν τα κτήρια που θα εκκενωθούν εξαιτίας των πυρκαγιών.

SBE

¥
Ούτε αυτό με ενθουσιάζει γραμματικά.
Ίσως να έχουν βάλει... που θα εκκενωθούν
το ίσως να έχουν βάλει φωτιά σημαίνει ότι αν την έβαλαν, την έβαλαν πρόσφατα. Τα κτίρια μπορεί να έχουν ήδη εκκενωθεί την ώρα που μιλάμε.

Εγώ θα ελεγα:
Μου φαίνεται αδιανόητο ότι εμπρηστές έβαλαν φωτιά για να λεηλατήσουν τα κτιρια που θα εκκενώνονταν/ που εκκενώθηκαν.
Μου φαίνεται αδιανόητο ότι εμπρηστές βάζουν φωτιά μόνο και μόνο για να λεηλατήσουν τα κτίρια που θα εκκενωθούν (γενικότερη πρόταση)
Μου φαίνεται απίθανο να έβαλαν φωτιά εμπρηστές με σκοπό τη λεηλασία.

Earion

Moderator
Staff member
Το ότι εμπρηστές μπορεί να έβαλαν φωτιά στους φοίνικες μόνο και μόνο για τα λεηλατήσουν τα κτήρια που θα εκκενώνονταν εξαιτίας της πυρκαγιάς μου φαίνεται αδιανόητο.

nickel

Administrator
Staff member
... μού φαίνεται αδιανόητο.
(Αλλιώς, είναι πιθανό να διαβάσω «της πυρκαγιάς μου».)

Και, φυσικά:
Μου φαίνεται αδιανόητο το ότι εμπρηστές μπορεί να έβαλαν φωτιά στους φοίνικες μόνο και μόνο για τα λεηλατήσουν τα κτήρια που θα εκκενώνονταν εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Σας ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις και φυσικά για την συνηθισμένη βοήθεια.:)