Ηλεκτροοπτικό, ηλεκτροπτικό ή ηλεκτρο-οπτικό; Ηλεκτροοπτικό

UsualSuspect

New member
Τα electro-optical (ΕΟ) συστήματα είναι γενικά συστήματα παρακολούθησης και υπόδειξης στόχων... με άλλα λόγια είναι κάμερες, απλές ή υπέρυθρες που μπορούν να παρακολουθήσουν και να εγκλωβίσουν στόχους (track - lock on) και διασυνδέονται με κάποιο τακτικό σύστημα, με κάποιον υπολογιστή. Δείτε εδώ

Στα αγγλικά υπάρχει σύγχυση... πότε συνδετική παύλα πότε όχι. Στα ελληνικά τι κάνουμε με τα δύο κολλητά "ο"; Προφανώς η λέξη είναι ελληνογενής αλλά δάνειο σε κάθε περίπτωση.

Σχετικό νήμα με το συνδετικό "ο" εδώ

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Να (ξανα)εκφράσω την προσωπική μου αντιπάθεια για τη συνδετική παύλα σε σύνθετους ελληνικούς όρους και την προτίμησή μου για τη σαφήνεια του διπλού όμικρον: ηλεκτροοπτικός. Η απλοποίηση του ηλεκτροπτικού ευπρόσδεκτη, όταν έρθει --αν έρθει.
Αλλά δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν βρίσκομαι στη μειοψηφία και στις τρεις περιπτώσεις... :)

daeman

Administrator
Staff member
Να (ξανα)εκφράσω την προσωπική μου αντιπάθεια για τη συνδετική παύλα σε σύνθετους ελληνικούς όρους και την προτίμησή μου για τη σαφήνεια του διπλού όμικρον: ηλεκτροοπτικός. Η απλοποίηση του ηλεκτροπτικού ευπρόσδεκτη, όταν έρθει --αν έρθει.
Αλλά δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν βρίσκομαι στη μειοψηφία και στις τρεις περιπτώσεις... :)

Εγώ συμφωνώ με τον Δρα για την παύλα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήθελα να ξεκινήσουμε από πιο πριν.
Τα συστήματα αυτά είναι ηλεκτρικά και οπτικά ή μήπως ηλεκτρονικά και οπτικά;

nickel

Administrator
Staff member
Electro-optics is a branch of technology involving components, devices and systems which operate by modification of the optical properties of a material by an electric field. Thus it concerns the interaction between the electromagnetic (optical) and the electrical (electronic) states of materials.
http://en.wikipedia.org/wiki/Electro-optics

Από το παραπάνω:
ηλεκτρικό, όχι ηλεκτρονικό
Οι Αγγλοσάξονες βάζουν αρχικά εδώ την παύλα (που δεν έχει το electromagnetic) για να μην το προφέρουν [ου] και την πετάνε άμα μάθουν καλά τη λέξη (π.χ. co-operative, cooperative).
Εμείς δεν τη χρειαζόμαστε, οπότε πάμε όπως με τον μικροοργανισμό: ηλεκτροοπτικός.

Zazula

Administrator
Staff member
Το θέμα έχει ήδη λυθεί εδώ και πάνω από δεκαετία. Από Teleterm:
ηλεκτροοπτικός|electrooptic|électro-optique
ηλεκτροοπτικό σύστημα|electrooptical system, electro-optical system|
ηλεκτροοπτικός συντελεστής|electrooptic coefficient, electro-optic coefficient|