Ελλάδιος

Γεια σας

Πρόσφατα πρωτάκουσα το όνομα Eladio (στην ισπανική γλώσσα), και διαπίστωσα ότι προέρχεται από το ελληνικό όνομα Ελλάδιος.

Τι θα πει το ελληνικό όνομα Ελλάδιος και πώς ετυμολογείται; Χρησιμοποιείται και σήμερα στην Ελλάδα;

Με ευχαριστίες

Σίμων

Zazula

Administrator
Staff member
Το eortologio.gr δίνει ότι γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου.

SBE

¥
Δε νομίζω ότι έχω συναντήσει ποτέ το όνομα στην Ελλάδα, αλλά στην Κύπρο θα πρέπει να κυκλοφορεί, όπως κυκλοφορέι και το γυναικείο Ελλάδα, για προφανείς λόγους. Για τους ίδιους λόγους, στην Κύπρο συχνά είναι και τα ονόματα Κύπρος (ανδρικό, κανονικά υποκοριστικό του Κυπριανός) και Κυπρούλα (γυναικείο).

Earion

Moderator
Staff member
Στους τελευταίους αιώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γεννήθηκε στη ρωμαϊκή αριστοκρατία μια μόδα στον τομέα της ονοματοδοσίας: εκτός από τα υπόλοιπα ονόματά τους οι σπουδαίοι Ρωμαίοι έπαιρναν και ένα παρώνυμο (που το έλεγαν signum) δημιουργημένο από κάποια ελληνική λέξη (συνήθως —αλλά όχι πάντα— αφηρημένο ουσιαστικό) με την προσθήκη της κατάληξης —ιος. Με τον καιρό αυτή η μόδα επεκτάθηκε και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τα ονόματα σε —ιος έγιναν κοινά, και αναβαθμίστηκαν σε κύριο όνομα του προσώπου, παραμερίζοντας τα άλλα που τυχόν είχε.

Θα μπορούσα να σου απαριθμήσω πολλά, σε ένα κατάλογο δίχως τέλος (και κάπου έχω πολλά μαζεμένα, αλλά σου τα γράφω τώρα όπως μου έρχονται από μνήμης):

Βασίλειος (< βασιλεία)
Γεώργιος (< γεωργία)
Αμβρόσιος (< αμβροσία)
Αθανάσιος (< αθανασία)
Αμπέλιος (< άμπελος)
Θαλάσσιος
Αγάπιος
Αδαμάντιος
Αλύπιος
Ανατόλιος
Αναστάσιος
Ανθέμιος
Αρσένιος (< άρσεν)
Αφθόνιος
Γεννάδιος
Γεράσιμος
Γλυκέριος
Επιφάνειος
Ευδόξιος
Ευπρέπιος
Ευλάλιος
Ευλάμπιος
Ευσέβιος
Ευτύχιος
Ευστάθιος
Ευστράτιος
Ησύχιος
Μελέτιος
Μεθόδιος ...

και πολλά άλλα ...

Από την Ελλάδα βγήκε και το Ελλάδιος.

Ευχαριστώ πάρα πολύ - είναι δυνατόν αυτό το παρώνυμο (signum) να έχει σχέση με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στη ρωμαϊκή αριστοκρατία; Όλα τα ονόματα στην παραπάνω θεωρούνται χριστιανικά - μήπως δίνονταν συχνά στο βαπτισμό;

Earion

Moderator
Staff member
Όχι, ξεκίνησε σαν μόδα στους κύκλους της υψηλής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και πολλοί από αυτούς ήταν ακραιφνείς ειδωλολάτρες.