Αυτοπαθείς αντωνυμίες

kalibasi

New member
Παιδιά έχω ένα κείμενο και πρέπει να βρω τις αυτοπαθείς (4) και τις προσωπικές αντωνυμίες(4) κόλλησα σε δύο μπορεί κάποιος να με βοηθήσει;

"Ο Δημήτρης είναι πολύ εγωιστής. Σκέφτεται μόνο τον εαυτό του και κανέναν άλλο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι ο κύριος του εαυτού του, γι' αυτό το λόγο και συμβουλεύεται μόνο τον ίδιο. Θεωρεί ότι τους εαυτούς μας εμείς τους φτιάχνουμε κι έτσι πρέπει να είμαστε ανεπηρέαστοι απ' όλους τους άλλους. Κρίνει σκόπιμο να πιστεύουμε σε αυτά που μας έμαθαν οι γονείς μας, διότι μόνο έτσι μαθαίνουμε να αγαπάμε τις απόψεις μας, οπότε και τον ίδιο μας τον εαυτό."

Περιμένω με αγωνία νέα σας ευχαριστώ.

nickel

Administrator
Staff member
Στο νήμα εδώ μπορείς να βρεις και την καινούργια γραμματική, με καλή παρουσίαση των αντωνυμιών — από τη σελ. 66, 67 του PDF και συνοπτικό πίνακα στην 73 (74).

Ωστόσο, πρόβλημα έχω κι εγώ. Εντάξει με 4 εαυτούς σ' αυτό το (ε)αυτιστικό κείμενο, οι αυτοπαθείς είναι εύκολες, αλλά βρίσκω μόνο δύο προσωπικές — ή πρέπει να κάνω κι εγώ επανάληψη, να φτιάξω φρέσκο καφέ και άλλα γιατροσόφια.

Άκυρο, βρήκα κολλητή μια τρίτη. Πού κρύφτηκε η τέταρτη;

Νομίζω η τέταρτη είναι το "αυτά (που μας έμαθαν)", αν και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι δεικτική.

nickel

Administrator
Staff member
Μπράβο, δεν είναι δεικτική, αλλά μάλλον την προσπέρασα μ' αυτή την εντύπωση.
Άκυρο, δεικτική είναι, δεν μου βγαίνει για προσωπική.

Κι εγώ προς τα 'κει κλίνω, αλλά δεν βλέπω άλλη που θα μπορούσε να είναι. Εκτός αν εννοούνε το "αυτό (το λόγο)" (που πάλι το ίδιο πρόβλημα προκύπτει).

kalibasi

New member
Αυτά

Μπράβο, δεν είναι δεικτική, αλλά μάλλον την προσπέρασα μ' αυτή την εντύπωση.
Άκυρο, δεικτική είναι, δεν μου βγαίνει για προσωπική.

Πρώτα σας ευχαριστώ που ασχοληθήκατε με το θέμα . Έψαξα στο ιντερνετ και βρήκα ότι το "αυτά" είναι προσωπική αντωνυμία γιατί είναι κοντά στο "πιστεύουμε" αναφέρεται δηλαδή σε αυτό
Δεν ξέρω αν είναι σωστό
Και πάλι σας ευχαριστώ!!!:D