metafrasi banner

the Holy Grail

nickel

Administrator
Staff member
Όχι, δεν με έπιασε όρεξη για τη μετάφραση του Άγιου Δισκοπότηρου, ξέρω ότι το λένε και (άγιο) Γκράαλ, αλλά ανήκει σε χώρους με τους οποίους δεν ανακατεύομαι. Με ενδιαφέρει η μεταφορική σημασία, την οποία δεν έχουν τα λεξικά. Οπότε σας φέρνω από τα αγγλικά:


informal something that someone wants very much to have or to achieve: For our supporters, a place in the final is a Holy Grail. (Macmillan)
[singular] something that people want very much, but which is very difficult or impossible to achieve
Holy Grail of: Nuclear fusion is the Holy Grail of energy production.
(Longman)
1. A distant, all-but-unobtainable ultimate goal of a person or organization.
2. A difficult or near-impossible goal that would prove to be a major benefit (example: "nanotechnology is the holy grail of medicine")
(Wiktionary)

Και σκέτο grail: something desired: something that is eagerly sought

Κάτι ανάμεσα σε ύψιστο στόχο, ιερό σκοπό και άπιαστο όνειρο. Ιδέες; Προσπαθώ να συλλάβω κυρίως το «the Holy Grail of».
 
Είμαστε σίγουροι ότι το λέμε έτσι και με τη σημασία του άπιαστου; Ή το λέμε λίγο πιο φλου και αισιόδοξα; Όσο και αν ψάχνω δεν μου θυμίζει κάτι και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο εκτός από:

(θα αποτελέσει) το ζενίθ, αποκορύφωμα, απαύγασμα, κορωνίδα, ύψιστο επίτευγμα...

Για το 2 μιλάω πάντα.
 
Τα βασικά τα έχεις ήδη πει, οπότε τι μένει για μας; Ας κρατήσουμε φιλοσοφική λίθο και βορειοδυτικό πέρασμα να μας βρίσκονται.
 
Χωρίς φυσικά να ταυτίζονται σημασιολογικά με τον όρο, η "Ιθάκη" και ο "διακαής πόθος" μπορούν επίσης να καλύψουν κάποιες χρήσεις.
 

nickel

Administrator
Staff member
Είμαστε σίγουροι ότι το λέμε έτσι και με τη σημασία του άπιαστου;
Για ένα «άπιαστο» όνειρο πασχίζουμε όλοι, μάστορα. Γιατί αν ήταν να το πιάναμε εύκολα, θα είχαμε ήδη πάει για άλλα. Κι αν ήταν να πιστεύαμε ότι αποκλείεται να το πιάσουμε στον αιώνα των αιώνων, δεν θα είχαμε λόγο να πασχίζουμε. Άσε που θα παίζανε τα πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό μονάχα. Και ναι, έχεις δίκιο, δεν πιστεύω ότι το μεταφράζουν έτσι. :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Σπρώχνε, σπρώχνε η μαμή... Το ανεκπλήρωτο όνειρο, αντί για το άπιαστο.
 
Βορειοδυτικό πέρασμα; Το θυμόμαστε ακόμα αυτό; Πόσοι ήμαστε; :)

Η γη της επαγγελίας; Μπα, δεν με ικανοποιεί. Θα μ' άρεσε να λανσάρω "το γεράκι της Μάλτας" (the stuff dreams are made of), αλλά δεν είναι για γενική χρήση...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Γεωγραφικά (κατά φθίνουσα σειρά σοβαρότητας): Η άκρη του ουρανού, η στέγη του κόσμου, η βάση του ουράνιου τόξου, η χώρα των Λωτοφάγων, η Γη Εδέμ, η Κόκκινη Μηλιά (πώς τα ταίριαξα αυτά τα δύο μαζί; :D)
Λατινικό: (per aspera) ad astra
Ιατρική: η πανάκεια
Φυσική: η θεωρία της ενοποίησης

Μάλλον είναι όλα μη χρήσιμα επειδή έχω την εντύπωση ότι εμείς έχουμε κλαδικά Holy Grail of...
 
Μάλλον είναι όλα μη χρήσιμα επειδή έχω την εντύπωση ότι εμείς έχουμε κλαδικά Holy Grail of...
Η προσπάθεια υπέρβασης του πολυτεμαχισμού θα μας οδηγήσει σε καμιά Μόνικα Μπελούτσι και θα ψαχνόμαστε...
 
Τελικά, τώρα που το σκέφτομαι (γιατί έχω κολλήσει), δεν λέμε το Ιερό Δισκοπότηρο των πυρηνικών φυσικών/της ιατρικής κλπ.;
 
Τελικά, τώρα που το σκέφτομαι (γιατί έχω κολλήσει), δεν λέμε το Ιερό Δισκοπότηρο των πυρηνικών φυσικών/της ιατρικής κλπ.;
Το λέμε βέβαια, αλλά ο Νίκελ μάς προειδοποίησε εξαρχής ότι θέλει κάτι ακόμα καλύτερο. Μας βασανίζει, μου φαίνεται.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
το αεικίνητο
το σωματίδιο του Θεού (φρέσκο....., νέας εσοδείας)
η υπερφωτική ταχύτητα
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα.
Το άλφα και το ωμέγα

Και, φυσικά, η Μόνικα Μπελούτσι. Μπορεί, αν θέλετε, να γίνει μόνιμη επωδός.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από βιβλίο που περνάει από τα χέρια μου αυτό τον καιρό: Το γκράαλ υπάρχει σε πολλές μορφές: είναι το πανίσχυρο ελιξίριο (ή το φυλαχτό) που γνώριζαν οι παλιοί αλλά έχει χαθεί ή είναι κρυμμένο κάπου· το Χρυσόμαλλο Δέρας· το σύμβολο της μυστικής κοινότητας· η φιλοσοφική λίθος· ο δρόμος προς το κέντρο της Γης· το ξόρκι που εξαπολύει τα μοχθηρά πνεύματα· το ελιξίριο που προσφέρει φώτιση στον νου και υπέρβαση στην ψυχή· ο κρυμμένος θησαυρός· το κλειδί που ξεκλειδώνει την αλλιώς απροσπέλαστη πύλη· η πηγή της νεότητας· το τελετουργικό ή το μαγικό φίλτρο που χαρίζει την αθανασία... Το γκράαλ είναι η ανακάλυψη ενός νέου, πανίσχυρου ενζύμου ή μιας ανάλογης ορμόνης· η αποκρυπτογράφηση του γενετικού κώδικα· η ανακάλυψη του μυστικού των αρχών της ζωής· η εύρεση στοιχείων για τον πρώτο οργανισμό που εμφανίστηκε στη Γη· η δημιουργία ενός απλού οργανισμού στο εργαστήριο· η επίτευξη της αθανασίας του ανθρώπου· η ελεγχόμενη σύντηξη· η επίλυση του μυστηρίου της σκοτεινής ύλης· η επαγωγή που οδηγεί στις σκουληκότρυπες και τα πολυσύμπαντα.
 
Top