metafrasi banner

Uppers and Downers

GeorgeA

Member
Γεια σας,

Συνάντησα τον όρο "Uppers and Downers" σε ένα ρεπορτάζ για τη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών.

Βρήκα στο διαδίκτυο πως σε ορισμένα ελληνικά κείμενα, το αφήνουν στ αγγλικά. Δεν κατάφερα να βρω κάποια μετάφραση στα ελληνικά έστω και παρενθετική.

Μιας και πρόκειται απλά για συνέντευξη και ο όρος απλώς αναφέρεται χωρίς να εξηγείται, θέλω να βεβαιωθώ πως οι έλληνες που δεν γνωρίζουν τον όρο θα καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Γι' αυτό προσθέτω παρενθετικά μετά το "uppers and downers" το (διεγερτικά και κατευναστικά φάρμακα).

In the Falklands campaign, air crew were given uppers and downers so that their flight duty rotas [rotations] could be maximized.

Στην στρατιωτική επιχείρηση στα Φώκλαντ, έδιναν στα πληρώματα της αεροπορίας uppers και downers (διεγερτικά και κατευναστικά φάρμακα) για να μεγιστοποιούν το χρόνο βάρδιας στις πτήσεις..

Η ερώτηση είναι, μήπως γνωρίζετε αν υπάρχει άλλος όρος στα ελληνικά ή καλύτερος τρόπος να το αποδώσω σ' αυτήν την πρόταση;
 
Επίσης: σπινταριστικά και χαλαρωτικά. Το καθιερωμένο ζεύγος είναι μάλλον το διεγερτικά/ χαλαρωτικά.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Magically bored on a quiet street corner
Free frustration in our minds and our toes
Quiet storm water, m-m-my generation
Uppers and downers, either way blood flows


Out of my brain on the five fifteen
 

GeorgeA

Member
Γεια σου Daeman. Ωραίο μουσικό διάλειμμα. Να σαι καλά. Παρέχεις το καλύτερο φάρμακο που υπάρχει Τη μουσική. :) Μπορεί να είναι το καλύτερο διεγερτικό αλλά και το καλύτερο χαλαρωτικό στον κόσμο. Κρίμα που δεν το έχουν καταλάβει ακόμη όλοι.
 
Top