Καλημέρα. Θα προσπαθήσω να σου δώσω μια σύντομη και περιεκτική απάντηση, αλλά μπορείς να ρωτήσεις και για λεπτομέρειες που δεν απαντήθηκαν. Αυτή τη στιγμή, ηλεκτρονικό λεξικό που συνδυάζει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας και πληρότητας είναι το λεξικό της Magenta. Σε κάποια μορφή του φιλοξενούνταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα στον ιστότοπο του in.gr, αλλά πλέον η πρόσβαση εκεί γίνεται μόνο μέσω συνδρομής. Η εναλλακτική πρόσβαση μέσω pathfinder λειτουργεί ακόμα, αλλά δεν γνωρίζουμε για πόσο. Γι’ αυτό το λόγο παραμένει ανοικτό και το ερώτημα ποια απ’ αυτές τις υπηρεσίες θα αξιοποιεί το δικό μας Search.
Επειδή, ωστόσο, υποψιάζομαι ότι το ερώτημά σου έχει να κάνει περισσότερο με έντυπο λεξικό, πρέπει να κοιτάξεις το
Advanced της Magenta, που αντιστοιχεί στην ηλεκτρονική Golden Edition. Δεν είναι πρακτικό σε μέγεθος. Σε πιο πρακτικό μέγεθος, αλλά με αντίστοιχα περιορισμένο λεξιλόγιο, είναι το
Academic της Magenta, το
Αγγλοελληνικό του Πατάκη και το
Αγγλοελληνικό του Φυτράκη. Όλα τους αξιόπιστα και το πρώτο νομίζω κατά τι πιο πλούσιο (αλλά χρησιμοποιώ το μεγαλύτερο, οπότε δεν μπορώ να κάνω σύγκριση με τα άλλα). Θα πρέπει να συγκρίνεις μεγέθη και τιμές σε βιβλιοπωλείο για να δεις τι σε βολεύει.
Κάπως μεγαλύτερο σε μέγεθος από αυτά είναι το
Αγγλοελληνικό των εκδόσεων Ρίζου, που μ’ αρέσει, αλλά, παρότι πρόσφατη έκδοση, έχει κάποιες ελλείψεις. Το
Hyper-Lexicon του Σταφυλίδη (στο οποίο στηρίχθηκε το ηλεκτρονικό της MPL) είναι πλούσιο, αλλά του έχω βρει αρκετά λάθη.
Σε
ελληνοαγγλικά υπάρχει το μεγάλο
Κοραής του Πανεπιστημίου Πατρών (πλουσιότατο, τεράστιο, αλλά συνοδεύεται και από μια —απελπιστικά αργή— ηλεκτρονική εφαρμογή). Χρήσιμα είναι επίσης, σε πιο βολικά μεγέθη, το
Ελληνοαγγλικό των εκδόσεων Ρίζου και το
Ελληνοαγγλικό των εκδόσεων Φυτράκη. Δυστυχώς, για τις δικές μου ανάγκες έχουν αρκετές ελλείψεις.
Ελπίζω να μην ξέχασα και να μην αδίκησα κανένα. Αξίζει να τα δεις σε ένα καλό βιβλιοπωλείο με πλούσια συλλογή λεξικών, για να συγκρίνεις και κάποια λήμματα που μπορεί να έχεις κατά νου. Και ρωτάς εδώ και ό,τι άλλο χρειάζεσαι.