Μα το θέμα είναι να γίνει μπροστά σε πενήντα αγνώστους, SBE, για να μπει καλά στο μυαλουδάκι του υποψήφιου ότι είναι πρόβατο κι όχι ανεξάρτητος άνθρωπος. Έτσι λειτουργεί ο στρατός. Και για να μην πεταχτεί κανείς και πει πόσο χρήσιμος είναι ο στρατός κι ότι όλα αυτά είναι αναγκαία κακά, να δηλώσω απ' την αρχή ότι δεν με ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση - ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε κι ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
Είχα κάνει το τεράστιο λάθος να δώσω εξετάσεις και για τις στρατιωτικές σχολές όταν έδινα Πανελλαδικές, ως χατήρι στους γονείς, κι ήταν από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής μου. 30 κορίτσια σ' ένα δωμάτιο, μείναμε με το σλιπάκι, και μετά προχωρήσαμε σ' έναν άλλο χώρο όπου και μπήκαν οι γιατροί. Οι άνθρωποι ήταν αξιοπρεπέστατοι και λειτουργούσαν σαν ρομπότ (ούτε ματιές ούτε τίποτα, πόσο μάλλον σχόλια) αλλά και πάλι η υπόθεση ήταν σκέτη φρίκη. Όλοι άντρες - κατά τη γνώμη μου, μεγάλο φάουλ, πόσο δύσκολο είναι δηλαδή να βάλεις γυναίκες να εξετάσουν τα κοριτσάκια; Σε τέτοιες συνθήκες φυλακής, λοιπόν, και ειδικά αν πρόκειται για διαγωνισμό που δεν έχει την εμβέλεια των Πανελλαδικών και διεξάγεται σε κλειστό κύκλο, δεν θα ξαφνιαστώ καθόλου αν εξακριβωθεί ότι γίνονται και έκτροπα.
Και, Lost Verse, στον γυναικολόγο υπάρχει πάντοτε γυναίκα μέσα, όπως λέει η SBE. Και γδύνεσαι με την ησυχία σου και φοράς τη ρομπίτσα, κάθεσαι στην καρέκλα κι ο γιατρός έρχεται κι απλά στη σηκώνει για να κάνει τη δουλειά του. Κι ο καλός γιατρός αρχίζει αμέσως να σου μιλάει, ή αν όχι αυτός τουλάχιστον η νοσοκόμα του, για να σπάσει η αμηχανία και να μη νιώθεις περίεργα. Με λίγα λόγια, καμία σχέση.
Τα πάντα όλα λέμε
Κοίταξα λίγο και τα σχόλια στην είδηση, στο
Βήμα. Μου φαίνεται ότι ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες:
Η πρώτη είναι αυτοί που λένε ότι εδώ είναι στρατός, κομμένα αυτά κλπ. Διαφωνώ κάθετα με τη λογική αυτή. Πρώτον,
δεν είναι στρατός, είναι λιμενικό. Δεύτερο, είναι για
θέσεις νομικών, όχι πολεμιστών. Καταλαβαίνω ότι τα πράγματα τώρα δεν προβλέπουν κάτι διαφορετικό, αλλά επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί ένα άτομο με μια μικρή σωματική αναπηρία να υπηρετήσει στο νομικό τμήμα ενός σώματος ασφαλείας (ή ακόμη και στο ιατρικό σώμα ενός εμπόλεμου τμήματος). Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να πρέπει να πολεμήσουν και οι δικηγορίνες του λιμενικού, θα πολεμάμε στο μεταξύ όλοι στους δρόμους· και οι μονόχειρες και οι Ι-15.
Κάνεις λάθος και στα δυο σημεία. Το λιμενικό είναι στρατός. Διαχειρίζεται μονάδες επιφάνειας που περιπολούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και σε περιόδους κρίσης είναι τα πρώτα μέσα που επιλαμβάνονται. Θυμίζω την περίπτωση των Ιμίων, όπου περιπολικά του λιμενικού βρίσκονταν σε συνεχή αντιπαράθεση με αντίστοιχα όχι μόνο του τουρκικού λιμενικού, αλλά και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Η θέση είναι άσχετη. Όσον αφορά τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις και για τον λόγο που παράθεσα πιο πάνω, άπαντες οι ένστολοι θεωρούνται μάχιμοι. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες αντίστοιχες ειδικότητες γραφείου και ξανά: Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, ουτε για ελληνική πρωτοτυπία! Το θεωρείς παράλογο; Το θεωρείς too much;; Ίσως και να είναι, αλλά έτσι είναι. Αυτή είναι η διαδικασία
Δεν χρειάζεται να πολεμήσουν οι δικηγορίνες του λιμενικού. Ούτως ή άλλως ακόμα και σε περίοδο επιστράτευσης δεν πάνε όλοι στην πρώτη γραμμή. Υπάρχουν πολλές θέσεις διοικητικής μέριμνας, εκπαίδευσης κτλ στα μετόπισθεν, εξίσου κρίσιμες.
Η δεύτερη, που προέρχεται από την πρώτη, είναι ότι στον στρατό αυτά είναι αναμενόμενα, ίσως και επιθυμητά (για να σπάσουν οι τσαμπουκάδες κλπ). Αυτή είναι η άποψη που θεωρεί τους στρατεύσιμους πολίτες τροφή για τα κανόνια, αναλώσιμα πιόνια για τα παιχνίδια επί χάρτου κάποιων επιτελών. Οι σύγχρονοι σημερινοί στρατοί είναι τόσο πολύπλοκοι μηχανισμοί ώστε να μειώνουν τον αριθμό του ανεκπαίδευτου προσωπικού και να στρέφονται σε εξειδικευμένα στελέχη μακράς θητείας. Ή μήπως είναι μυστικό ότι η στρατιωτική εκπαίδευση κατά τη θητεία είναι ένα ανέκδοτο; Ή μήπως είναι ψέμα ότι στα πιο ειδικευμένα όπλα, ΠΝ και ΠΑ, σταμάτησαν να παίρνουν κληρωτούς;
Είχαμε ξανακάνει αυτήν την συζήτηση παλαιότερα. Ο στρατός εξ ορισμού μπορεί να λειτουργήσει μόνο με καθεστώς ιεραρχίας και πειθαρχίας, δεν γίνεται αλλιώς και πουθενά στον κόσμο σε καμία φάση της ιστορίας δεν πέτυχε κάποιο διαφορετικό μοντέλο. Ειδικά όσον αφορά μια χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα, ο στρατός υπάρχει για να προστατεύει την δημοκρατία, όχι να την εξασκεί.
Μιλάς για τους σημερινούς σύγχρονους στρατούς σαν βετεράνος
Άρα θα ξέρεις ότι σε όλες τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις, η αξία της εφεδρείας λειτούργησε καταλυτικά και ποτέ πόλεμος δεν κερδήθηκε αποκλειστικά από επαγγελματίες. Π.χ. στην πρόσφατη σύγκρουση στο Λίβανο το 2006, ό,τι έγινε από μεριάς Ισραήλ ήταν κατά πλειοψηφία από εφέδρους που επιστρατεύτηκαν και μάλιστα μέσα σε λίγες μέρες. Το Ισραήλ το οποίο και αντιγράφει στα στρατιωτικά πράγματα όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, διατηρεί μέχρι και εφέδρους πιλότους F-15. Ούτως ή άλλως, σε καιρό κρίσης ή πολεμικών επιχειρήσεων, αν έχεις απώλειες σε π.χ. άρματα μάχης, δεν είναι δύσκολο να βρεις άλλα, είτε μεταχειρισμένα στις διεθνείς αγορές, είτε στις αποθήκες σου. Αυτό που δεν μπορείς να βρεις με τίποτα είναι εκπαιδευμένα αξιόμαχα πληρώματα εφέδρων αρματιστών για να τα επανδρώσουν.
Οπότε αυτό που λες στο τέλος δεν είναι ψέμα, αλλά δεν είναι και ολόκληρη αλήθεια.
Αν είναι γεγονός ότι συμβαίνουν τέτοια και χειρότερα πράγματα, τότε σωστά καταδικάζονται και για τους άντρες.
Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα.
Αλλά στο λιμενικό; Στις υπηρεσίες υποστήριξης; Δημόσιες υπάλληλοι είναι. Τι διαφέρουν από τις δικηγορίνες ενός οποιουδήποτε υπουργείου; Εκτός αν τις θέλουμε για ορντινάντσες και ιδιαίτερες γραμματείς και ειδικών καθηκόντων. Ε, τότε πια, είναι όλο μαζί λάθος. 100%.
Δυστυχώς, στο τέλος αυτό πιστεύω ότι θα γίνει, για αυτό και τόσος θόρυβος για τις συγκεκριμένες θέσεις.
Φυσικά κάνεις λάθος. Στο δημόσιο προσλαμβάνονται και ΑμεΑ, και συγκεκριμένα για τη θέση νομικού δεν είναι ανάγκη να είσαι Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ για να προσληφθείς.
Το «φυσικά» μου άρεσε
Δεν κάνω λάθος. Στο δημόσιο γενικώς και αορίστως δεν «προσλαμβάνονται ΑΜΕΑ» αλλά «μπορεί να προσληφθούν και ΑΜΕΑ». Ανάλογα την διατύπωση της προκήρυξης και την θέση. Το λιμενικό σίγουρα δεν προσλαμβάνει ΑΜΕΑ, και στην προκειμένη περίπτωση εξάλλου, δεν τέθηκε θέμα Ζανκλοντβανταμίασης ούτως ή άλλως.
Άσχετο με τη συζήτηση αλλά όχι, δεν είναι οι καλύτεροι.
Καλώς. Τότε απλά οι απόψεις διίστανται.
Επαναδιατύπωση: Η πρακτική σαν πρακτική δεν είναι έχει κάτι το άθλιο. Είναι η ίδια που χρησιμοποιείται και στις ένοπλες δυνάμεις και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας και λίγο-πολύ και στον υπόλοιπο κόσμο. ΑΝ ΟΜΩΣ επιλέξεις να πιστέψεις τους ισχυρισμούς της καταγγέλουσας και ΜΟΝΟ τότε, αυτά που περιγράφει προφανώς και είναι αθλιότατα.
Ναι, βέβαια, ιδίως τώρα με τις περικοπές μισθών και τις απολύσεις, είναι πολυζήλευτες οι θέσεις.
Άποψή σου που στο συγκεκριμένο ειδικά θέμα δεν έχει καμία αξία αφού πολλοί, μεταξύ των οποίων και η καταγγέλουσα δεν συμμερίζονται.
Δεν έχει καμία σημασία αν ανακαλύφτηκε τώρα ή πρόπερσι. Αν είναι αλήθεια, πρέπει να σταματήσει. Η λογική του επιχειρήματός σου είναι ίδια με την «ε, τόσα χρόνια φοροδιαφεύγουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατί να τους συλλαμβάνουν τώρα;»
Δεν θα το έλεγα. Είναι μάλλον η ίδια λογική με το επιχείρημα «Μου τρώτε τη θέση κουφάλες; Θα σας βγάλω στα κανάλια».
Γιατί; Επειδή το να είσαι γιατρός σημαίνει εκ προοιμίου ότι είσαι και τίμιος; Ή επειδή η αποτυχούσα είναι α) αποτυχούσα και β) γυναίκα, άρα λέει ψέματα;
Όχι για αυτό! Διότι εκ προοιμίου ένας μάρτυρας ίσον κανένας, όπως ασφαλώς ξέρεις πολύ καλά εφόσον ασχολείσαι με νομικά κείμενα.
Φυσικά εδώ δεν είμαστε δικαστήριο, οπότε κρατάμε και μια πισινή. Δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση και τι άλλες αποκαλύψεις θα γίνουν, τι θέση θα πάρουν ή δεν θα πάρουν οι υπόλοιποι που ήταν μπροστά. Και ανάμεσα σε αυτούς που ήταν μπροστά, δεν ήσουν εσύ Παλάβρα, ούτε εγώ, ούτε κανείς από όσους έχουμε σχολιάσει την είδηση μέχρι στιγμής. Θα ήταν σώφρον λοιπόν να κρατούσαμε μια στοιχειώδη επιφύλαξη.
Επαναλαμβάνω ότι όλα τα επιχειρήματα περί αρτιμέλειας είναι άκυρα, γιατί η θέση είναι νομικού, άρα γραφείου, επομένως και με αμαξίδιο να είναι ο υποψήφιος, αν έχει τα προσόντα πρέπει να τον πάρεις, και οτιδήποτε άλλο συνιστά διάκριση.
Ας επαναλάβω: Σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας και με την μοναδική εξαίρεση του πολιτικού προσωπικού, οι πάντες και εννοώ οι πάντες, πρέπει να είναι αρτιμελείς και αξιόμαχοι, οποιαδήποτε και αν είναι η ειδικότητά τους. Ανεκαθεν, όχι τώρα. To αν σου αρέσει ή διαφωνείς καλώς ή κακώς είναι άσχετο και αδιάφορο. Μόνο στα πλαίσια μιας θεωρητικής συζήτησης σε ένα ανώνυμο φόρουμ έχει αξία, στην real life δεν έχει καμία.
Η
προκήρυξη αφορά αξιωματικούς με ειδικότητα νομικού, δεν αφορά πολιτικό προσωπικό. Case closed. Απλά.
Θα μπορούσε να πάει κάποιος άλλος. Είχα πολλές μαθήτριες που ήταν στο λιμενικό, σε θέσεις γραφείου, και ούτε μία από αυτές δεν είχε ανέβει ποτέ σε πλοίο (και πού να ανέβει με τη γυναικεία στολή, φούστα, τακούνι κτλ; )
Χώρια ότι οι ναυτικοί θεωρούν γρουσουζιά την παρουσία γυναίκας και παπά σε πλοίο.
Και γενικότερα με ξαφνιάζει πάντα η άνεση με την οποία ο Έλληνας δέχεται την προσβολή της αξιοπρέπειάς του και τη δικαιολογεί κι από πανω. Κι όποιος πει μια κουβέντα είναι πουριτανός, είναι θεούσος ή είναι εκτός πραγματικότητας.
Εμένα με ανησυχεί η άνεση με την οποία ο Έλληνας δέχεται να καταδικάσει ή επιδοκιμάσει άκριτα το οτιδήποτε, αρκεί να του σερβιριστεί κατάλληλα από κάποια ζούγκλα.