metafrasi banner

Captain (New York City Department of Correction)

pit

New member
Σε ένα ντοκιμαντέρ για κάποιες αμερικάνικες φυλακές, κάποιος από τους τρόφιμους κατηγορείται μέσα στη φυλακή για οπλοκατοχή και τον πάνε σε ένα γραφείο. Εκεί, μια γυναίκα, που αυτοαποκαλείται Captain Riley Shild, number 334, του παίρνει κατάθεση. Συμπληρώνει μπροστά του ένα έντυπο και τον ρωτάει τι συνέβη. Στο τέλος βγάζει απόφαση και τον στέλνει στην απομόνωση. Να την πω αρχηγό; Να την πω διευθύντρια; Τα ρούχα και το ύφος της δεν έχουν καμία τυπικότητα. Μόνο ο τρόπος που συμπληρώνει το έντυπο είναι καθαρά επαγγελματικός.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Έχω την εντύπωση ότι στις φυλακές οι φύλακες έχουν βαθμούς, όπως και οι αστυνομικοί.
Αν μιλάς για Αμερική, θα σου πρότεινα να βρεις σε ποια πολιτεία βρίσκεσαι και μετά να γκουγκλίσεις τους βαθμούς των wardens, να βρεις πού βρίσκεται ο captain, κι αν δεν καταφέρεις να βρεις ακριβή αντιστοιχία, πες μας μήπως κατεβάσουμε εμείς καμιά καλύτερη ιδέα.
 

pit

New member
Μιλάω για το σύμπλεγμα φυλακών στη Νέα Υόρκη Rikers Island. Αυτή, πάντως, στο βίντεο μού φαίνεται ότι έχει περισσότερο διοικητικό ρόλο. Συμπληρώνει τα διαδικαστικά στο έντυπο και βγάζει και απόφαση. Μήπως να την πω διοικητή;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Κοίτα, έγγραφα μπορεί να συμπληρώνει ο οποιοσδήποτε, π.χ. ο γραμματέας του δικαστηρίου, ή ο δικαστής, ή ο εισαγγελέας, ή ο κλητήρας κ.ο.κ. Καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Νομίζω ότι η έρευνά σου πρέπει να ξεκινήσει από τους βαθμούς στις συγκεκριμένες φυλακές.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Με βάση τη θέση του captain σε άλλα σώματα (στην κορυφή των κατώτερων αξιωματικών) και τραβώντας γραμμή στον πίνακα με τους βαθμούς στο ΛΝΕΓ, βρίσκουμε αντιστοιχία με αστυνόμο Β΄. Για να μην μπερδευτούμε εδώ σε λεπτομέρειες, ένας σκέτο αστυνόμος θα έφτανε.

http://en.wikipedia.org/wiki/Police_ranks_of_the_United_States


Επίσης: Στην ψυχολογία και στη γεωγραφία το complex μπορεί να είναι «σύμπλεγμα». Στη βιομηχανία και στην οικονομία είναι...;
 

pit

New member
Σωστό το σχόλιο για το complex. Έχω ακούσει τις φράσεις "σύμπλεγμα φυλακών" και "σύμπλεγμα κτηρίων", γι' αυτό το έγραψα. Θα μπορούσε να είναι και συγκρότημα κτηρίων/φυλακών. Το αστυνόμος δεν είναι άσχημο.
 

unique

Member
Δεν νομίζω ότι θα ταίριαζαν βαθμοί της αστυνομίας ή του στρατού. Θα προτιμούσα το "αρχιδεσμοφύλακας". Πάντως: The warden is the top officer and there are majors, captains, lieutenants, Msgts, Sgts and CO's.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Γι' αυτό και πρότεινα στον Πιτ να το ψάξει. Για παράδειγμα, βλέπω εδώ, που το βρήκα στον ιστότοπο του αρμόδιου υπουργείου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ότι οι φύλακες έχουν βαθμούς, όπως οι αστυνομικοί, αλλά δεν είναι αντίστοιχοι με αυτούς των αστυνομικών.
Μάλιστα, υπάρχει και σχετικός σύνδεσμος στη Βίκι: Ranks of correction officers.
Σε φθίνουσα σειρά:

  1. Commissioner of Department
  2. Chief of Department / First Deputy Commissioner
  3. Deputy Chief of Department / Deputy Commissioner
  4. Supervising Warden / Associate Commissioner
  5. Warden / Assistant Commissioner
  6. Deputy Warden in Command
  7. Deputy Warden / Director
  8. Assistant Deputy Warden
  9. Captain
  10. Correction Officer

Ο captain είναι δεύτερος στην ιεραρχία, όπως βλέπουμε, άρα όχι «αστυνόμος», που είναι ανώτερος βαθμός της ΕΛ.ΑΣ. Θα έψαχνα τώρα να βρω και μήπως υπάρχουν αντιστοιχίες στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι θα το αφήσω στον Πητ. :)
 

pit

New member
Επειδή δεν το βιάζομαι, θα το ψάξω κι εγώ κάποια στιγμή. Εντωμεταξύ, αν βρεις/θυμηθεί κάποιος κάτι, ας το προσθέσει.
 

SBE

¥
Captain Riley Shild, number 334
Άσχετα από το πως θα μεταφράσεις την κυρία αυτή, νομίζω ότι το όνομά της είναι Captain Riley, Shield No 334, δηλαδη η αστυνόμος (ή ό,τι άλλο) Ράιλι, με αριθμό σήματος 334.
 

pit

New member
Ναι, σ' αυτό έχεις δίκιο. Ήταν δικό μου λάθος στο κόμμα. Προφανώς, το Ράιλι είναι το επίθετό της.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάτωσε ο Captain! Αρχιφύλακας δηλαδή, που ταιριάζει και στον δεσμοφύλακα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ πάλι νομίζω ότι δεν είναι σωστό :) Στον προηγούμενο σύνδεσμο που έδωσα, φαίνεται πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Ν.Υ. δεν έχουν βαθμούς αστυνομίας. Έψαξα λίγο σε διάφορα ΦΕΚ και ανακάλυψα ότι το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες.

Πιτ, θα πρότεινα να στείλεις ένα μέιλ στην Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, για να τους ρωτήσεις αν έχουν βαθμούς και ποιοι είναι αυτοί.
 

pit

New member
Δεν είναι κακή ιδέα, Παλάβρα. Μάλλον αυτό θα κάνω. Να μας φύγει κι η απορία.
 
Top