metafrasi banner

music appreciation

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Music appreciation is teaching people what to listen for and to appreciate different types of music. Usually music appreciation classes involve some history lessons to explain why people of a certain era liked the music that they did.

Συμφωνείτε με την απόδοση Μουσική Ακρόαση που βρίσκουμε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση; Έχετε κάποια άλλη πρόταση;

Hao Huang
Το Μάθημα της Μουσικής Ακρόασης - Προοπτικές διεύρυνσης*
(Μετάφραση: Ευαγγελία Σίμου)
Η διαπολιτισμική μελέτη της Μουσικής μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια του μαθήματος Μουσικής Ακρόασης με πολλούς συνοπτικούς και περιεκτικούς τρόπους.
Ο όρος Music Appreciation, που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα τόσο στη διδακτική πράξη όσο και στη βιβλιογραφία της αγγλοαμερικάνικης μουσικοπαιδαγωγικής παράδοσης, έχει τις ρίζες του στη μουσικοπαιδαγωγική κίνηση που είναι γνωστή με την ονομασία The Αppreciation Movement (Α' μισό του αιώνα μας, Μ. Βρετανία). Η κίνηση αυτή συνδέθηκε με τα ονόματα των μουσικοπαιδαγωγών S. Μacpherson, E. Read και P. Scholes. Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του κινήματος ήταν ότι στόχευε στο να ενθαρρύνει τα παιδιά να μάθουν να ακούνε μουσική - εκτός από αυτήν που τα ίδια εκτελούν - και στη συνέχεια να προχωρούν στην ανάλυσή της. Αυτός ήταν ένας νέος τρόπος καλλιέργειας της ακοής που φυσικά συνδυαζόταν και με τις ανάλογες ασκήσεις, μόνο που τελικά οδήγησε στο να εμποδίζει η συνεχόμενη, επίμονη ανάλυση έργων την αισθητική απόλαυση που προσφέρει η ακρόαση ενός μουσικού έργου. Σήμερα χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει το μάθημα Γενική Μουσική σε τάξεις και περιλαμβάνει εκτός από ακρόαση και ανάλυση μουσικής και στοιχεία ιστορίας της μουσικής. Με αυτή λοιπόν την έννοια - στο παρόν άρθρο - χρησιμοποιείται ο όρος Μουσική Ακρόαση ως ελεύθερη μετάφραση του Music Appreciation, ελλείψει αντίστοιχου δόκιμου ελληνικού όρου.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα δεν είχαμε συζητήσει κάτι για καλλιτεχνική εκπαίδευση στα δημοτικά σχολεία; (Πάει, κλούβιανε...)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν θυμάμαι, αλλά εμένα με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το music appreciation, όχι γενικά η καλλιτεχνική εκπαίδευση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Από αλλού στον ίδιο τόπο (τα έντονα, δικά μου):

Vanda Lima Bellard Freire
Η Μουσική Εκτίμηση και η ανοικοδόμηση της γνώσης - πρώτο μέρος*
(μετάφραση: Λελούδα Στάμου, επιμέλεια: Πολύβιος Ανδρούτσος)

Το παρόν άρθρο επικεντρώνεται στη Μουσική Εκτίμηση όπως εφαρμόστηκε σε διαφορετικές συνθήκες έρευνας: α) σε πανεπιστημιακό επίπεδο στο μάθημα της Ιστορίας της Μουσικής και β) σε παιδικές τάξεις αρχαρίων της μουσικής στο Escola de Musica da Universidade Federal του Rio de Janeiro. Στην εργασία αυτή επιχειρείται η προσέγγιση της μουσικής εκτίμησης ως μια δραστηριότητα που συνδυάζεται αποτελεσματικά με την κατασκευή της μουσικής γνώσης, διαμέσου μιας προσέγγισης της αρμονίας με τους όρους της κριτικής και κοινωνικής παιδαγωγικής. Η μουσική εκτίμηση χρησιμοποιήθηκε ως μια δραστηριότητα ακρόασης η οποία προσδίδει σημασία στο προσλαμβανόμενο ηχητικό υλικό, κάνοντας δυνατή την κατανόηση της φόρμας του. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στη μουσική φαινομενολογία. Η μουσική φόρμα θεωρείται ως η δομή της μουσικής όπως την αντιλαμβάνεται ο ακροατής. Τα αποτελέσματα επικυρώνουν τη μέθοδο και δείχνουν ότι οι ακροατές που συμμετείχαν κατάφεραν μια σαφή ανάπτυξη της μουσικής τους κατανόησης.

** Σημείωση της μεταφράστριας: Ο όρος Μουσική Εκτίμηση χρησιμοποιείται για να αποδώσει τον αγγλικό όρο «Music Appreciation» ο οποίος χρησιμοποιείται στον αγγλόφωνο επιστημονικό χώρο για να υποδηλώσει το αντίστοιχο μάθημα μουσικής. Το μάθημα αυτό έχει στόχο μέσα από τη μουσική ακρόαση τη γνωριμία των μαθητών με τα έργα διαφόρων συνθετών και εποχών, την κατανόηση μουσικών στοιχείων και εννοιών, την ανάπτυξη αισθητικών κριτηρίων, την αισθητική απόλαυση και την καλλιέργεια ευαίσθητων ακροατών μουσικής.

http://www.eeme.gr/ekdoseis_me_12.htm

Για την ποίηση (appreciation of poetry) τι προτιμάτε; (Magenta: κριτική ανάλυση)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο όρος μουσική εκτίμηση με δυσκολεύει. Ένα μικρό σε έρχεται και χώνεται από μόνο του ανάμεσα και γίνεται (έχω τη) μουσική σε εκτίμηση· είναι και οι κάθε λογής εκτιμητές που με μπερδεύουν κι άλλο. Αλλά και κριτική ανάλυση βαριά μου φαίνεται για μια πρώτη γνωριμία, έστω και αρκετά πλούσια όπως π.χ. περιγράφεται για τη μουσική εκτίμηση.

Είναι κάτι περισσότερο από το Music 101 ή το Poetry 101 που θα έλεγαν οι αμερικανοθρεμμένοι; Είναι οι βασικές γνώσεις; Είναι η πρώτη γεύση, η πρώτη μυρωδιά; Είναι οι οδηγίες χρήσης; Το εγχειρίδιο, το πρώτο βιβλίο;
 

nickel

Administrator
Staff member
Βλέπω και διάφορες άλλες αποδόσεις (εξοικείωση, πρώτη γνωριμία κ.ά.). Αλλά, αν μπορούμε να το πούμε αλλιώς: (πώς) μαθαίνουμε να αγαπάμε τη μουσική.
 
Εγώ μουσική καλλιέργεια το λέω ή μαθήματα μουσικής καλλιέργειας. Μουσική ακρόαση δεν στέκει, όπως δεν στέκει και η εκτίμηση (ποια εκτίμηση; )
 
Top