Είχαμε συμφωνήσει να έχουμε λίγες ενότητες στο φόρουμ για να μη γίνει λαβύρινθος. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να νοικοκυρευτούμε λίγο, αξιοποιώντας το σύστημα των θεματικών ετικετών (tags) που χαρακτηρίζουν νήματα. Είναι εδώ και καιρό της μόδας σε διάφορα ιστολόγια, όπου βλέπετε μια συστάδα λέξεων σε διαφορετικά μεγέθη. Πρόκειται για το σύννεφο ετικετών (tag cloud) με όλες τις ετικέτες σε αλφαβητική σειρά και σε μεγέθη ανάλογα με τον αριθμό νημάτων που φιλοξενεί η καθεμιά. Για παράδειγμα, το δικό μας σύννεφο μπορεί μια μέρα να είναι κάπως έτσι.



Οι ετικέτες θα είναι καλό να χρησιμοποιούνται σε κάθε νήμα που ανοίγει στις ενότητες των ερωτήσεων, δηλαδή στις πρώτες έξι ενότητες του φόρουμ, αλλά αυτό δεν αποκλείει και ένα ψυχαγωγικό νήμα με κάποια γλωσσική αξία (βλέπε τσίτα) να πάρει κι αυτό την ετικέτα του. Όρισα ήδη καμιά πενηνταριά ετικέτες (αυτές που είναι τώρα στο σύννεφο και θα επαναλάβω στη συνέχεια) για να τις βρίσκετε έτοιμες. Γράφονται με πεζά, δεν ακολουθούν κανένα συγκεκριμένο σύστημα και το πιθανότερο είναι ότι θα προσθέσουμε κι άλλες (αλλά όχι πολύ περισσότερες, δεν χρειάζεται να γίνει χαμός). Κάθε νήμα θα πρέπει να έχει μία ετικέτα, αλλά μπορεί να έχει και τρεις και τέσσερις. Π.χ. κάπου φτάνει ένα σκέτο animals ή sports, αλλού μπορεί να βάλετε linguistics και idioms. Αν δεν βρίσκετε κάτι στην κατηγορία που θέλετε, διαλέξτε μια γενικότερη κατηγορία ή προσθέστε καινούργια, ιδιαίτερα αν πιστεύετε ότι είναι μια κατηγορία με μέλλον (αν ετοιμάζεστε να κάνετε δέκα ερωτήσεις για typography, μη διστάσετε να προσθέσετε την ετικέτα). Έτσι κι αλλιώς, οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να κάνουν αλλαγές.

Όταν ξεκινάτε ένα νήμα, κάτω ακριβώς από το πλαίσιο όπου γράφετε το κείμενό σας υπάρχει ένα μικρότερο πλαίσιο με την ένδειξη Tags και την υπόδειξη Separate tags using a comma. Όταν πληκτρολογείτε στο πλαίσιο μια ετικέτα που ήδη υπάρχει, θα εμφανιστεί λίστα με τις επιλογές που έχετε. Διαλέξτε μια ετικέτα που υπάρχει ή δημιουργήστε καινούργια.

Στα υφιστάμενα νήματα, κάτω από το τελευταίο μήνυμα υπάρχει μια γραμμή που λέει Tags αριστερά και Edit tags δεξιά. Αν πατήσετε το Tags, θα βρεθείτε στη σελίδα με το Tag cloud. Περιέχει τις ετικέτες που έχουν χαρακτηρίσει ένα τουλάχιστον νήμα. Δεν είναι (ακόμα) ο πλήρης κατάλογος. Ο πλήρης κατάλογος θα βρίσκεται εδώ και θα ενημερώνεται με τις νέες ετικέτες που έχουν εγκριθεί. Αν θέλετε να προσθέσετε ετικέτα σε ένα οποιοδήποτε νήμα, μη διστάσετε — πατήστε Edit tags. Αναλάβετε πρωτοβουλία και, αν κάνετε σωστά τη δουλειά, οι συντονιστές θα σας ευγνωμονούν, μια και θα πρέπει να ενημερώσουν μερικές δεκάδες νήματα...

Στη σελίδα με το σύννεφο, αν πατήσετε πάνω σε μια ετικέτα, θα εμφανιστούν όλα τα νήματα που έχουν ήδη χαρακτηριστεί με αυτήν. Τα είπα όλα, νομίζω. Γενικά για τις ετικέτες, στη Wikipedia.

Ακολουθούν οι κατηγορίες και αποκάτω προσθέστε τις παρατηρήσεις σας.