Καλησπέρα σε όλους. Έχω μια απορία που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Σήμερα το πρωί πήγαμε εκδρομή με το σχολείο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κάποια στιγμή, όταν βρισκόμασταν μπροστά σε μια προθήκη με πήλινες πλάκες σε γραμμική Β, η συμπαθής κατά τα άλλα ξεναγός αφηγήθηκε την ιστορία της αποκρυπτογράφησης της γραμμικής Β από τους Βέντρις και Τσάντγουικ. Μας είπε τότε κάτι που μου φάνηκε εντελώς εξωφρενικό: όταν λέει οι Βέντρις και Τσάντγουικ ανακάλυψαν ότι η γραμμική Β ήταν ελληνικά απογοητεύτηκαν (θαρρώ οι ακριβείς της λέξεις ήταν "δεν τους άρεσε καθόλου") και, σύμφωνα πάντα με τη ξεναγό, έστειλαν τηλεγράφημα στη βρετανική κυβέρνηση γράφοντας "δυστυχώς, είναι ελληνικά".

Εννοείται ότι η ιστορία αυτή δεν με πείθει καθόλου. Δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι ο κρυπτογράφος που, ερχόμενος ουσιαστικά από το πουθενά, έκανε τη σημαντικότερη ίσως ανακάλυψη της ιστορικής γλωσσολογίας του 20ου αιώνα, θα χρησιμοποιούσε ποτέ, αναφερόμενος στην ανακάλυψή του, τη λέξη "δυστυχώς". Μάλλον μεθυσμένος από την έξαψη της ανακάλυψης φαντάζομαι ότι θα ήταν παρά απογοητευμένος από αυτήν. Να ήταν απογοητευμένος ο Έβανς, το καταλαβαίνω. Αλλά όχι ο Βέντρις.

Από την άλλη, μη όντας σχετικός με το αντικείμενο, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Έτσι ρώτησα μια συνάδελφο φιλόλογο που ήταν εκείνη τη στιγμή παρούσα αφενός αν άκουσα καλά και αφετέρου αν το ήξερε η ίδια. Μου απάντησε ότι ναι, άκουσα καλά, και όχι, δεν το είχε ξανακούσει. Τη ρώτησα αν υπάρχει πιθανότητα να ανταποκρίνεται στην αλήθεια, και μου απάντησε ότι για να το λέει η ξεναγός, τότε θα πρέπει να το έχει διαβάσει κάπου. Έτσι φαντάζομαι κι εγώ, γιατί βρίσκω μάλλον απίθανο να το φαντασιώθηκε η ξεναγός. Λογικά πρέπει όντως να το διάβασε κάπου. Μήπως σε κάποιο κείμενο ανάλογης εγκυρότητας με εκείνο για το Hellenic Quest; Η άλλη ιδέα που μου πέρασε από το μυαλό είναι να υπήρξε πράγματι ένα τηλεγράφημα το οποίο κάποια στιγμή να έπεσε στα χέρια ενός μεταφραστή που του άλλαξε τα φώτα.

Έκανα μερικές πρόχειρες αναζητήσεις σε google και wikipedia χωρίς να βγάλω άκρη. Για την ακρίβεια, δεν βρίσκω τίποτα, κάτι που με οδηγεί στην ιδέα ότι μπορεί να μην πρόκειται καν για μύθο. Μήπως τελικά το είδε η ξεναγός στον ύπνο της;
Έχει ακούσει κανείς κάτι παρόμοιο;