metafrasi banner

(agent) handler = χειριστής (πρακτόρων)

Υπάρχει μήπως κάποια συμπαθητική απόδοση για τον handler σε κατασκοπικό κόντεξτ; Σκέφτηκα τα χειριστής και σύνδεσμος, αλλά δεν με ενθουσιάζουν.
 
Εγώ θα έλεγα "χειριστής" και μόνο "χειριστής". Νομίζω δε ότι σε αυτό το πλαίσιο έχει μάλλον κατοχυρώσει τη θέση της. "Σύνδεσμος" είναι άλλο πράγμα (liaison, contact), και ο "σύνδεσμος" πιθανόν να έχει κι αυτός τον "χειριστή" του.

Επικεφαλής; Συντονιστής; Ομαδάρχης;

Όχι για το "handler", όπου ο υπεύθυνος για τον υπό εκπαίδευση κατάσκοπο είναι one to one, αλλά επίσης οι λέξεις αυτές χρησιμοποιούνται και σε άλλα κοινωνικά περιβάλλοντα, ενώ ο "χειριστής" νομίζω χρησιμοποιείται μόνο σε αυτό το κοινωνικό περιβάλλον. Όπως και στ' αγγλικά μάλλον.

ΥΓ. Και στ΄αγγλικά το ίδιο "δυσάρεστο" ακούγεται το handler, αλλά αυτό είναι: handler, χειριστής. Χειρίζεται τον πράκτορα όπως θα χειριζόταν μια μηχανή.
 
Επιταγη εισοδου στην αγορα εργασιας για ανεργους 18-29 ετων
Ο Chris_saxo vts απάντησε στον Star_Light, στο θέμα Μπλα Μπλα

Εγώ αυτόν έχω υπεύθυνο. Στο 2105271169 είναι μια κοπέλα πολύ εξυπηρετική. Αυτή μου είπε ποιος είναι ο χειριστής μου.


(Αυτό είναι το πρώτο... "πειστήριο", και είναι ξεκαρδιστικό, αλλά δυστυχώς το δεύτερο δεν μπορώ να το ανοίξω.)
Κατά τ' άλλα, εδώ βλέπουμε αρκετές φορές τον χειριστή κατασκόπων/πρακτόρων.

Πάντως η γνώμη που εξέφρασα πιο πάνω (και στην οποία επιμένω) έχει διαμορφωθεί από διάφορα διαβάσματα, και νομίζω μάλλον σε έντυπα μέσα. Για την ακρίβεια, είναι περισσότερο μια πεποίθηση παρά μια θέση/ετυμηγορία για την οποία μπορώ αυτή τη στιγμή να προσκομίσω αδιάσειστα στοιχεία. :)

Δεν μπορώ να το υποστηρίξω παραπάνω, ωστόσο η γνώμη μου, για τον Στάθη, παραμένει: μην απορρίπτεις τόσο εύκολα το "χειριστής", ίσως να σου ακούγεται άσχημα επειδή όντως ακούγεται άσχημα, αλλά αυτό είναι κι έτσι χρησιμοποιείται. Και το "handler" άσχημα ακούγεται, αλλά αυτό είναι κι έτσι χρησιμοποιείται - handler.
 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Μάλλον πείστηκα κι εγώ για το χειριστής, ελλείψει και καλύτερης απόδοσης.

Επικεφαλής; Συντονιστής; Ομαδάρχης;
Όπως είπε και η antongoun, προδίδουν τη σχέση 1:1 που υπάρχει μεταξύ handler και πράκτορα (ενώ το ομαδάρχης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις κατασκηνώσεις, στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον).
 
Top