Είναι μια διαδικασία που κάθε σύγχρονος άνθρωπος έχει περάσει (οι υπόλοιποι είτε δεν ξέρουν τι θα πει ίντερνετ ή έχουν μνήμη ελέφαντα και καρνέ Σημίτη και δεν έχουν ξεχάσει ποτέ κανέναν κωδικό πρόσβασης — άλλως «συνθηματικό» ή και «διελευτήριο»).
Πας να μπεις σε κάποιον ιστότοπο όπου συχνάζεις (αν και έχεις να περάσεις από τον Δεκαπενταύγουστο) και ανακαλύπτεις ότι το ιστοπλοϊκό σου (το πρόγραμμα περιήγησης, κοινώς μπράουζερ) έχει ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης που του είχες πει να τον θυμάται, αλλά αυτό (το ιστοπλοϊκό) για κάποιον από τους περίεργους λόγους που διέπουν τη συμπεριφορά του αποφάσισε μες στο καταχείμωνο να κάνει springcleaning και έχει ξεχάσει τους μισούς αν όχι όλους τους κωδικούς. Τον συγκεκριμένο δεν τον έχεις φυλάξει στο μυστικό και σούπερ-απόρρητο αρχείο που τηρείς για τους κωδικούς (AllMyPasswordsAreHere.doc), οπότε η μόνη λύση που σου μένει είναι να ανταποκριθείς στην ευγενική πρόσκληση που έμμεσα σου απευθύνει ο ιστότοπος με την ερώτηση «Have you forgotten your password?» ή σκέτο (μάγκικο) «Forgot your password?» (νομίζω ότι αν μαθητής των αγγλικών ξεχνά τους ανώμαλους χρόνους του forget, θα πρέπει πλέον να μηδενίζεται χωρίς δεύτερη κουβέντα).
Αυτή η διαδικασία με την οποία ζητάς από τον ιστότοπο να σου στείλει στο ηλεταχυδρομείο σου καινούργιο προσωρινό κωδικό, να μπεις και να δημιουργήσεις νέο κωδικό και αυτή τη φορά να τον φυλάξεις κάπου όπου θα τον ξαναβρείς ή να αδιαφορήσεις γιατί δεν έχεις πρόβλημα να αλληλογραφείς με το μηχανάκι αυτόματου password reset του ιστότοπου, λέγεται password reset και παίρνει περισσότερες μορφές από αυτήν που περιέγραψα, όπως μπορείτε να δείτε και εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Self-service_password_reset
Η απόδοση της Microsoft για αυτή τη διαδικασία είναι επαναφορά κωδικού πρόσβασης. Δεν ξέρω για εσάς, εμένα δεν με ικανοποιεί η επαναφορά — δεν έφυγε τίποτα από τη θέση του για να το επαναφέρουμε.
Η ΕΛΕΤΟ προτείνει επανάθεση διελευτηρίου, αλλά για τον μέσο χρήστη τέτοιες αποδόσεις πρέπει να συνοδεύονται από επεξηγηματική υποσημείωση. Και τι είναι η επανάθεση; Νέα ανάθεση ή νέα τοποθέτηση;
Στο διαδίκτυο είδα και κάποια ανάκτηση ή επανάκτηση, σκέφτηκα και την ανανέωση και την επαναρύθμιση και τον επαναπροσδιορισμό του κωδικού πρόσβασης, αλλά σταμάτησα όταν έπεσα πάνω σ’ ένα αφοπλιστικό «Αλλαγή κωδικού πρόσβασης». Και είπα να ρωτήσω και τη δική σας γνώμη.