Πώς μαθαίνουμε νέες λέξεις;

δεν έχει σημασία, διότι οι πληροφορίες που παραθέτονται είναι χρήσιμες για τον οποιονδήποτε.
Θα μου επιτρέψετε να τονίσω αυτή τη φράση, με την παραίνεση να επανέλθουμε στο τόσο ενδιαφέρον θέμα της ανάρτησης.

Μ' αυτά και μ' αυτά, δεν θυμάμαι αν ανέφερα τη μέθοδο ενός φίλου μου για εμπλουτισμό του αγγλικού λεξιλογίου του. Έγραφε λέξεις σε μικρά χαρτάκια που κουβαλούσε μαζί του και έκανε επανάληψη όπου και όποτε είχε την ευκαιρία - μέσα στο λεωφορείο π.χ. ή σε κάποια αίθουσα αναμονής ή γενικώς όπου στεκόταν κι όπου βρισκόταν. Δεν ξέρω ή δεν θυμάμαι αν έγραφε τη λέξη και τη σημασία της μαζί στην ίδια πλευρά, νομίζω όμως ότι το ιδανικό θα ήταν να γράφεις στη μια πλευρά πεντ' έξι λέξεις και στην άλλη τη σημασία τους (κάτι παρόμοιο μ' αυτό που πρότεινε παραπάνω ο Νίκελ, αν δεν απατώμαι).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Νομίζω ότι βοηθάει επίσης και η ανάγνωση λογοτεχνίας ή κάποιου βιβλίου που να μας ενδιαφέρει γενικώς. Δεν είναι ανάγκη να ψάχνει κανείς όλες τις λέξεις που δεν ξέρει, αρκεί να ψάχνει μια δυο βασικές σε κάθε σελίδα που εμποδίζουν την κατανόηση.
 

lalitor

New member
Ίσως δεν είναι σωστό που μπαίνω στην διαδικασία να ξαναγράψω ενώ είχα ισχυριστεί ότι δεν θα ξανα-έγραφα. Αλλά αν είναι να σας βάλω έστω και λίγο μυαλό, όποια και αν είναι η ηλικία σας, τότε χαλάλι.
Δίκιο έχει ο drsiebenmal. Με αναγκάζεται να αποκαλύψω το βιογραφικό μου.
Η ιστορία μου είναι απλή, τόσο απλή και κοινή που αυτό κάνει πιο ανησυχητική την εμμονή σας με το τρολ. Υπήρξα παιδί χωρισμένων γονιών, από τότε που ΔΕΝ θύμαμαι. Όλα τα χρόνια μεγάλωνα μόνο με τον ένα γονέα μου που δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να βγάζει πέρα οικονομικά. Είτε δούλευε είτε κοιμόταν. Στην καλύτερη να λέγαμε "καληνύχτα" και δύο κουβέντες πριν πάμε για ύπνο το βράδυ. Δεν είχα κανέναν να με επιβλέπει και περνούσα άπειρες ώρες μόνος στο σπίτι. Ποτέ και κανείς δεν μου έδωσε κίνητρο για διάβασμα ούτε και μου έμαθαν την αξία του. Αλλά ακόμα και αν το έκαναν νομίζω πως το μόνο που είχα ανάγκη ήταν η υπεκφυγή από την πραγματικότητα για να μην νιώθω μόνος.
Από το δημοτικό ακόμα είχα έντονα σημάδια μελαγχολίας που αργότερα εξελίχθηκε σε κατάθλιψη. Η μόνη παρηγοριά που έβρισκα σαν έφηβος στο γυμνάσιο ήταν σε λίγα εξωσχολικά βιβλία. Εκεί έβρισκα τον εαυτό μου και πρότυπα ανθρώπων (και γονέων) που δεν έβλεπα να υπάρχουν γύρω μου. Αν λοιπόν θεωρείτε πως γράφω αρκετά καλά, τότε να ξέρετε ότι αυτό το χρωστάω σε αυτά τα βιβλία και στον έναν τελευταίο χρόνο του λυκείου που αναγκάστηκα να διαβάσω έκφραση έκθεση γιατί ήθελα να περάσω στο πανεπιστήμιο που τελικά τα κατάφερα. Γι αυτό μέχρι σήμερα δεν έχω γνώσεις ιστορίας αλλά και άλλων μαθημάτων. Πού είναι το κακό να θέλω να μάθω αυτά που δεν έμαθα ποτέ ακόμα και αν είναι γνώσεις δημοτικού;
Ναι, φίλη Palavra, ξέρω ότι το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι μυθολογία, το κρατάω στα χέρια μου. Ξέρω να ξεχωρίζω την μυθολογία από την ιστορία, δεν είμαι τόσο βλάκας.

Την λέξη "επίγνωση" την έμαθα νομίζω στο γυμνάσιο. Δεν θυμάμαι πως. Νομίζω πρέπει να ήταν από ένα βιβλίο μάλλον κοινωνιολογίας. Η φράση που μου είχε μείνει στο μυαλό ήταν "η επίγνωση του θανάτου". Πρέπει να ήταν ένα βιβλίο βιο-κοινωνιολογίας που είχα δανειστεί και αν θυμάμαι καλά έλεγε ότι αυτή η επίγνωση του θανάτου διαφοροποίησε τον άνθρωπο από τα άλλα ζώα. Μπορεί να μην θυμάμαι σωστά το βιβλίο, η φράση όμως ήταν αυτή.

Την λέξη "εικονοποιώ" την σκέφτηκα μόνος (όπως και τον συμπερασματοβγάλτη). Την έψαξα στο ίντερνετ, είδα ότι υπάρχει και την έγραψα, αν και ίσως θα την έγραφα έτσι κι αλλιώς.

~Αν όλα τα παιδιά της γης
φωνάζαν τους μεγάλους
κι αφήναν τα γραφεία τους
και μπαίναν στο χορό
ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και δυο φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.~

Τις λέξεις αυτογνωσία και ετερογνωσία αν θυμάμαι καλά τις πρωτογνώρισα μέσα από κάποια άρθρα του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά. Άρχισα να τις χρησιμοποιώ περισσότερο τον τελευταίο καιρό που διαβάζω το "Ας αναστοχαστουμε εαυτούς και αλλήλους" του καθηγητή Τάσιου. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο. Από τα καλύτερα που έχω διαβάσει. Έχω διαβάσει περίπου το μίσο και το παράτησα γιατί ήταν πολύ χρονοβόρο. Εκεί να δεις άγνωστες λέξεις! Αν δεν είχα πιάσει αυτό το βιβλίο στα χέρια μου ίσως ποτέ να μην έβρισκα το φόρουμ σας. Μάλιστα ο κύριος Τάσιος χρησιμοποιεί τις λέξεις "αυτο-νοογνωσία" και "ετερο-νοογνωσία". Νομίζω είναι η δική του μετάφραση της λέξης mindreading και μιάς άλλης που δεν μου έμεινε στο μυαλό.

Την λέξη Διλσεξοία την έγραψα γιατί μου φάνηκε αστεία, τόσο που καθώς την έγραφα γελούσα. Ο Αρκάς σε ένα σκίτσο του γράφει "B for Dyslexia". Ποιά η διαφορά με το αστείο του Αρκά; Το ότι εγώ το έγραψα σε συζήτηση ενώ ο Αρκάς σε σκίτσο; Αν είναι έτσι, ζητάω συγγνώμη.

Αυτή είναι η μικρή μου ιστορία. Αν είμαι ένας στους χίλιους, αυτό δεν το ξέρω. Νομίζω όμως πως εσείς είστε μεγάλοι και ξεροκέφαλοι, και γι αυτόν τον χαρακτηρισμό δεν ζητάω συγγνώμη. Τώρα τι να σας πω ρε παιδιά; Εσείς μπορεί να μου πείτε ότι ακόμα και αυτά τα λέω σαν τρολ... Αλλά ακόμα και αυτό να κάνετε σας ευχαριστώ γιατί είχα καιρό να γράψω τόσο πολύ και μπορεί να είναι αλήθεια αυτό που είπε η SBE, ότι δηλαδή με το που άρχισε αυτή η κουβέντα για το τρολ η χρήση του λεξιλογίου μου βελτιώθηκε.

Νικέλ, αν θες δίπλα στο ΕΝΑ ΝΗΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ. πρόσθεσε το "ΕΝΑ ΤΡΟΛ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΛΕΞΕΙΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΛΑ" :D
 

nickel

Administrator
Staff member
πρόσθεσε το "ΕΝΑ ΤΡΟΛ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΛΕΞΕΙΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΛΑ" :D

Όχι, μπρε! Αυτό είναι σαν... δυσλεκτική ρίμα. Να το κάνουμε: «Ένα τρολ την εβδομάδα θα διαλύσει την ομάδα!»

Για να μη διαλυθεί η ομάδα λοιπόν, προτείνω να ξεκολλήσεις κι εσύ από τούτο το νήμα και να αρχίσεις να συμμετέχεις πιο ελεύθερα σε νήματα της ενότητας της ελληνικής γλώσσας. Υπάρχουν χίλια δυο ερεθίσματα γι' αυτό.

Σε ευχαριστώ για την παραπάνω προσθήκη.
 
Σκεφτόμουν ότι από ένα τέτοιο νήμα δεν πρέπει να λείπει η αναφορά στην Άσπρη Λέξη, εκείνο εκεί το πρότζεκτ της "μιας λέξης την ημέρα" που δεν ξέρω ακριβώς τι απόγινε και αν και πώς συνεχίζεται. Πριν από κάμποσα φεγγάρια, πάντως, λάμβανα μια λέξη την ημέρα στο email μου και βλέπω ότι τώρα έχουν και facebook.

Και φυσικά αφού αναφέραμε την Άσπρη Λέξη, δεν πρέπει να παραλείψουμε και την αναφορά στην Παρδαλή Λέξη, που συγκεντρώνει ιδιωματικές λέξεις των διαφόρων διαλέκτων της ελληνικής γλώσσας (και λέξεις άλλων γλωσσών που μιλιούνται στον ελλαδικό χώρο, π.χ. τσιγγάνικα).

Το βιβλιό ιστορίας της Γ δημοτικού είναι μια πονεμένη ιστορία (pun intended) που ίσως καλύτερα να συζητήσουμε σε άλλο νήμα. Διότι εγώ ως μάνα θεωρώ απαράδεκτο να ξεκινά με μυθολογία η διδασκαλία ενός μαθήματος που λέγεται "ιστορία". Και όταν το συζητώ με άλλους γονείς, να μου λένε "έλα μωρέ και τι έγινε, είναι σαν παραμυθάκι". Παραμυθάκι η αρχαία ελληνική μυθολογία, που συναγωνίζεται σε χάρντκορ την ινδουιστική και τη σκανδιναβική; Αυτή θέλει λογοκρισία για να τη διδάξεις στα παιδάκια, και αναρωτιέμαι τι νόημα έχει να το κάνεις; Ούτε ιστορία θα μάθουν έτσι, ούτε τη μυθολογία όπως πραγματικά είναι, ούτε βεβαίως θα καταλάβουν τι σημαίνει "ιστορία" ως επιστήμη - μάλλον θα μείνουν με την εντύπωση ότι είναι ανιστορήσεις γενικώς όπου καθένας λέει ό,τι κατεβάσει η κούτρα του, όπως στο "παππού πες μας μια ιστορία" (άσε που ίσως να απέχει και πολύ από την αλήθεια αυτό). Και πριν πει κανείς ότι "τα παιδιά ξεχωρίζουν την αλήθεια από τη φαντασία" να πω ότι έχω μια γνωστή που μέχρι το τέλος του δημοτικού νόμιζε ότι οι αρχαίοι έλληνες θεοί υπήρχαν στ' αλήθεια και πολύ απογοητεύτηκε όταν πληροφορήθηκε το αντίθετο. Στην ηλικία των 8 ετών τα παιδιά μόλις έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τη λογική ώστε να αρχίζουν να ξεχωρίζουν την αλήθεια από τη φαντασία - κι εμείς αντι να τα διευκολύνουμε πάμε και τους θολώνουμε τα όρια. Ειλικρινά δεν βλέπω τι παιδαγωγικό σκοπό έχει αυτό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...γιατί είχα καιρό να γράψω τόσο πολύ και μπορεί να είναι αλήθεια αυτό που είπε η SBE, ότι δηλαδή με το που άρχισε αυτή η κουβέντα για το τρολ η χρήση του λεξιλογίου μου βελτιώθηκε.

Και όπως θα διαπιστώσεις έμπρακτα και στο μέλλον, γράφοντας φροντισμένα για όποιο θέμα σε ενδιαφέρει, θα βελτιώνεις νομοτελειακά και τη χρήση του λεξιλογίου σου. Φροντισμένα εννοώ ότι θα ψάχνεις να βρεις την πιο κατάλληλη λέξη αλλά και δεν θα διστάζεις να λεξιπλάσεις, όπως καλά έκανες με τον συμπερασματοβγάλτη.

Και υπάρχουν πολλά νήματα όπου μπορείς να γράψεις τις σκέψεις σου. Εδώ, π.χ. είναι ένα νήμα όπου συζητάμε βιβλία που έχουμε διαβάσει. Εδώ πάλι, ένα καλό και παλιό μέλος άνοιξε ολόκληρο νήμα για το λεξιλόγιο ενός κλασικού μυθιστορήματος. Ιδέες και κέφι να έχεις και θα βρεις ή θα φτιάξεις αυτό που θα σε ευχαριστήσει καλύτερα.

Και μη μας παρεξηγείς. Όλοι εδώ μέσα μαθαίνουμε. Κάθε μέρα προσπαθούμε να μαθαίνουμε κάτι. Και όλοι κάνουμε λάθη. Και μαθαίνουμε και από αυτά.
 

Lina

¥
Χαίρομαι πολύ που δεν τα βρόντηξες και έμεινες.

Αυτά που είπες για τον εαυτό σου κάνουν ακόμη πιο θαυμαστή την προσπάθειά σου, αλλά και το αποτέλεσμά της. Φοβάμαι ότι σου είπαμε πολλά μπράβο και θα το πάρεις επάνω σου! Κανόνισε...

Είμαι μακριά από τη βιβλιοθήκη μου και θ’ αργήσω να γυρίσω σπίτι, αλλά θυμήθηκα αυτό που λέει στον αφηγητή ο πατέρας του στον Μεγάλο Γκάτσμπι, στην πρώτη σελίδα, ότι παιδί μου δεν είχαν όλοι τα δικά σου προνόμια κλπ. Αν κάποιος το έχει πρόχειρο, θα με υποχρέωνε.
 

nickel

Administrator
Staff member
θυμήθηκα αυτό που λέει στον αφηγητή ο πατέρας του στον Μεγάλο Γκάτσμπι, στην πρώτη σελίδα, ότι παιδί μου δεν είχαν όλοι τα δικά σου προνόμια κλπ. Αν κάποιος το έχει πρόχειρο, θα με υποχρέωνε.


Στα παιδικά και πιο ευάλωτα χρόνια μου, ο πατέρας μου μου έδωσε μια συμβουλή που έκτοτε τριβελίζει το μυαλό μου.
«Όποτε σου έρχεται να κατακρίνεις κάποιον» μου είπε «καλό είναι να θυμάσαι ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι σ’ αυτό τον κόσμο τα πλεονεκτήματα που είχες εσύ».


Μετάφραση της Αργυρώς Ζαχαρίου (Γεια σου, Αργυρώ!)
 
Εδώ πάλι, ένα καλό και παλιό μέλος άνοιξε ολόκληρο νήμα για το λεξιλόγιο ενός κλασικού μυθιστορήματος.
Ας παραπέμψω κι εγώ σε δύο μικρότερα δικά μου νήματα με άγνωστες λέξεις από βιβλία που διάβασα: Ζωή, την άλλη φορά και Το χάνι της Ανκούτσας. Μπορείς κι εσύ να σημειώνεις τις άγνωστες λέξεις σου από βιβλία και μετά να τις παραθέτεις εδώ (και να μια ακόμη απάντηση στο "πώς εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό μας; Ρωτώντας στη Λεξιλογία!).

Ας βάλουμε και το λινκ για τις Λέξεις για φιγούρες και τρικλοποδιές, που ανέφερε η SBE στο σχόλιο #10 του νήματος.
 

pontios

Well-known member
Όπως λένε οι Εγγλέζοι/ όπως λέει ο σοφός λαός :whistle: be slow to judge and quick to praise. Give people the benefit of the doubt (by all means keep your wits about you, of course).
 

SBE

¥
Αν αυτά που μας είπες είναι αλήθεια, τότε βλέπω περισσότερη ανασφάλεια παρά άγνοια λεξιλογίου και ιστορίας.
Και για να σε προλάβω, οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν ενός έτους. Στο σχολείο οι βαθμοί μου στα φιλολογικά ήταν χαμηλοί και φυσικά προσπάθησα, έκανα και ιδιαίτερα, αλλά δεν ανέβαιναν με τίποτα. Αλλά η ζωή δεν σταματάει μετά το σχολείο. Όπως θα δεις κι εσύ σε λίγα χρόνια, άλλωστε. Έχω διαβάσει ένα σωρό βιβλία ιστορίας, κι άλλα πολλά, χάρη στις βιβλιοθήκες και στο ψάξιμο. Κάποιοι μου λένε ότι γράφω καλά, που πολύ θα ήθελα να το άκουγε κανένας από τους δασκάλους μου που με είχαν ξεγράψει, αλλά τι νόημα έχει πλέον;
Συμπέρασμα: αν νομίζεις ότι έχεις φτωχό λεξιλόγιο, μάλλον άδικα το νομίζεις. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάποιος που δεν ξέρει τις λέξεις της λίστας που έδωσες στην αρχή, δεν θα ξέρει και τις λέξεις που χρησιμοποιείς πιο πάνω. Και ναι, εξακολουθώ να βλέπω αντιφάσεις σε αυτά που γράφεις και μου κάνει εντύπωση που δεν τις βλέπουν όλοι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Συμπέρασμα: αν νομίζεις ότι έχεις φτωχό λεξιλόγιο, μάλλον άδικα το νομίζεις. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάποιος που δεν ξέρει τις λέξεις της λίστας που έδωσες στην αρχή, δεν θα ξέρει και τις λέξεις που χρησιμοποιείς πιο πάνω. Και ναι, εξακολουθώ να βλέπω αντιφάσεις σε αυτά που γράφεις και μου κάνει εντύπωση που δεν τις βλέπουν όλοι.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μπούμε όλοι σ' αυτή την κυκλοθυμία. Στο κάτω κάτω ο lalitor δεν είναι ούτε διαδικτυακός απατεώνας που θέλει να μοιραστεί 100 εκατομμύρια δολάρια μαζί σου ούτε πολιτικός απατεώνας που σου πουλάει σανό. Αν θέλει μια εικόνα για τον εαυτό του που δεν αρέσει σε κάποιους, δεν είναι ανάγκη να το λύσουμε εδώ. Φτάνει ως εδώ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ζητώ συγγνώμη, αλλά διέγραψα ένα σχόλιο πιο πάνω και θα διαγράφω στο εξής κάθε σχόλιο που δεν έχει σχέση με τον τίτλο και τον σκοπό του νήματος.
 

lalitor

New member
Θα προσπαθήσω να επαναφέρω το περιεχόμενο της συζήτησης σε κάτι που ταιριάζει περισσότερο στον τίτλο του νήματος. Θα ένιωθα καλύτερα αν λόγω του γνώσεων μου έθετα σε αυτό το μέρος τις απορίες μου, γιατί δεν νομίζω πως θα ενδιέφεραν πολλούς από εσάς.

Πέτυχα στο βιβλίο (ναι, το γνωστό της ιστορίας Γ΄ Δημοτικού), την λέξη "ασκημισμένο". Γνώριζα την λέξη "ασχημαίνω" και "ασχημίζω" αλλά πρώτη φορά συναντάω την λέξη "ασκημισμένος". Επιπλέον, δεν βρίσκω κανέναν αποτέλεσμα στο google αλλά ούτε και στον Μπαμπινιώτη. Πρόκειται για αυτοσχέδια λέξη;
 

Neikos

Member
Αυτοσχέδια δεν την λες, αλλά δεν την συναντάς και συχνά σε κείμενα. Παρακάτω μπορείς να τη δεις σε ένα απόσπασμα από κείμενο του Φ. Κόντογλου.

"Η ψυχή μπορεί να είναι ευτυχισμένη και μέσα σ' ένα κορμί δυστυχισμένο, κακοπερασμένο και στερημένο, άρρωστο κι' ασκημισμένο. Αυτό είναι το παράδοξο."

Μπορεί να την συναντήσεις και με Χ αντί για Κ.

https://el.m.wiktionary.org/wiki/ασχημισμένος

ΥΓ. Με πρόλαβε o ωκύποδος Νίκελ. :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Δυο απαραίτητα διαδικτυακά εργαλεία:

Η Πύλη και τα λεξικά της
http://www.greek-language.gr/greekLang/index.html
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/index.html

Τα συνώνυμα και το κλιτικό σύστημα της νεοελληνικής στη Lexigram:
https://www.lexigram.gr/lex/enni/#Hist0
https://www.lexigram.gr/lex/enni/ασχημίζω#Hist1
https://www.lexigram.gr/lex/newg/#Hist0
https://www.lexigram.gr/lex/newg/ασκημίζω&selR=1#Hist1
 

SBE

¥
Και συνεχίζοντας για το πώς μαθαίνουμε νέες λέξεις, υπάρχουν και οι εξής ιδέες:
α. Σταυρόλεξα, Σκραμπλ κλπ. Εκεί δεν μαθαίνεις απαραίτητα νέες λέξεις, αλλά χρησιμοποιείς αυτές που έχεις μάθει κι εμπεδώνονται. Βέβαια η εμπειρία μου από τα ελληνικά σταυρόλεξα με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ φτωχή πηγή για νέες λέξεις, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Άλλη συζήτηση είναι επίσης το "φταίνε οι γονείς μου που δεν έμαθα λέξεις". Στη γλωσσολογία είχα μάθει ότι υπάρχει μια φυλή στον Ειρηνικό νομίζω, που οι μεγάλοι δεν μιλάνε στα παιδιά, όπως κάνουμε εμείς. Δηλαδή δεν κάθονται να τα ενθαρρύνουν να μιλήσουν, ούτε παίζουν παιχνίδια γλωσσικά μαζί τους. Εντούτοις οι ενήλικες που μεγάλωσαν με αυτό τον τρόπο δεν έχουν κανένα πρόβλημα συνεννοήσης, εκμάθησης ξένων γλωσσών ή έκφρασης πολύπλοκων νοημάτων. Από αυτό συμπεραίνουμε (ή τουλάχιστον αυτό συμπέραναν οι γλωσσολόγοι που είχαν γράψει το βιβλίο) ότι αυτές οι ικανότητες είναι έμφυτες κι όχι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων.
β. Εκμάθηση ξένων γλωσσών. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά η επαφή με μια άλλη γλώσσα μας κάνει συχνά να σκεφτούμε περισσότερο για τη δική μας γλώσσα, και φυσικά η επαφή με το πώς είναι αλλού πάντα βοηθάει να χρησιμοποιήσουμε νέες λέξεις για περιγράψουμε αυτά που μαθαίνουμε. Επειδή έγινε αναφορά σε πανεπιστήμιο, τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα δίνουν στους φοιτητές της ευκαιρία να μάθουν μια νέα ξένη γλώσσα, άλλο αν όλοι διαλέγουν αγγλικά για να μη διαβάζουν. Εγώ πχ. έκανα Ιταλικά. Μια που λέμε για πανεπιστήμιο, εκεί καθώς και στη μετέπειτα ζωή μου γνώρισα πολλά άτομα, οικογένειες σαν αυτή που περιέγραψε ο Λαλήτωρ, και όλοι είμαστε στο στερεότυπο του overachiever, έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τους γονείς μας επαγγελματικά ή μορφωτικά, και προχωράμε.
γ. Αυτό που λέω πιο πάνω δεν είναι πρωτοφανές, γιατί παρ' όλη τη λαϊκή σοφία της Ελλάδας, που σκοπό έχει την κοινωνική πίεση, είναι σύμφωνο με αυτά που λένε οι ψυχολόγοι. Οι ψυχολόγοι λένε επίσης ότι η επανάληψη κατά διαστήματα βοηθάει στην εκμάθηση λεξιλογίου. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για κινητό π.χ. που ασχολούνται με τέτοιους επαναληπτικούς αλγόριθμους, σου θυμίζουν δηλαδή πότε να κάνεις επανάληψη κλπ. Ψάξε αυτόν που σε βολεύει. Spaced repetition λέγεται. Είχα χρησιμοποιήσει παλιότερα κάτι τέτοιο, σε ένα MOOC (απλά για να δω αν δουλεύει). Νομίζω ότι δούλεψε αρκετά καλά, αν και ύστερα από τρία χρόνια χωρίς επιπλέον επανάληψη νομίζω ότι έχω αρχίσει να ξεχνάω αυτά που έμαθα τότε. Αλλά με το λεξιλόγιο είναι αλλιώς.
 
Top