Περί αρνησιδικίας με αφορμή υπόθεση βιασμού

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Άρα υπάρχει παραβίαση κανόνων; Αν ναι, κάνω τουμπεκί ψιλοκομμένο.
Όπως είπα, η καταγγελία από το Παρατηρητήριο έγινε για καταχρήσεις του ΚΠΔ και καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.

Εκτός αυτού, ωστόσο, εδώ διαβλέπω το εξής επιχείρημα: Η Κωνσταντοπούλου κάνει καλή δουλειά στην Εξεταστική, τα υπόλοιπα που κάνει είναι νόμιμα, άρα δεν μπορούμε να την κρίνουμε γιατί το ένα ακυρώνει το άλλο. Δεν πιστεύω ότι το ένα ακυρώνει το άλλο. Η δουλειά της στην Εξεταστική μπορεί να είναι άψογη.


Παρ' όλ' αυτά, όντας μέλος ενός κόμματος το οποίο μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών σε πολλά μέτωπα σε αντίθεση με άλλα κόμματα της ελληνικής βουλής, επέλεξε να υπερασπιστεί έναν κατά συρροή βιαστή, και μάλιστα να ταλαιπωρήσει τα θύματά του με συνεχείς αναβολές και παράταση του δικαστικού αγώνα με σκοπό να κερδίσει τη δίκη. Αυτό είναι λογικό για έναν επαγγελματία δικηγόρο, αλλά δεν συνάδει ούτε με την πολιτική ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς γενικότερα, όπως φαίνεται μεταξύ άλλων και από την επιστολή του Δικτύου Γυναικών, ούτε με τις αρχές του φεμινισμού, όπως φαίνεται από τη διαμαρτυρία της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας εναντίον της, ούτε στο τέλος τέλος με τα Δικαιώματα του Ανθρώπου γενικότερα. Ξαναλέω ότι δεν μου αρέσουν οι συμψηφισμοί και δεν θεωρώ ότι όλα αυτά αντανακλούν στην όποια δουλειά της Κωνσταντοπούλου στην Εξεταστική ή αλλού. Αντανακλούν όμως στη δέσμευσή της να υπερασπίζεται τα λιγότερο προνομιούχα μέλη της κοινωνίας, όπως π.χ. ανθρώπους χωρίς οικονομικούς πόρους.

Τέλος, δεν μιλάμε για το δικαίωμα του κατηγορούμενου στην υπεράσπιση, το οποίο είναι ιερό. Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να μην βρεθεί δικηγόρος να τον υπερασπιστεί. Μιλάμε ωστόσο για το δικαίωμα των θυμάτων σε μια γρήγορη δίκη. Από τη μία οι συνεχείς αναβολές και τα προβλήματα της ελληνικής δικαιοσύνης και από την άλλη τα νομικά τερτίπια, τελικά ωφελείται αυτός που μένει στην Ελλάδα και που έχει λεφτά να προσλάβει τον καλύτερο δικηγόρο (θα διαβάσετε ότι οι 3 από τις 4 κοπέλες δεν είχαν πόρους να προσλάβουν δικηγόρους και χρηματοδοτήθηκαν από το Παρατηρητήριο). Όλα αυτά είναι νόμιμα, φυσικά. Αλλά δεν ταιριάζουν με μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισονομίας, ταιριάζουν με την κοινωνία του Βουλγαράκη.

[...] θα παρακαλούσα τις κυρίες του φόρουμ να βάλουν στην άκρη τις κουκλίτσες βουντού για κάνα δίωρο, αφού πρώτα αφαιρέσουν τις βελόνες. :)
Άντε, ρε :cheek:
 

bernardina

Moderator
Για να διευκολυνθεί η διανοητική επεξεργασία των πληροφοριών αυτών, όμως, θα παρακαλούσα τις κυρίες του φόρουμ να βάλουν στην άκρη τις κουκλίτσες βουντού για κάνα δίωρο, αφού πρώτα αφαιρέσουν τις βελόνες. :)

Ωωωωω, μη με βάζεις τώρα να χαλάω το αριστούργημά μου και σε είχα κάνει κέντημα! :s Τι κέντημα, δαντέλα σαντιγί! Να, κοίτα τι χαριτωμενούλης
Κάτι τέτοια κάνεις και με στεναχωρείς. :(
 
Να πω κι εγώ το κατιτίς μου: βεβαίως και οφείλουν οι δικηγόροι με ιδεολογία (όχι μόνο αριστερή!) να απέχουν από την ανάληψη της υπεράσπισης συγκεκριμένων υποθέσεων και πελατών. Είναι το ίδιο δίλημμα σε όλες τις δουλειές: θα μετέφραζα ένα ξένο βιβλίο που υμνεί το φασισμό; Θα ξεναγούσα εν γνώσει μου γκρουπ Χρυσαυγιτών σε εκδρομή με τίτλο "Στις Ακροπόλεις της Ελληνικής Φυλής"; κοκ. Έχεις ηθικό δίλημμα, που γίνεται πρόβλημα αν πρόκειται για ένα βιαστή που νάρκωνε τα θύματά του σε δημόσιο χώρο. Αύριο θα δούμε την Ζ.Κ. να υπερασπίζεται τον Παπακωνσταντίνου και θα πρέπει να πούμε "δικαίωμά της να βγάλει έτσι μεροκάματο"; Η σύγκριση με τον Παγκρατίδη, την οποία επιχείρησε στην υπεράσπισή της η Ζ.Κ., δείχνει πράγματι το βαθμό στρεψοδικίας της, αφού πουθενά στο κείμενό της δεν υποστηρίζει ότι πιστεύει στην αθωότητα του πελάτη της, και ότι είναι θύμα αστυνομικής πλεκτάνης. Αλλά θα ήταν φαίνεται πολλά τα λεφτά, Ζωούλα...

Ένα εκτενέστερο, ίσως φλύαρο σχόλιο στο κείμενο της Natalie:

Οι ταλαιπωρίες των γυναικών που έμπλεξαν σ' αυτή τη δίκη είναι (δυστυχώς) οι γνωστές ταλαιπωρίες κάθε ανίσχυρου ανθρώπου που μπλέκει με την ελληνική δικαιοσύνη, δεν είναι κάτι που αφορά ειδικά τις υποθέσεις βιασμού (το λέει η άλλη, η Ντάνα, στο κείμενο του lifo). Επίσης, οποιοσδήποτε έχει υπάρξει θύμα βίας ή απάτης ή άλλης αδικίας, και όχι μόνο οι γυναίκες θύματα βιασμού, περνά ένα μέρος της ζωής του σκεφτόμενος και ανασκαλεύοντας τις στιγμές του περιστατικού, αν και πώς μπορούσε να αποφύγει το ατύχημά του, αν θα έπρεπε να έχει μάθει καράτε αντί για πιάνο στα παιδικάτα του, ώστε να γίνει σοφότερος, γιατί εκείνο που μετράει πάνω απ' όλα είναι όχι το να τιμωρηθεί ο δράστης αλλά το να είχες αποφύγει το εις βάρος σου έγκλημα. Μην απομονώνουμε το βιασμό (γυναικών) από τα υπόλοιπα εγκλήματα. "Αν δεν είχα επιμείνει δεν θα με είχαν πλακώσει στο ξύλο", "αν δεν ήμουν αφελής και ηλίθιος δεν θα είχα περάσει από εκείνο το σκοτεινό στενό" "αν τον είχα βάλει να υπογράψει δεν θα με τύλιγε σε μια κόλλα χαρτί" κλπ. κλπ. Πάντα υπάρχει μια δόση "αυτοενοχοποίησης", δηλ. πώς θα μπορούσες να έχει αποφύγει το να γίνεις θύμα.

Ακόμα και η πολυδιαφημισμένη σε σχέση με το βιασμό αντιμετώπιση τού "τα ΄θελε ο κώλος της" αποτελεί υποσύνολο της γενικότερης αντιμετώπισης "μα καλά, χαζός είσαι; δε σκέφτηκες ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα;" που αφορά κάθε κακοπάθημα ενός ανθρώπου, που είναι και ένας τρόπος να νιώσουν οι άλλοι πως σε αυτούς δεν θα συνέβαινε, γιατί θα ήταν σοφότεροι. Πιστεύω πως η προκατάληψη ότι "το 'θελε" έχει υποχωρήσει στις μέρες μας, στις χώρες μας, τουλάχιστον σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, με τη νάρκωση.

Όταν είσαι λιγότερο κλειστός σαν άνθρωπος, αυτό μπορεί να σου βγει σε καλό ή σε κακό. Ανάλογα με την έκβαση, υπάρχει η κατάλληλη έκφραση (για όλα υπάρχει έκφραση...). Αν σου βγει σε καλό, υπάρχει η έκφραση "ο τολμών νικά", η αυτοϊκανοποίηση ότι δεν φοβάσαι, ότι είσαι ανοιχτός σε εμπειρίες, ότι δεν είσαι μαγκωμένο και φοβισμένο ανθρωπάκι να "μη δεχτείς μια τυρόπιτα από έναν άγνωστο", ότι είσαι χειραφετημένη γυναίκα που μπορείς να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο μ' έναν υπνόσακο ή απλώς να περπατήσεις στα βράχια της πλαζ της Πάρου μόνη, χωρίς συνοδεία. Τα κανάλια, αν πέσεις στην αντίληψή τους, θα σε προβάλουν σαν παράδειγμα άνετου ανθρώπου, αγωνιστή ή και νικητή ακόμα της ζωής. Αν πάλι σου βγει σε κακό, τότε ενεργοποιείται η έκφραση που είπα παραπάνω ("μα καλά, δεν σκέφτηκες/πονηρεύτηκες; πού ζεις; είσαι από άλλον πλανήτη;" κλπ.) Όλα αυτά καταγράφονται μετά στη συλλογική πείρα και ο καθένας κάνει τις επιλογές του: play it safe ή take chances? Η ζωή είναι ρίσκο, και η έκβαση είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό θέμα τύχης.
 

SBE

¥
Πολύ μου άρεσε το σχόλιο που παραθέτεις, Costas. Ακριβώς έτσι είναι, μετά από κάθε κακό που σου συμβαίνει σκέφτεσαι πώς θα μπορούσες να το έχεις αποφύγει και μέχρι να ξεχαστεί (που μπορεί να γίνει σε λίγο καιρό ή σε πολύ) φυλάγεσαι και αλλάζεις συμπεριφορά.
Από την άλλη αυτό που βλέπω είναι ότι το πρόβλημα είναι η δυνατότητα που δίνει ο νόμος για αναβολές, οι οποίες είναι όχι μόνο πολλές αλλά και γελοίες- τι πάει να πει η υπεράσπιση έχει άλλη υπόθεση που πρέπει να παρουσιαστεί; Άμα δεν μπορεί να συνδυάσει τις δύο υποθέσεις ο επαγγελματίας, να αφήσει τη μία, να δουλέψει και κανένας άλλος συνάδερφός του. Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι να κοπούν οι ευκαιρίες να γίνει υπερασπιστική γραμμή η συνεχής αναβολή. Είμαι σίγουρη ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο αυτό, η μόνη δυσκολία που μπορεί να προκύψει είναι ότι ίσως πολλοί ατάλαντοι δικηγόροι θα χρειαστεί να βρουν άλλη μέθοδο εργασίας.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Θέλω να αναφέρω επίσης κάτι που έχω παρατηρήσει στο βρετανικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης: Εγκλήματα που έγιναν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2012 (και έκαναν ντόρο στις εφημερίδες), έχουν ήδη εκδικαστεί στον πρώτο βαθμό, δηλαδή πριν καλά-καλά κλείσει οκτάμηνο. Φαίνεται ότι οι Βρετανοί δικηγόροι δεν έχουν βρει τον τρόπο να αναβάλλουν τις δίκες επί μια 6ετία με τη δικαιολογία ότι είναι απασχολημένοι.
 
Από την άλλη αυτό που βλέπω είναι ότι το πρόβλημα είναι η δυνατότητα που δίνει ο νόμος για αναβολές, οι οποίες είναι όχι μόνο πολλές αλλά και γελοίες
Σ' αυτό συμφωνούμε όλοι, νομίζω.

- τι πάει να πει η υπεράσπιση έχει άλλη υπόθεση που πρέπει να παρουσιαστεί; Άμα δεν μπορεί να συνδιάσει τις δύο υποθέσεις ο επαγγελματίας, να αφήσει τη μία, να δουλέψει και κανένας άλλος συνάδερφός του. Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι να κοπούν οι ευκαιρίες να γίνει υπερασπιστική γραμμή η συνεχής αναβολή. Είμαι σίγουρη ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο αυτό, η μόνη δυσκολία που μπορεί να προκύψει είναι ότι ίσως πολλοί ατάλαντοι δικηγόροι θα χρειαστεί να βρουν άλλη μέθοδο εργασίας.
Και σ' αυτό συμφωνώ, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως. Κι εγώ σκεφτόμουνα νωρίτερα πόσες δουλειές έχω χάσει γιατί ήμουν ήδη πιασμένος, είτε ξεναγικά είτε μεταφραστικά. Βέβαια η δικηγορική έχει τις ιδιαιτερότητές της, αλλά φαντάζομαι ότι ένα δικηγορικό γραφείο μπορεί να στείλει άλλον αντί άλλης σε μια δικάσιμη, έτσι δεν είναι; Άλλωστε, η παρελκυστική τακτική της Ζωίτσας βασίστηκε, απ' ό,τι κατάλαβα, όχι στις αναβολές λόγω δικής της απουσίας (μόνο μια φορά, λέει, συνέβη αυτό) αλλά στις αιτήσεις εξαίρεσης κλπ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ δεν ξέρω από νομικά, αλλά παρακολουθώ σίριαλ. Και σ’ όλα τα νομικά σίριαλ που έχω δει, καλός είναι ο δικηγόρος που αθωώνει τον αθώο και κακός (ο villain, τρόπο τινά) είναι ο δικηγόρος που αξιοποιεί όλα τα τερτίπια και τα παράθυρα του νόμου για να αθωώσει τον ένοχο. Αυτός ο δεύτερος είναι καλός μόνο για τον πελάτη του. Το αβγό ή η κότα: Τα σίριαλ διαμορφώνουν την ηθική του θεατή ή απλώς ζωγραφίζουν έτσι τα πράγματα επειδή ξέρουν ότι αυτή είναι η ηθική του θεατή; Πάντως, δεν τον πάει ο θεατής τον δικηγόρο που αθωώνει τον ένοχο.

Σ’ αυτό το κλισεδάκι βάλτε δικηγόρο που εντάσσεται σε γνωστό αξιακό σύστημα για να έχουμε ωραίες αξιακές αντιθέσεις, βάλτε το έγκλημα να είναι βιασμός και υποθέστε ότι η δικηγόρος έχει σπάσει τα νεύρα του μισού πληθυσμού για άλλους λόγους, και αξιοποιεί ένα από τα πιο σμπαραλιασμένα δικαιικά συστήματα του κόσμου. Τι σενάριο λέτε να προκύψει;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Από το φ/β του Παναγιώτη Δημητρά (μπορείτε να βρείτε τους συνδέσμους και τα κείμενα στο ιστολόγιο Ροΐδη Εμμονές εδώ). Για ευκολία, κοκκίνησα αναβολές και καθυστερήσεις που οφείλονται σε ενέργειες της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί τμήμα έκθεσης που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ:

ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕ 10 ΜΗΝΕΣ!

Θύμα Βορειοευρωπαία – Ζωή Κωνσταντοπούλου: συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου (ΣΥ)

  1. 16 Μαΐου 2011: Τυπική έναρξη δίκης – διακοπή λόγω παρουσίας ΣΥ σε δίκη Πυρήνων της Φωτιάς
  2. 17 Μαΐου 2011: Έναρξη διαδικασίας – διακοπή λόγω ωραρίου
  3. 20 Μαΐου 2011: Συνέχιση διαδικασίας μέχρι καταδίκη (ομόφωνη) χωρίς ελαφρυντικά (4-3) Εμμανουήλ Αριστόβουλου – υποβολή από ΣΥ αίτησης εξαίρεσης τριών τακτικών δικαστών, ενός ενόρκου και εισαγγελέα λόγω μεροληψίας επειδή απέρριψαν τα ελαφρυντικά και δεν χορήγησαν αντίγραφο σκεπτικού απόρριψης λόγω μένους εναντίον της ΣΥ επειδή έχει αντιδικία με εφέτη – διακοπή λόγω ωραρίου
  4. 26 Μαΐου 2011: Συνεδρίαση Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για εξέταση αίτησης εξαίρεσης – διακοπή λόγω παρουσίας ΣΥ σε δίκη Πυρήνων της Φωτιάς
  5. 27 Μαΐου 2011: Υποβολή από ΣΥ αίτησης διόρθωση πρακτικών – διακοπή λόγω ωραρίου
  6. 31 Μαΐου 2011: Υποβολή από ΣΥ ενστάσεων αναρμοδιότητες δικαστηρίου (απορρίφθηκε), πρόταξης διόρθωσης πρακτικών (απορρίφθηκε), πλαστότητας πρακτικών – διακοπή λόγω ωραρίου
  7. 16 Ιουνίου 2011: Εκδίκηση ένστασης πλαστότητας με καταθέσεις δύο μαρτύρων – διακοπή λόγω παρουσίας ΣΥ σε άλλη δίκη
  8. 21 Ιουνίου 2011: Εκδίκηση ένστασης πλαστότητας με καταθέσεις δύο μαρτύρων – διακοπή λόγω παρουσίας ΣΥ σε δίκη Πυρήνων της Φωτιάς
  9. 30 Ιουνίου 2011: Εκδίκηση ένστασης πλαστότητας με καταθέσεις τεσσάρων μαρτύρων – διακοπή λόγω ωραρίου
  10. 20 Ιουλίου 2011: Απόρριψη ένστασης πλαστότητας – συζήτηση αίτησης εξαίρεσης – διακοπή λόγω ωραρίου
  11. 28 Ιουλίου 2011: Απόρριψη αίτησης εξαίρεσης – Υποβολή από ΣΥ δεύτερης αίτησης εξαίρεσης τριών τακτικών δικαστών, ενός ενόρκου και εισαγγελέα ΜΟΕ λόγω μεροληψίας
  12. 9 Σεπτεμβρίου 2011: Συνεδρίαση ΜΟΕ με αρχική σύνθεση – διακοπή λόγω αίτησης εξαίρεσης
  13. 23 Σεπτεμβρίου 2011: Συνεδρίαση ΜΟΕ με άλλη σύνθεση – διακοπή λόγω συμμετοχής εισαγγελέως σε δίκη Παντείου
  14. 10 Οκτωβρίου 2011: Υποβολή από ΣΥ αιτήματος φωνοληψίας για τα πρακτικά (απορρίφθηκε) και ιδιωτικής μαγνητοφώνησης – διακοπή λόγω ωραρίου. Υποβολή από ΣΥ τρίτης (!!) αίτησης εξαίρεσης τριών τακτικών δικαστών, ενός ενόρκου και εισαγγελέα λόγω μεροληψίας
  15. 25 Οκτωβρίου 2011: Υποβολή από ΣΥ αιτήματος γνωστοποίησης λόγου συνέχισης δίκης παρά τις στάσεις εργασίας (απορρίφθηκε). Απόρριψη αιτήματος ιδιωτικής μαγνητοφώνησης. Υποβολή από ΣΥ αιτήματος να προσκομιστεί η κύρια δικογραφία (ήταν στο ΜΟΔ για συναφή δίκη και καθαρογραφή απόφασης) – διακοπή για να προσκομιστεί
  16. 11 Νοεμβρίου 2011: Υποβολή από ΣΥ ένστασης για μη νόμιμη σύνθεση δικαστηρίου (απορρίφθηκε). Απόρριψη αίτησης εξαίρεσης ενόρκου της 28-7-2011. Εκδίκηση ένστασης εξαίρεσης με καταθέσεις τριών μαρτύρων – διακοπή λόγω ωραρίου
  17. 18 Νοεμβρίου 2011: Εκδίκηση ένστασης εξαίρεσης με καταθέσεις δύο μαρτύρων- διακοπή λόγω ωραρίου
  18. 22 Νοεμβρίου 2011: Απόρριψη αίτησης εξαίρεσης δικαστών και εισαγγελέα – παραπέμπει αίτηση εξαίρεσης ενόρκου στο ΜΟΕ με την αρχική σύνθεση
  19. 2 Δεκεμβρίου 2011: Συνεδρίαση Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για εξέταση αίτησης εξαίρεσης τριών τακτικών δικαστών, ενός ενόρκου και εισαγγελέα – διακοπή λόγω παρουσίας ΣΥ σε άλλο δικαστήριο
  20. 5 Δεκεμβρίου 2011: Διακοπή λόγω παρουσίας ΣΥ σε άλλο δικαστήριο
  21. 8 Δεκεμβρίου 2011: Απόρριψη διαδικαστικών ενστάσεων που υπέβαλε η ΣΥ
  22. 15 Δεκεμβρίου 2011: Απόρριψη διαδικαστικών ενστάσεων που υπέβαλε η ΣΥ και απόρριψη τρίτης αίτησης εξαίρεσης.
  23. 20 Δεκεμβρίου 2011: Συνεδρίαση ΜΟΕ με αρχική σύνθεση. Απόρριψη αιτήματος διακοπής λόγω ιατρικών εξετάσεων ΣΥ. Εξέταση αιτήματος ΣΥ για φωνοληψία – διακοπή λόγω συμμετοχής εφέτη σε άλλη δίκη.
  24. 17 Ιανουαρίου 2012: Διακοπή λόγω αποχής δικηγόρων.
  25. 23 Ιανουαρίου 2012: Υποβολή από ΣΥ τέταρτης (!!) αίτησης εξαίρεσης τριών τακτικών δικαστών, ενός ενόρκου και εισαγγελέα. Διακοπή λόγω ωραρίου.
  26. 1 Φεβρουαρίου 2012: Διακοπή λόγω ασθένεια της ΣΥ.
  27. 21 Φεβρουαρίου 2012: Διακοπή λόγω αποχής δικηγόρων.
  28. 9 Μαρτίου 2012: Απόρριψη έξι προσφυγών ΣΥ επειδή δεν της δόθηκε ή της αφαιρέθηκε ο λόγος ή δεν έγινε δεκτό αίτημα διακοπής. Απόρριψη αιτήματος ΣΥ για φωνοληψία. Διακοπή λόγω ωραρίου.
  29. 19 Μαρτίου 2012: Αλλεπάλληλες διακοπές λόγω παρουσίας ΣΥ σε ανακριτή ως συνήγορος Πυρήνων της Φωτιάς και στη συνέχεια φωτοτύπησης σχετικής δικογραφίας. Υποβολή από ΣΥ ένστασης ακυρότητας της διαδικασίας. Συζήτηση επί ενστάσεων. Διακοπή λόγω ωραρίου.
  30. 26 Μαρτίου 2012: Απόρριψη ένστασης για ακυρότητα διαδικασίας, προσφυγής για μη τήρηση διαδικασίας, αίτησης για φωνοληψία, τριών αιτήσεων εξαίρεσης ενόρκου, τέταρτης αίτησης εξαίρεσης τριών τακτικών δικαστών, ενός ενόρκου και εισαγγελέα. Επιβολή ποινής κάθειρξης 5 ετών και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για 2 έτη.


ΔΙΚΑΣΙΜΕΣ ΓΙΑ 4 ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2005

Α. ΜΟΔ Αθηνών – πρωτόδικη εκδίκαση 4 και (μετά τη δίκη στις 16/2/07) 3 βιασμών


  1. 13 Νοεμβρίου 2006: Αναβολή λόγω παρουσίας ΣΥ σε άλλη δίκη – Θύμα Βορειοευρωπαία παρούσα
  2. 16 & 21 & 27 Φεβρουαρίου 2007: Διαχωρισμός δίκης θύματος Βορειοευρωπαίας – καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά σε 5 χρόνια αλλά με ανασταλτικό χαρακτήρα για την έφεση – αναβολή δίκης για άλλες τρεις
  3. 2 Ιουλίου 2007: Αναβολή λόγω απουσίας 2 θυμάτων (Dana παρούσα) και 4 μαρτύρων
  4. 1 Οκτωβρίου 2008: Αναβολή λόγω απεργίας δικαστικών υπαλλήλων
  5. 26 Οκτωβρίου 2009: Αναβολή λόγω ασθένειας κατηγορούμενου – Dana παρούσα.
  6. 22 Μαρτίου 2010: Αναβολή λόγω παρουσίας ΣΥ σε δίκη Γρηγορόπουλου – Dana& Natalie παρούσες
  7. 26 & 31 Ιανουαρίου 2011: Αναβολή λόγω αποχής δικηγόρων
  8. 19 Οκτωβρίου 2011: Αναβολή λόγω απεργίας δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων
  9. 15 Ιουνίου 2012: Αναβολή λόγω εκλογών
  10. 3 Ιουνίου 2013




Β. ΜΟΕ Αθηνών (Εκδίκαση έφεσης για βιασμό Βορειοευρωπαίας)
11.12 Δεκεμβρίου 2008: Αναβολή λόγω ασθένειας κατηγορούμενου και αδυναμίας διακοπής λόγω απουσίας ΣΥ εκτός Ελλάδας κατά τις επόμενες ημέρες. Βορειοευρωπαία παρούσα.
12.16 Οκτωβρίου 2009: Αναβολή λόγω παρουσίας ΣΥ σε δίκη Μαντούβαλου κτλ.
13.21 Ιουνίου 2010: Αναβολή λόγω παρουσίας ΣΥ σε δίκη Γρηγορόπουλου
14.16 Μαΐου 2011 – 26 Μαρτίου 2012 (συνολικά 30 δικάσιμες): Εκδίκαση έφεσης – βλπ. παραπάνω

Γ. Άρειος Πάγος (εκδίκαση αναίρεσης καταδίκης σε βιασμό Βορειοευρωπαίας)
15. 8 Φεβρουαρίου 2013



Βαριέμαι να μετρήσω πόσες φορές πήρε αναβολή η υπόθεση επειδή η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε άλλες δουλειές. Να παρατηρήσω μόνο ότι τουλάχιστον μία φορά δύο από τις παθούσες ήρθαν στη δίκη και έφυγαν επειδή η δίκη αναβλήθηκε γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε άλλες δουλειές.
 

SBE

¥
Αυτό είδα κι εγώ, έκανε πέντε αιτήσεις εξαίρεσης. Το οποίο είναι δικαίωμα που δεν γίνεται να το καταργήσεις, η μόνη λύση είναι να εξετάζονται οι αιτήσεις αυτές αμέσως και να μην αναβάλλεται η δίκη για πολύ καιρό.

Edit: απαντούσα στον Κώστα. Τώρα που βλέπω και τη λίστα με τις αναβολές, επαυξάνω.
όσο για τις αιτήσεις εξάιρεσης, νόμιζα ότι ήταν αίτηση για τον έναν, μετά αίτηση για τον άλλον κλπ, αλλά αφού ήταν μία αίτηση για τους τέσσερεις και απορρίφθηκε μία φορά, έπρεπε να έχει λήξει το ζήτημα. Ίσως να μην μπορεί να κάνει κανείς περισσότερες απο χ αιτήσεις εξαίρεσης (ας πούμε δύο). Γιατί πως εξασφαλίζεις το ότι δεν θα κάνουν αιτησεις εξάιρεσης τη μία μετά την άλλη, κάθε μέρα;
 
Όποιος μου πει ποτέ καλό λόγο για την Κωνσταντοπούλου θα τον βάλω να διαβάσει το #29.
 

bernardina

Moderator
Βαριέμαι να μετρήσω πόσες φορές πήρε αναβολή η υπόθεση επειδή η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε άλλες δουλειές. Να παρατηρήσω μόνο ότι τουλάχιστον μία φορά δύο από τις παθούσες ήρθαν στη δίκη και έφυγαν επειδή η δίκη αναβλήθηκε γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε άλλες δουλειές.

Να επισημάνουμε εδώ ότι οι παθούσες δεν πετάχτηκαν για δυο λεπτά από τον πάνω μαχαλά στο δικαστήριο. Αλλά από άλλες χώρες.
 
Να επισημάνουμε εδώ ότι οι παθούσες δεν πετάχτηκαν για δυο λεπτά από τον πάνω μαχαλά στο δικαστήριο. Αλλά από άλλες χώρες.

Κι όμως, καταπώς φαίνεται, αυτές φταίνε για τις αναβολές. Αντιγράφω από την απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη συκοφαντική (sic) επίθεση του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ (από τον σύνδεσμο της Παλάβρας στο #17):

Πέραν του δικού μου αιτήματος, υπήρχαν και άλλα αντικειμενικά εμπόδια στην πρόοδο της δίκης, όπως ότι δεν υπήρχε διερμηνέας για τις 2 παρούσες μάρτυρες (η μία εκ των οποίων προσήλθε για πρώτη φορά ενώπιον του Δικαστηρίου, αφού προηγουμένως της είχε επιβληθεί πρόστιμο για λιπομαρτυρία) ενώ για άλλη μια φορά δεν είχε προσέλθει η τρίτη μάρτυρας, η οποία μάλιστα δεν έχει προσέλθει ποτέ ενώπιον του Δικαστηρίου.



Παρεμπιπτόντως, απ' ό,τι διαβάζω εδώ, και συμπεραίνεται και από την απάντηση της Ζ.Κ., η επιστολή διαμαρτυρίας του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ στην Ζ.Κ. ήταν μια προσωπική επιστολή η οποία απεστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Ζ.Κ., χωρίς να έχει δημοσιευτεί αλλού. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τη Ζ.Κ. να επικαλεστεί στο δικαστήριο την επιστολή ως ένα δήθεν αθέμιτο μέσο πίεσης που ασκείται ενάντια στον πελάτη της! Από το άρθρο της Βωβού στην Αυγή:

Μάλιστα, είχαμε στείλει ως ΔΓΣ προσωπική επιστολή προς τη συγκεκριμένη δικηγόρο, το 2010, όπου της αναφέραμε την αντίρρησή μας για τη συνηγορία προς τον βιαστή και για την αρνησιδικία. Μας απάντησε με επιστολή της ότι δεν ξέρει ποιο είναι αυτό το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα έλεγε διάφορα ψέματα και δικαιολογίες για τις ενέργειές της. Αυτό όμως δεν της έφθασε, και την επιστολή μας αυτή, παρ' ότι ήταν προσωπική, την ανέφερε στο δικαστήριο, ως πίεση εναντίον του πελάτη της, και μας κατάγγειλε βάζοντάς τη στα αναγνωστέα έγγραφα. Αυτό ήταν το ήθος της Ζ.Κ. απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ.


Ύμνος στη στρεψοδικία, πράγματι!


Θέλω όμως να σχολιάσω, από τη δική μου σκοπιά, τις ενστάσεις του Κόμη και ιδίως αυτή:

α) αμφιβάλλουμε ότι αν δεν ήταν η Κ. θα βρισκόταν κάποιος άλλος που θα κατάφερνε να πετύχει αυτές τις αναβολές, δεδομένου ότι το νομικό σύστημα είναι αυτό που είναι; (Και για την αισχρή υπόθεση των αναβολών έχω κι εγώ προσωπική άποψη - κάτι πρέπει να γίνει)
β) θέλουμε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να καταργηθεί η νομική υπεράσπιση των αποδεδειγμένα βιαστών; Μαζί σας.

Στο β. διαφωνώ κάθετα. Δεν μπορεί να καταργηθεί η νομική υπεράσπιση κανενός. Και φυσικά η Ζ.Κ. έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί όποιον θέλει. Όπως έχει δικαίωμα και ο κάθε πολίτης να την κρίνει για τις επιλογές της, οι οποίες, δεδομένης της κομματικής και βουλευτικής της ιδιότητας, έχουν πολιτικό βάρος. Δηλαδή δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν διάλεγε να παραστεί στη δίκη Γρηγορόπουλου ως συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα; Ή αν αναλάμβανε την υπεράσπιση του Κασιδιάρη στην υπόθεση με την Κανέλλη και τη Δούρου; Θα είχε κάθε δικαίωμα να κάνει αυτές τις επιλογές, ούτε παράνομες είναι ούτε τίποτα. Όμως θα κρινόταν για αυτές, όπως κρίνεται και για την επιλογή της να υπερασπιστεί έναν κατά συρροήν βιαστή.

Το α. θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γράφεις, Κόμη, ότι έχεις προσωπική άποψη για την αισχρή (δικά σου λόγια) υπόθεση των αναβολών. Λες ότι κάτι πρέπει να γίνει. Επίτρεψε μου λοιπόν το εξής ερώτημα:
Αύριο μεθαύριο θα γίνουν εκλογές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να κερδίσει και να σχηματίσει (κάποιου είδους) κυβέρνηση. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πιθανότατα θα έχει πολύ ενεργό ρόλο σε μια τέτοια κυβέρνηση, ίσως μάλιστα και από τη θέση της Υπουργού Δικαιοσύνης. [Το ξέρω ότι όλα αυτά είναι άκρως υποθετικά, αλλά τα προεκλογικά σενάρια δεν μπορούν να μην είναι, οπότε κάνε μου τη χάρη να το παραβλέψεις]. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι το εξής: Τι ακριβώς πιστεύεις ότι θα έκανε, από θέση εξουσίας, για αυτό το αισχρό, όπως λες, σύστημα των αναβολών, ένας άνθρωπος που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ακριβώς αυτό το αισχρό σύστημα για να υπερασπιστεί έναν κατά συρροήν βιαστή;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Η γυναίκα είναι εντελώς απαράδεκτη. Δείτε χθεσινή εκπομπή στο Σκάι (περίπου στο 1.00.20), όπου εγκαλεί τον Παπαμιμίκο της ΝΔ για σεξισμό και όταν ο Παπαμιμίκος της θυμίζει το παραπάνω, του λέει ότι κάνει λάθος (!) και ότι μπερδεύεται, λέγοντάς του μάλιστα ότι «πρέπει να ανέβει επίπεδο».
 
Last edited:

nickel

Administrator
Staff member
Τα βάζετε συνεχώς με τη Ζωή, αλλά εγώ ξέρω ότι και η παράταξη της Ρένας Δούρου για την περιφέρεια, «Δύναμη Ζωής» ονομαζόταν! :-)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τελικά μαθαίνω ότι τέλειωσε και σε β' βαθμό: www.protothema.gr/politics/article/...voles-stin-diki-tou-viasti-me-tis-turopittes/
 

Earion

Moderator
Staff member
Μικρή λεπτομέρεια, που έχει τη σημασία της: κατά παράδοση (δηλαδή αυτό που θα πω δεν είναι θεσμοθετημένο, αποτελεί όμως σταθερή και μακρόχρονη συμπεριφορά) γυναίκες δικηγόροι δεν αναλαμβάνουν την υπεράσπιση βιαστή.

Αυτό ήθελαν να υπενθυμίσουν οι γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ όταν είπαν στην Κωνσταντοπούλου: της αναφέραμε την αντίρρησή μας για τη συνηγορία προς τον βιαστή (όχι ότι αρνούνταν στον βιαστή το δικαίωμα της υπεράσπισης).
 

SBE

¥
α. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είναι απαραίτητη η φωτογραφία του θύματος δίπλα δίπλα με τον βιαστή. Η είδηση αφορά αυτόν, όχι κάτι που έκαναν τα θύματα.
β. δεν είμαι υπέρ του ρεζιλέματος των εγκληματιών, ειδικά όσων έχουν εκτίσει την ποινή τους, αλλά στην περίπτωσή του ίσως χρειάζεται να έχουμε τη φάτσα του στα αεροδρόμια και τα ξενοδοχεία, για να μην κάνει το λάθος καμιά τουρίστρια.
γ. Λογικά θα περίμενα ότι επειδή είναι δημόσιος κίνδυνος θα τον έβαζαν μέσα για μια εικοσαετία και δεν θα έβγαινε σε λιγότερο από δεκαετία.
δ. Φαρμακευτικός ευνουχισμός σε αυτούς που αποφυλακίζονται με τόσο ευνοϊκές διατάξεις.
 
Top