Κι αν οι πάτρο(ω)νες βάλουν φουστάνια;

pidyo

New member
Πάντως δεν ανήκει στον Θωμά τον Ακινάτη το ρητό, όπως διαβεβαιώνουν διάφορες δικτυακές αναφορές. Μια έρευνα στο Corpus Thomisticum δεν δίνει κανένα σχετικό αποτέλεσμα. Προφανώς αποδόθηκε κάποια στιγμή στον Θωμά λόγω της εμμονής του με τα μνημονικά κόλπα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Στο ΧΛΝΓ:
πάτρωνας & πάτρονας 1. πρόσωπο που κατευθύνει και ασκεί έλεγχο σε άλλους, συνήθ. με παρασκηνιακές μεθόδους ή αθέμιτα μέσα: πολιτικοί ~ες (= νταβατζήδες). Πβ. πατερναλιστής. Βλ. αφεντικό, καθοδηγητής. 2. (συνήθ. παλαιότ.) πρόσωπο που παρέχει προστασία και ιδ. οικονομική στήριξη σε κάποιον. Πβ. μαικήνας, προστάτης. 3. ΙΣΤ. (στην Αρχαία Ρώμη) επιφανής πολίτης που έπαιρνε υπό την προστασία του άλλα άτομα, συνήθ. κατώτερης κοινωνικής τάξης. Βλ. πατρίκιος.
πατρωνία & πατρωνεία & πατρονία 1. είδος εξουσίας που ασκείται από ένα ισχυρό πρόσωπο σε άλλα, με το πρόσχημα της καθοδήγησης και της προστασίας τους: κομματική/πολιτική ~. Τελεί/τίθεται υπό την ~ του. Πβ. κηδεμονία, πατερναλισμός, πατρονάρισμα. Βλ. πελατειακές σχέσεις. 2. ΙΣΤ. θεσμός της ρωμαϊκής κοινωνίας κατά τον οποίο οι πάτρωνες έπαιρναν υπό την προστασία τους πολίτες, κατώτερης συνήθ. κοινωνικής τάξης, με αντάλλαγμα διάφορες υπηρεσίες από την πλευρά των πολιτών, όπως την πολιτική στήριξη.
 
Top