Δηλαδή, εσείς πόσες ώρες κοιμάστε;

@dharvatis: ξέχασες στα χωριά που κατά σειρά από τις 8 το πρωί περνάει ο ψαράς, ο μανάβης, ο έμπορος με τα ρούχα και τις παντόφλες, ο τσιγγάνος με τις καρέκλες, ο τσιγγάνος με τα φυτά... :scared:

Πώς να κοιμηθείς μετά; Όταν δεν περνάνε αυτοί, ακούς μόνο πουλάκια...
 
Ναι, ναι! «Ο... ψαράς!» «Φτου, πότε πήγε 8 η ώρα;;;»
Εμείς έχουμε και έναν που πουλάει... κιούπια!
 

bernardina

Moderator
... Όταν δεν περνάνε αυτοί, ακούς μόνο πουλάκια...

https://i.chzbgr.com/maxW500/7486640384/h97DC88ED/ icon_mrgreen.gif
 
Στο Πόρτσμουθ με ξυπνούσανε κάθε μέρα οι γλάροι. Στέκονταν στο παραθύρι μου και έβλεπαν τα νυσταγμένα μου μούτρα, παραξενεμένοι από την βουβή ησυχία που επικρατούσε από την άλλη πλευρά του τζαμιού, πίσω από έναν κόσμο θολό, γιατί βαριόμουν να καθαρίζω τα τζάμια. Απορημένοι γυρνούσαν τα κεφάλι τους 90 μοίρες, σαν να είχαν στραβολαιμιάσει, προσπαθώντας να χωθούν στα τρισκατάβαθα των ενδοτέρων των σκέψεών μου. Μία φρικτή υποψία περνούσε από τα, μεγέθους καρυδιού, μυαλά τους. Το βλέμμα τους πρόδιδε ότι αντιλαμβάνονταν πως κάτι σάπιο υπήρχε στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ναι, είχα ξεχάσει, πάλι, να πετάξω τα σκουπίδια. Κι όμως, κάποιος βαθύτερος προβληματισμός καθρεφτιζόταν στα κρυστάλλινα, καθάρια σαν παγωμένη λίμνη, μάτια τους. Μια αδιόρατη μα τόσο φανερή θλίψη, πως η σχέση του ανθρώπου με την φύση είχε μπει σε τέλμα και το μέλλον προβλεπόταν ζοφερό, όσο και απροσπέλασ... συγγνώμη, ποιο ήταν το θέμα του νήματος;
 

crystal

Moderator
Δεν σας πιστεύω.
Βαράνε καμπάνες: αχ τι ωραία, είναι Κυριακή, δεν έχουμε δουλειά σήμερα - και αλλάζουμε πλευρό.
Περνάει το μηχανάκι/ο κλαρινογαμπρός με τα σκυλάδικα: αχ τι ωραία, νύχτα είναι ακόμα, δεν χρειάζεται να σηκωθούμε - και αλλάζουμε πλευρό.
Περνάει η ντουντούκα με τις καρέκλες/τα ρετάλια/τα καρπούζια/τους φίκους: αχ τι ωραία, διακοπές, στην Αθήνα δεν ακούς τέτοια γραφικά - και αλλάζουμε πλευρό.
Κάνει σεξ ο αποπάνω: αχ τι ωραία, το φχαριστιέται η μαντάμ, πολλά μπράβο - άσε με κάτω ρε αγάπη μου (νομοτέλεια) - και αλλάζουμε πλευρό.

Μοναδική εξαίρεση:
Παίζουν παιδάκια έξω απ' τη σκηνή στο κάμπινγκ: γ**ώ το στανιό σας, κωλόπαιδ.... - αααααχ τι ωραίααααα, είμαστε διακοπές, δεν πάω να ρίξω μια πρωινή βουτιά και ξανακοιμάμαι αργότερα όταν τα σκασμένα θα έχουν κατέβει στην παραλία;

Τα πάντα είναι θέμα προσέγγισης. :D
 
Εύγε, σε συγχαίρω για την ψύχραιμη και υγιή αντιμετώπιση του φαινομένου :-D :-D :-D
 
+1000 crystal!!!

Με τη διαφορά ότι τα παιδιά έξω από τη σκηνή είναι πλέον τα δικά μου... Και ότι η έλλειψη ύπνου συσσωρεύτηκε σε τέτοιο βαθμό που πλέον ο εγκέφαλος έχει πειστεί ότι όλα τα παραπάνω που αναφέρεις δεν αποτελούν αιτία για αλλαγή πλευρού, αλλά αφορμή για να σηκωθώ για να αποφύγω τον αέναο στροβιλισμό με το μάτι γαρίδα στο κρεβάτι... :clap:
 
Εγώ θέλω 8 ώρες, βολεύομαι και με έξι συχνά, αλλά δεν θέλω να μου στερήσετε τη σιέστα, έστω των είκοσι λεπτών.
 

cougr

¥
@dharvatis: ξέχασες στα χωριά που κατά σειρά από τις 8 το πρωί περνάει ο ψαράς, ο μανάβης, ο έμπορος με τα ρούχα και τις παντόφλες, ο τσιγγάνος με τις καρέκλες, ο τσιγγάνος με τα φυτά... :scared:

Πώς να κοιμηθείς μετά; Όταν δεν περνάνε αυτοί, ακούς μόνο πουλάκια...

Τους πετεινούς, τους ξέχασες;
 
Όταν έχω γραφείο, ξυπνάω περί τις 7μισι, οπότε εξορισμού οχτάωρο δεν συμπληρώνω, ούτε καν εφτάωρο. Και δεν έχω και δυνατότητα μεσημεριανής σιέστας (η οποία όμως μόνο όταν είμαι στην Ελλάδα είναι απαραίτητη).

Έχει γίνει μια σοβαρή μελέτη που έδειξε ότι κοιμόμαστε κατά μέσον όρο πολύ λιγότερο από τους παππούδες μας (1-1,5 ώρα λιγότερο).
 
Εγώ το θέλω το 8ωρό μου για να λειτουργήσω καλά, αλλά δυστυχώς σπάνια το έχω.

Κοιμάμαι λειψά είτε γιατί δεν προλαβαίνω, είτε γιατί ξυπνάω μέσα στα άγρια μεσάνυχτα από το άγχος, είτε γιατί με έχουν πιάσει πάλι τα βρογχικά μου και δεν μπορώ να ησυχάσω από το βήχα, μέχρι που κάποια ωραία νύχτα ρίχνω μια άγρια σιέστα των 3 ωρών ή ξεραίνομαι από τις 9 το βράδυ ως τις 9 το άλλο πρωί και αναπληρώνω, και πάλι από την αρχή.
Όχι πολύ υγιές πρόγραμμα, αλλά όσο δεν λύνεται το θέμα με τις αϋπνίες, δεν μπορεί να στρώσει. Ευτυχώς τώρα τελευταία λιγάκι έχουν ελαττωθεί.

Α, και είμαι πρωινός τύπος. Μετά τις 6 το απόγευμα δεν αποδίδω διόλου καλά, ούτε δουλειά ούτε οτιδήποτε άλλο. Την ίδια δουλειά που το πρωί τη βγάζω σε μισή ώρα, το βράδυ θέλω πάνω από μία. Αν έχω πολλή δουλειά προτιμώ να σηκωθώ στις 5 τα ξημερώματα να ξεκινήσω, παρά να κάτσω ως τις 5 τα ξημερώματα να ξενυχτήσω.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Πολλές οι επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου (Καθημερινή, 18-6-2013)

Περιορίζει το προσδόκιμο ζωής, ενώ επηρεάζει τη μνήμη. Πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ή 8 ώρες κάθε νύχτα για να λειτουργήσουμε ικανοποιητικά. Της JANE E. BRODY/THE NEW YORK TIMES

Αραγε αρκούν πέντε ή έξι ώρες ύπνου το βράδυ; Οχι και οι συνέπειες από την έλλειψη ύπνου είναι πολύ σοβαρότερες απ’ ό,τι νομίζαμε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειαζόμαστε τουλάχιστον επτά ή οκτώ ώρες ύπνου κάθε νύχτα για να λειτουργήσουμε ικανοποιητικά. Η έλλειψή του βλάπτει την υγεία, περιορίζει το προσδόκιμο ζωής, ενώ επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, τη μάθηση, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα, τη συναισθηματική σταθερότητα.

Οι ειδικοί της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου αναφέρουν ότι από την αϋπνία επηρεάζεται η καρδιά, οι πνεύμονες και οι νεφροί, η όρεξη, ο μεταβολισμός, το σωματικό βάρος, η λειτουργία του ανοσοποιητικού, η αντοχή μας στις διάφορες ασθένειες, η ευαισθησία στον πόνο, ο χρόνος αντίδρασης στα διάφορα ερεθίσματα, η διάθεση και η λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, o κακός ύπνος βοηθά την εμφάνιση κλινικής κατάθλιψης.
...
Δεν είναι λίγες οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους. Συνήθως όσοι δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν αρκετές ώρες έχουν πολύ περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να πιουν και να τσιμπολογήσουν. Τα επίπεδα, ωστόσο, της ορμόνης λεπτίνης στο αίμα, αυτής δηλαδή που λέει στον εγκέφαλό μας ότι έχει χορτάσει, είναι πολύ χαμηλότερα σε όσους δεν έχουν κοιμηθεί επαρκώς. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, είναι υψηλότερα.
...
Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων είναι πολύ υψηλότερος σε όσους κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, ενώ ακόμα και ένα βράδυ με κακό ύπνο μπορεί να προκαλέσει υπέρταση.

Ιάπωνες ερευνητές που πραγματοποιήσαν μελέτη σε 24.000 γυναίκες από 40 έως 79 ετών διαπίστωσαν ότι όσες κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό πιθανόν να είναι το αποτέλεσμα της περιορισμένης έκκρισης μελατονίνης.



Cheating Ourselves of Sleep (NY Times Health & Science Blog, June 17, 2013) by JANE E. BRODY



[...]
Some of the most insidious effects of too little sleep involve mental processes like learning, memory, judgment and problem-solving. During sleep, new learning and memory pathways become encoded in the brain, and adequate sleep is necessary for those pathways to work optimally. People who are well rested are better able to learn a task and more likely to remember what they learned. The cognitive decline that so often accompanies aging may in part result from chronically poor sleep.

With insufficient sleep, thinking slows, it is harder to focus and pay attention, and people are more likely to make poor decisions and take undue risks. As you might guess, these effects can be disastrous when operating a motor vehicle or dangerous machine.

In driving tests, sleep-deprived people perform as if drunk, and no amount of caffeine or cold air can negate the ill effects.



Η λεπτίνη χορταίνει και λεπταίνει, η γκρεμλίνη ανοίγει την όρεξη και παχαίνει, η χουζουρίνη όλα τα προλαβαίνει. :sleep:

 
Αν δεν κλείσω οχτάωρο, είμαι ζόμπι για την υπόλοιπη μέρα. Και επειδή δεν είμαι ακριβώς πρωινός τύπος, με το ζόρι κουτσοκαταφέρνω ν' αντέξω τις μέρες δουλειάς με πέντε-έξι ώρες ύπνο (και μόνο μέχρι τις 4 το απόγευμα, μετά αρχίζει η κατάρρευση) αλλά αναπληρώνω τα πουσουκού με 10ωρα σερί, άνετα. Ο ύπνος για μένα είναι αδιαπραγμάτευτος και, εκτός από ανάγκη, είναι και η μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή. Μεγαλύτερη από το φαΐ, τη μουσική, τα πάντα.
 
Όχι, δεν είναι ο ύπνος η μεγαλύτερη απόλαυση, η μεγαλύτερη απόλαυση είναι να ανοίγεις τα μάτια σου, να κοιτάς το ρολόι και να λες "μμμμ... δεν ήρθε ακόμα η ώρα να ξυπνήσ... ζμμμζμμμμδ ζζζζζζζζζζζζ¨".
 

daeman

Administrator
Staff member
Δεν σας πιστεύω.
Βαράνε καμπάνες: αχ τι ωραία, είναι Κυριακή, δεν έχουμε δουλειά σήμερα - και αλλάζουμε πλευρό.
Περνάει το μηχανάκι/ο κλαρινογαμπρός με τα σκυλάδικα: αχ τι ωραία, νύχτα είναι ακόμα, δεν χρειάζεται να σηκωθούμε - και αλλάζουμε πλευρό.
Περνάει η ντουντούκα με τις καρέκλες/τα ρετάλια/τα καρπούζια/τους φίκους: αχ τι ωραία, διακοπές, στην Αθήνα δεν ακούς τέτοια γραφικά - και αλλάζουμε πλευρό.
Κάνει σεξ ο αποπάνω: αχ τι ωραία, το φχαριστιέται η μαντάμ, πολλά μπράβο - άσε με κάτω ρε αγάπη μου (νομοτέλεια) - και αλλάζουμε πλευρό.
...
 
Άντε καλέ. Εμένα μου λες;

Προσφάτως πήγα στο γιατρό, παραπονέθηκα για αίσθημα εξάντλησης και ιλίγγους.
Με εξέτασε και μου λέει, νευρική υπερκόπωση. Μήπως σας λείπει ύπνος; Μάγος είστε;, του λέω.
Μήπως δουλεύετε πολλές ώρες στο υπολογιστή;
Μάλιστα, σκέφτηκα. Τα πιάσαμε τα λεφτά μας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Κοίτα, το κόλπο το έχω βρει εγώ: Δουλεύεις τόσο που να μην προλαβαίνεις ούτε στο γιατρό να πας.
 
Top