Γκουγκλίζω, γκουγκλάρω, γκουγκλεύω, ή τι;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...Τα ελεύθερα πνεύματα μπορούν να επιλέξουν «γκουγκλίζω» επειδή έτσι κι αλλιώς προτιμούν να ανήκουν σε μειοψηφίες....

Μερσί, για το κομπλιμέντο, αλλά προτιμώ να ανήκω σε νικηφόρες πλειοψηφίες...:D
 
Παιδιά νομίζω πως στις προηγούμενες εικόνες θα έπρεπε να σβήσετε ακόμη περισσότερα από τα προσωπικά στοιχεία (στο πρώτο μάλιστα τα σβησμένα φαίνονται).

+1 στο γκουγκλίζω...
 

Zazula

Administrator
Staff member
Παιδιά νομίζω πως στις προηγούμενες εικόνες θα έπρεπε να σβήσετε ακόμη περισσότερα από τα προσωπικά στοιχεία (στο πρώτο μάλιστα τα σβησμένα φαίνονται).
Τα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στον τηλεφωνικό κατάλογο δεν είναι απόρρητα, πάντως. ;)
 
Παρότι έχεις δίκιο, και προφανώς δεν είναι απόρρητα, στον κατάλογο τα στοιχεία βρίσκονται μαζικά καταχωρημένα εν είδει δεδομένων. Έτσι αποσπασμένα όμως εδώ κι όπως τους αποδίδεται κάποια ξεχωριστή σημασία αποτελούν πληροφορία και κρίνονται διαφορετικά.

Να στο πω κι αλλιώς, όλοι είμαστε στον τηλεφωνικό κατάλογο και το ξέρουμε. Οι περισσότεροι όμως δεν θα θέλαμε να δούμε το όνομα μαζί με άλλα στοιχεία μας να φιγουράρει κάπου στον ιστό πόσο μάλλον να αποτελεί θέμα συζήτησης.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να στο πω κι αλλιώς, όλοι είμαστε στον τηλεφωνικό κατάλογο και το ξέρουμε. Οι περισσότεροι όμως δεν θα θέλαμε να δούμε το όνομα μαζί με άλλα στοιχεία μας να φιγουράρει κάπου στον ιστό πόσο μάλλον να αποτελεί θέμα συζήτησης.
Εγώ που δε θέλω έχω δηλώσει ότι προτιμώ το τηλέφωνό μου να είναι απόρρητο. Από τη στιγμή που υπάρχουν τα στοιχεία σου στον τηλεφωνικό κατάλογο, και το όνομά σου να πω μόνο, ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανατρέξει στον κατάλογο και να βρει τα στοιχεία από μόνος του.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο: δύο κλικ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Για λόγους αβρότητας, δεχόμενος και την επιχειρηματολογία του Φαροφύλακα («εκθέτω τα στοιχεία μου στον συγκεκριμένο κατάλογο με συγκεκριμένο τρόπο και για συγκεκριμένη χρήση και δεν θέλω να εμφανίζονται αλλού με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετική χρήση»), προχώρησα σε επιμέλεια των εικόνων και ελπίζω να μη διαμαρτυρηθεί ούτε ο Ζαζ που του άλλαξα το png ούτε οι Γκούγκληδες κ.ό., που ελπίζω να μην αυτογκουγκλάρονται. :)
 
Από την Καθημερινή της Κυριακής που μας πέρασε:

Για να ξεμπερδεύουμε νωρίς νωρίς με τις άγνωστες λέξεις: «Γκουγκλάρω», στη σύγχρονη, λίγο κωμική, e-δημοτική, σημαίνει αναζητώ κάτι στο google (στα αγγλικά, το google χρησιμοποιείται και ως ρήμα). Το... «αυτογκουγκλάρισμα» δεν είναι (ακόμη) δόκιμη λέξη, αλλά κάτι μας λέει ότι η εποχή δεν αργεί. Αν κάτι μας δίδαξε το πάθημα του ειδικού γραμματέα για τις ΔΕΚΟ, που είδε την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση πριν καν δει την πόρτα της εισόδου, εξαιτίας των σχολίων του στο facebook, είναι ότι τη σήμερον ημέραν η ψηφιακή, ηλεκτρονική μας φήμη είναι εξίσου -εάν όχι περισσότερο- κρίσιμη με την κοινωνική - ή, έστω, αναπόσπαστο τμήμα της.
 
Να αναστήσω το νήμα για να επισημάνω ότι το "γκουγκλίζεται" φαίνεται να είναι πολύ συχνότερο στο γκουγκλ από το "γκουγκλάρεται" (250 με 7) αν και σε μεγάλο βαθμό χάρη σε δικές μου προσπάθειες (άβυσσος άβυσσον επικαλείται). Επίσης να επισημάνω τον... πρωτογκουγκλισμό της μετοχής "γκουγκλιζόμενος", σε άρθρο του σκακιστικού ιστολογίου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Επειδή αναρωτήθηκε κάποιος για την προστακτική: Η προστακτική «γκούγκλαρε» και «γκουγκλάρισε» (ας μην ξεχνάμε ότι τα ρήματα σε –άρω το έχουν δίπορτο σε κάποιους χρόνους, βλ. το «πλασάρω» εδώ) είναι ήδη πιο διαδεδομένη από το «γκούγκλισε».

Επειδή αναρωτήθηκε κάποιος άλλος για την παθητική: γκουγκλάρομαι. Τι περίεργο έχουν τα «πλασάρομαι», «μακιγιάρομαι», «κομπλεξάρομαι», «μπλοκάρομαι» ή κάποιο άλλο από τα 174 ρήματα σε -άρομαι που δίνει το Αντίστροφο (και δεν είναι όλα).

Δεν ξέρω γιατί έχει πάρει ο κόσμος στραβά αυτά τα ρήματα σε -άρω και όλο διαβάζω περίεργες απορίες. Να και ο Μπουκάλας χτες:

Εύκολο είναι — ή τέλος πάντων μπορεί να ζητήσει βοήθεια από κανένα διαδικτυακώς ξεσκολισμένο πιτσιρίκι. «Γιουτιουμπάρει» λοιπόν, κατά το κοινώς λεγόμενον (πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιος ο παρακείμενος του «γιουτιουμπάρω» και ποιος ο υπερσυντέλικος), κατεβάζει κομμάτια και αποσπάσματα από πύρινες αρχηγικές αγορεύσεις του στυλ «φτάνει πια!», «μέχρις εδώ!», «όχι άλλα μέτρα!» και λοιπά εκλογοηρωικά και σκαρώνει μια ταινιούλα για να την προσφέρει στον αρχηγό.

Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο διαδεδομένο το γιουτιουμπάρωγιουτουμπάρω, όπως θα το έλεγε ο Σαραντάκος :-) — ίσως και γιουτουμπίζω :-) :-) ), αλλά πού είναι η δυσκολία στην παραγωγή χρόνων;

Πιάνω το τουμπάρω και λέω:

τουμπάρω
Προστακτική: τουμπάριζε & τούμπαρε
Μετοχή: τουμπάροντας
Αόριστος: τουμπάρισα & τούμπαρα
Μέλλοντας: θα τουμπάρω
Προστακτική μέλλοντα (sic): τουμπάρισε & τούμπαρε
Παρατατικός: τουμπάριζα & τούμπαρα
Παρακείμενος: έχω τουμπάρει
Υπερσυντέλικος: είχα τουμπάρει

γιουτιουμπάρω
Προστακτική: γιουτιουμπάριζε & γιουτιούμπαρε
Μετοχή: γιουτιουμπάροντας
Αόριστος: γιουτιουμπάρισα & γιουτιούμπαρα
Μέλλοντας: θα γιουτιουμπάρω
Προστακτική μέλλοντα (ξανά sic): γιουτιουμπάρισε & γιουτιούμπαρε
Παρατατικός: γιουτιουμπάριζα & γιουτιούμπαρα
Παρακείμενος: έχω γιουτιουμπάρει
Υπερσυντέλικος: είχα γιουτιουμπάρει
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
How to Say 'Google' in Every Language (Almost)

Την είδηση ψάρεψα από τη Λάιφο. Ο συντάκτης του ελληνικού άρθρου πετάει τον παρακάτω αφορισμό χωρίς να εξηγεί γιατί, κι εγώ η πτωχή που λέω «γκουγλίζω» μένω με την απορία :)


Η ελληνική εκδοχή πάντως θα έπρεπε να αποδίδεται ως «γκουγκλάρω» και όχι ως «γκουγκλίζω».
 
Top