Όχι πγια άλλα ξείδια. Προτιμείστε την νεώτερη απόλαυσι, που είνε η μπύρα Κορώνα!

Η εμμονή σε παλιές ορθογραφίες είναι αναμενόμενη σε μια χώρα που όλες οι πόρτες γράφουν έλξατε/ωθήσατε, στο ασανσέρ γράφει ανελκυστήρ, μέσα γράφει πιέσατε το κομβίον και κάτω από το σήμα με το μπαρμπαδέλι που κατεβαίνει τα σκαλιά γράφει κλιμακοστάσιο. Θα τολμούσα να υποθέσω ότι είναι ελληνική πρωτοτυπία, αλλά βέβαια ποτέ δεν ξέρεις. Πάντως στην Αγγλία δεν θυμάμαι τίποτα πινακίδες σε σαιξπηρικά αγγλικά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πάντως στην Αγγλία δεν θυμάμαι τίποτα πινακίδες σε σαιξπηρικά αγγλικά.
Αυτό συμβαίνει επειδή στην Αγγλία δεν υπήρχε ποτέ γλωσσικό ζήτημα.
 

SBE

¥
Στη Γερμανία φαντάζομαι δεν κάψανε όλα τα βιβλία που είχαν τυπωθεί πριν την ορθογραφική αλλαγή του '96 κι αν θυμάμαι καλά το '98 το ανώτατο δικαστήριο της χώρας δικαίωσε όσους δεν άλλαξαν ορθογραφία (δηλαδή θεώρησε ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί κανείς εκτός σχολείου να χρησιμοποιεί κάποια συγκεκριμένη ορθογραφία).

Το "νεώτερος" μου φαίνεται παλιομοδίτικο, όχι ανορθόγραφο, αλλά από την άλλη ακόμα δεν έχω συνηθίσει τα αφτιά και τα αβγά και τα τρένα. Κι έχω κάποια βιβλία στο σπίτι που είνε για ταξείδια.
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να βλέπουμε δόλο ή να το ρίχνουμε στη σημειολογία, απλά πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι για πολύ καιρό ακόμα θα βλέπουμε πολλές ορθογραφίες. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πάψει σύντομα να ισχύει αυτό που είχε πει η φιλόλογός μου σε συμμαθητή μου που διαμαρτυρήθηκε για τον βαθμό του στην έκθεση παρόλο που "είχε καλές ιδέες". του είχε πει: γράψε πρώτα κανένα ρήμα με ωμέγα και βλέπουμε.
 

Earion

Moderator
Staff member
Από αυτούς όμως που είναι εντεταλμένοι να διδάσκουν και να διαδίδουν τη νέα ορθογραφία περιμένω να κάνουν ακριβώς αυτό. Ειδάλλως (α) τι τους έχουμε, και (β) πώς θα διαδοθεί η νέα ορθογραφία, από μόνη της;
 

SBE

¥
Στα πανεπιστήμια δεν διδάσκεται η γλώσσα. Το πρόβλημα της ορθογραφίας είναι κατά τη γνώμη μου θέμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο νομπελίστας φυσικός που διώκεται γιατί γράφει τραίνο αντί για τρένο; Στην Ελλάδα όλα να τα περιμένουμε.
 

Earion

Moderator
Staff member
Όχι απλώς στα πανεπιστήμια αλλά ακόμα πιο ειδικά και συγκεκριμένα στις φιλοσοφικές σχολές των πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συζητούνται, αποφασίζονται, και οργανώνονται σε σύστημα, και από εκεί εκπορεύονται οι οδηγίες για τα εκάστοτε ισχύοντα στην ορθογραφία. Για να μην πω ότι οι προσωπικές προτιμήσεις μερικών καθηγητών προωθούνται και επιβάλλονται (δεν το λέω, γιατί θα με πουν υπερβολικό).
 
Στα πανεπιστήμια δεν διδάσκεται η γλώσσα. Το πρόβλημα της ορθογραφίας είναι κατά τη γνώμη μου θέμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο νομπελίστας φυσικός που διώκεται γιατί γράφει τραίνο αντί για τρένο; Στην Ελλάδα όλα να τα περιμένουμε.

Κοίτα· κι εγώ τραίνο, καμμιά και γλυτώνω γράφω, αλλά εγώ δεν είμαι άνθρωπος του λόγου ούτε το κάνω αυτό σε κείμενα που επιβάλλεται επίσημη ορθογραφία.
 

SBE

¥
Το ζήτημα επομένως είναι που επιβάλλεται επίσημη ορθογραφία και πόσο σοβαρά τιμωρείται η απόκλιση από αυτή (κι η ανορθογραφία γενικότερα).
Τι ποινές θέλουμε να επιβάλλουμε σε κάποιον που σε "επίσημο" έγγραφο γράφει για τραίνα;
Πρόστιμο; Πόσο; 50 ευρώ; 20 ευρώ; 1000 ευρώ;
Δημόσια εκτέλεση;
Ή αρκεί η κοροιδία όσων δεν κάνουν ποτέ ορθογραφικό λάθος;

Θα πρέπει να απορρίπτονται οι αιτήσεις π.χ. επιδόματος προχωρημένης ηλικίας (αν υπήρχε τέτοιο) που συμπληρώνονται με παλιά ορθογραφία από τους παπούδες και τις γιαγιάδες που πήγαν σχολέιο πριν 60 χρόνια;
Τα λάθη του σπελτσέκερ θα τιμωρούνται εξίσου ή όχι;
Αν άυριο γινόταν κάποιο λάθος στο τυπογραφείο και τυπώνονταν εξώφυλλα για σχολικά βιβλία ανθροπωλογίας θα αρκούσε ένα αυτοκόλλητο με τη σωστή ορθογραφία ή μήπως θα έπρεπε να τυπωθεί ξανά το βιβλίο;

Και εν τέλει, ας ξεκολλήσουμε και λίγο από την γλωσσική δικτατορία που προσπαθεί να επιβάλλει ο καθένας στους γύρω του. Ήδη στη Λέξι υπάρχουν αρκετές δηλώσεις μελών ότι η ανορθογραφία δεν σημαίνει αμορφωσιά. Ε, κι η παλιά ορθογραφία δεν σημαίνει τίποτα.
Αν θέλει κανένας ενοχλημένος φοιτητής να βρει κουσούρι στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου του ας ψάξει πρώτα στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Ναι, καλό θα είναι οι διοικητικές ανακοινώσεις να μην έχουν ανορθογραφίες, αλλά άμα έχουν τι θα κάνουμε; Θα τις αγνοήσουμε; Θα ζητήσουμε την απόλυση του γραμματέα; Υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει ποινές;

Ειδικά στα πανεπιστήμια θα έπρεπε η ελευθερία του λόγου των πανεπιστημιακών να προστατέυεται, και το πως θα γράψω τα αυγά είναι μέρος αυτής της ελευθερίας.
 
Γεια σας, φίλοι! Με έφερε για άλλη μια φορά κοντά σας, η αναζήτησή μου για τη σωστή πλέον ορθογραφία του νεότερος / νεώτερος, έπειτα από ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής που μου χτύπησε πολύ άσχημα στο μάτι και στην καρδιά ακόμα! Επειδή δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή κάποιων να γράφουν με την "παλιά" ορθογραφία, και ειδικά σε τέτοιες ανακοινώσεις που θα τις δουν νέα παιδιά! Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο γίνεται "πχια" (χεχε) σκόπιμα, για να δείξουν... τι; Το "κύρος" τους; Τις "γνώσεις" τους; Τη δεινοσαυρίασή τους (νεολογισμός... δικός μου! λολ), να μην πω τίποτα χειρότερο...! Πραγματικά με εκνεύρισε αφάνταστα αυτή η ανακοίνωση έτσι όπως ήταν γραμμένη και με έκανε να αναρωτιέμαι κιόλας αν είμαι λάθος που γράφω "νεότερο". Ντροπή και αίσχος! Συγχωρέστε μου τον εκνευρισμό, είμαι και λίγο θυμωμένη με την κατάσταση στη Φιλοσοφική αυτό τον καιρό γενικότερα... :/

Ανακοίνωση 3/11/2013

Η Κοσμητεία θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Ως εκ τούτου, ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί στην παρούσα ιστοσελίδα.

Παρακαλούμε να ελέγχετε συχνά τις επίσημες ιστοσελίδες του Πανεπιστημίου για ό,τι νεώτερο.



http://www.enl.uoa.gr/proboli-newn/anakoinwsh-ths-kosmhteias-ths-filosofikhs-ekpa-3-11-13.html

Προσωπικά νομίζω ότι η Φιλοσοφική (και όχι ο τάδε ή ο δείνα καθηγητής) οφείλει να ακολουθεί την εκάστοτε ισχύουσα ορθογραφία. Οπότε, συμφωνώ με τα αιχμηρά σου σχόλια.
 
Βρε παιδιά, δεν την έγραψε ο κοσμήτορας την ανακοίνωση! Λίγη κατανόηση για έναν ή μία διοικητικό/ή υπάλληλο που πήγε σχολείο με την παλιότερη ορθογραφία δεν βλάφτει. Μέσα στην αγωνία για το αν θα έχει δουλειά αύριο κιόλας, για όνομα του θεού. Στο κάτω κάτω, κι εγώ που πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ορθογράφο γράφω συχνά νεώτερος.
 
Top